Marian Cucşa cere demisia generalului SRI, Anton Rog, director al Centrului Cyberint, după afirmaţiile controversate dintr-un interviu

  • Marian Cucşa, fost vicepreşedinte al Comisiei de control asupra SRI, actual preşedinte al Partidului Republican din România, crede că Rog ameninţă public partidele politice care nu sunt de partea „sistemului”
  • Cucşa consideră că Anton Rog nu are reţineri vizavi de încălcarea tuturor principiilor democratice şi constituţionale
  • Generalul SRI, Anton Rog, a explicat într-un interviu cum foloseşte infrastructura SRI şi mandatele de securitate naţională în perioadă electorală, în baza noii legi a securităţii cibernetice, în condiţiile a ceea ce consideră SRI atacuri la „ordinea constituţională”
Urmărește
6876 afișări
Imaginea articolului Marian Cucşa cere demisia generalului SRI, Anton Rog, director al Centrului Cyberint, după afirmaţiile controversate dintr-un interviu

Marian Cucşa cere demisia generalului SRI, Anton Rog, director al Centrului Cyberint, după afirmaţiile controversate dintr-un interviu

„Halucinant! Generalul SRI Anton Rog, director al Centrului Naţional Cyberint, ameninţă public partidele politice care nu sunt de partea sistemului!”. Aceasta este reacţia fostului vicepreşedinte al Comisiei de control asupra SRI, Marian Cucşa, după afirmaţiile controversate făcute într-un interviu acordat de către directorul Centrului Cyberint, generalul Anton Rog.

Cucşa susţine că „potrivit generalului SRI, începând cu alegerile de anul viitor nu se va mai putea repeta situaţia din 2020, când unele partide s-au folosit de campanii pe reţelele sociale pentru a convinge românii să voteze, invocând modificările recente ale legislaţiei, prin care consideră mesajele unor partide pot fi considerate drept atacuri la ordinea constituţională în mod total subiectiv de către oameni precum domnul Rog, care îşi doresc crearea unui nou câmp tactic”.

„Este înfiorător avertismentul pe care domnul Rog îl lansează public. În perioada în care am fost vicepreşedinte al Comisiei de control a SRI din Parlamentul României, nu mi s-a întâmplat să văd o asemenea atitudine din partea reprezentanţilor serviciilor. Însă, observ că domnul Rog nu are niciun fel de reţineri când vine vorba despre încălcarea tuturor principiilor democratice şi constituţionale. În loc să se ocupe de gestionarea situaţiei geopolitice, domnul Rog de la SRI se gândeşte cum poate reduce libertatea de exprimare, libertatea de opinie, dacă ea este contrară intereselor celor aflaţi la butoane. În orice ţară din lume reprezentanţii serviciilor de informaţii se ocupă cu gestionarea problemelor geopolitice, cu siguranţa naţională. Numai la noi, indivizi precum generalul Rog îşi propun să creeze un nou câmp tactic şi să restrângă libertatea românilor”, susţine Cucşa, preşedinte al Partidului Republican din România.

Ca atare, Marian Cucşa îi cere demisia generalului SRI, Anton Rog:

„Solicit de urgenţă domnului Anton Rog să îşi prezinte demisia din funcţiile pe care le deţine. Totodată, condamn lipsa de reacţie a Comisiei SRI a Parlamentului, care asistă impasibilă la un atac al generalului Anton Rog la ordinea constituţională din România. O astfel de gândire, precum cea a domnului Rog, reprezintă o ameninţare pentru democraţia din România şi un pericol pentru viitoarele alegeri din 2024”.

Într-un interviu acordat platformei Stakeborg Academy, Anton Rog a afirmat:

„Mandatul este simplu. Pe 14 martie, după ce a fost atacată la CCR legea securităţii cibernetice – e o Curte care acum văd că ţine cu România – Curtea a declarat legea constituţională în integralitatea sa. La art 3 s-au adăugat trei litere. Litera p e cea care se referă la acţiuni hibride, dezinformare, dar numai acelea care schimbă ordinea constituţională. Şi dacă discutăm despre alegeri, ne aflăm în această situaţie. (...) Deci din martie avem lege care ne obligă să acţionăm. Ce face Centrul în această situaţie? Dacă acea campanie este una de dezinformare, un atac hibrid la ordinea constituţională, adică influenţează alegerile, influenţarea însemnând voinţa electoratului, care este parte din Constituţie, este schimbată, adică votul nu mai este conform voinţei fiecăruia şi există influenţe care conduc către alte procente şi se schimbă ordinea constituţională, atunci noi ne folosim toate mijloacele şi forţa de care dispune serviciul de informaţii pentru a elimina acea ameninţare. Asta înseamnă că contracarăm campania online, înseamnă că dacă discutăm de o agenţie de informaţii sau de site-uri – le punem jos, cu ajutorul ANCOM, cu ajutorul Directoratului Naţional de cibernetică. În multe situaţii nici nu se ştie că noi suntem în spate şi facem toată treaba. Mergem către instituţiile care au atribuţii de a le închide, le dăm toate informaţiile iar ele iau acele măsuri. Dacă ajungem şi la persoane despre care ştim sigur că fac treburile acelea, la fel, luăm în mai puţin de o oră un mandat pe securitate semnat electronic de director, de procuror, de procurorul general, de un judecător ÎCCJ. Nu se mai face nimic pe hârtie, totul este electronic”, a spus generalul SRI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici