Mark Gitenstein: Reformele convenite cu FMI au îmbunătăţit imaginea României

Situaţia din Ucraina a amplificat reticenţa investitorilor străini faţă de ţările din regiune, însă România este poziţionată mult mai bine decât aproape orice altă ţară din regiune, întrucât a implementat multe din reformele convenite cu FMI, spune fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein.

Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului Mark Gitenstein: Reformele convenite cu FMI au îmbunătăţit imaginea României

Mark Gitenstein (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Chiar înainte de criza ucraineană erau îngrijoraţi, mai întâi de Europa, în al doilea rând de sud-estul Europei. Acum, cu Ucraina, sunt sigur, şi am avut dovada când am vorbit cu oamenii, că sunt preocupaţi de implicaţiile pe care le va avea pentru România. Pentru un investitor de peste ocean, care priveşte această regiune, toate aceste ţări sunt băgate în aceeaşi oală. Un lucru nedrept, incorect, dar asta este vestea rea. Vestea bună este că România este mult mai bine poziţionată decât aproape orice altă ţară din regiune. În primul rând, pentru că aţi implementat multe dintre reformele FMI, situaţia fiscală este destul de bună, nivelul datoriei este mic, creşterea PIB-ului este printre cele mai mari din UE, ceea ce e foarte impresionant", a afirmat Gitenstein, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV.

El a răspuns, astfel, unei întrebări despre cum ar putea situaţia din Ucraina să influenţeze imaginea României în faţa investitorilor.

Fostul ambasador a menţionat că firma de avocatură la care lucrează, Mayer Brown, are contacte cu mulţi investitori din Vest şi a amintit că la începutul lunii februarie el a participat la un road-show organizat la New York de Fondul Proprietatea, Raiffeisen Bank şi Bursa de Valori Bucureşti pentru promovarea pieţei de capital din România către investitorii din SUA.

La întâlnirile de la New York au participat 65 investitori cu active de aproximativ 1.000 de miliarde dolari.

"Începeţi să rezolvaţi problemele în justiţie, mai ales în ultimele trei săptămâni, şi începeţi să vă gândiţi la reforme pe piaţa de capital, ceea ce este foarte important. Apropo, am fost încântat să văd că primul-ministru, guvernatorul Băncii Naţionale şi domnul van Groningen, preşedintele Raiffeisen, care dirijează acest program al pieţei de capital, s-au întâlnit acum trei săptămâni. Iar acum vezi că ASF începe să facă aceste schimbări pe piaţa de capital, ceea ce e foarte bine. România are un atu acum: este singura ţară din regiune care, dacă se detaşează, dacă o ia în faţa celorlalte ţări, unde se pot concentra investitorii pe piaţa de capital, ei pot veni în România şi nu în alte ţări", a mai spus Gitenstein.

El consideră că reformarea pieţei de capital este un mijloc prin care România poate atrage investiţii străine şi arată că aceasta se poate realiza prin implementarea măsurilor identificate şi prezentate în prima parte a lunii februarie de un grup de lucru format din specialişti din piaţa de capital, mediul de afaceri şi mediul bancar.

Grupul a identificat opt bariere sistemice care trebuie eliminate pentru alinierea bursei din România la standardele internaţionale. Grupul este condus de şeful Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, care este şi membru în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea.

Impredictibilitatea este un alt motiv pentru care cei mai mulţi investitori străini încă sunt reticenţi să intre în România şi enumerat de Gitenstein. El a dat exemplu faptul că România a rămas pe locul 73 într-un sondaj realizat de Banca Mondială cu privire la usurinţa de a face afaceri, în timp ce Ucraina şi Rusia au avansat "dramatic".

"Acum, oamenii se vor uita la acele două ţări şi vor ezita. România trebuie să continue să urce, să urce rapid! Este precum Cupa Mondială. În Cupa Mondială a fluxului de capital, puteţi câştiga această luptă. Aveţi posibilitatea să câştigaţi, dar trebuie să vă mişcaţi repede. Nu se întâmplă asta pentru că oamenii nu ştiu clar care sunt reglementările, de la piaţa de capital la impozite, la deschiderea unei afaceri (...) Sunt prea multe ordonanţe de urgenţă, iar companiile nu sunt informate", a continuat fostul ambasador.

Întrebat dacă Guvernul este de vină pentru această situaţie, Gitenstein a răspuns că "toate guvernele din ultimii cinci ani au făcut asta".

"Nu este ceva politic, specific unui partid. Toate fac asta. Şi este o greşeală. Trebuie să se consulte. Dacă ar exista aceste consultări,calitatea legilor ar fi mai bună şi ar avea sprijinul oamenilor de afaceri, al celor ce trebuie să respecte legile. Un exemplu perfect despre cum trebuie procedat este Codul Civil. Codul Civil în România a fost foarte bine întocmit, bine gândit", a adăugat Gitenstein.

Totodată, el consideră că judecătorii trebuie pregătiţi pentru implementarea Codului, menţionând că o astfel de situaţie a fost şi în SUA.

În ceea ce priveşte disputele din mediul politic, Gitenstein spune că investitorii ar trebui să fie atenţi la "ceea ce se întâmplă, nu la ce se spune", aceasta fiind regula sa de bază, care se aplică pentru mediul politic în general, indiferent de ţară.

"În chestiunile critice, cele importante pentru investitori, statul de drept, procurorii, judecătorii, reforma pieţei de capital, reforma companiilor deţinute de stat, măsurile care încep să fie luate, deşi nu destule, sunt în general în direcţia cea bună. Asta spune FMI-ul, asta spune Comisia Europeană. Dacă veţi continua pe calea asta...Dacă investiţi devreme în România, acum, iar aceste reforme vor continua, acesta va fi un loc sigur pentru investiţii. Trendul este mai bun aici, direcţia în care merg este mai bună decât a oricăror alte ţări din zonă (...) Nu aţi terminat. Mai aveţi mult până să terminaţi ceea ce aveţi de făcut", a adăugat fostul ambasador.

Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani. El şi-a încheiat mandatul în decembrie 2012 şi s-a întors în SUA, unde a revenit la firma de avocatură Mayer Brown. În luna aprilie a anului trecut, fostul ambasador a fost ales membru în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici