- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.05.2013, 17:45)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Markert: Decizia finală privind suspendarea din funcţie a preşedintelui ar trebui să fie la CC
Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat că decizia finală în procedura de suspendare a preşedintelui ar trebui să revină Curţii Constituţionale, nu poporului sau Parlamentului, având în vedere că motivarea suspendării este încălcarea Constituţiei de către şeful statului.
Urmărește
181 afișări
Thomas Markert (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
"Ceea ne-a frapat în evenimentele de anul trecut a fost că procedura internă din România e contradictorie. Pe de o parte, motivarea suspendării o reprezintă încălcarea Constituţiei, care este o chestiune juridică, dar decidentul final în această chestiune nu este o instanţă juridică, ci cetăţenii, care evident că votează raportat la criteriile politice, nu la cele legale. Dacă vreţi cu adevărat să aveţi o procedură de suspendare a preşedintelui pentru încălcarea Constituţiei, ar trebui în mod logic ca decizia să fie luată de la Parlament şi dată Curţii Constituţionale, care ar trebui să aibă şi ultimul cuvânt de spus privind demiterea", a afirmat Markert, la conferinţa organizată miercuri la Palatul Parlamentului de Forumul Constituţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a arătat că este "neobişnuită" şi "nemaiîntâlnită" în Europa procedura din România care mută decizia finală în demiterea preşedintelui în responsabilitatea poporului, o procedură similară mai fiind întâlnită numai în Lituania.
"Chiar aveţi nevoie de o procedură pentru demiterea preşedintelui în afara motivaţiei privind încălcarea Constituţiei? Cred că acest lucru nu cadrează nici cu un sistem constituţional parlamentar pentru că preşedintele ar trebui să fie în acest caz un factor de stabilitate şi nu ar trebui să devină parte a luptei politice. Aşa că poate veţi modifica această recurgere la popor pentru referendumul de demitere a preşedintelui", a mai spus oficialul Comisiei de la Veneţia.
În Opinia prezentată în decembrie privind criza politică din România din vara anului 2012 şi prin care au fost făcute recomandări referitoare la unele puncte din Constituţie care ar trebui clarificate, Comisia de la Veneţia a exprimat un punct de vedere asemănător cu afirmaţia lui Markert.
"Procedura privind suspendarea preşedintelui face confuzie între responsabilitatea politică şi cea juridică. Are tendinţa să îl facă pe preşedintele responsabil politic în faţa Parlamentului şi electoratului, deşi motivele pentru o demitere sunt formulate într-o manieră care invocă responsabilitatea legală. Rolul Curţii Constituţionale în această procedură este de asemenea mai degrabă neclar. Dacă este menţinută, procedura de la Art. 95 privind suspendarea preşedintelui, ar trebui transformată în mod clar privind responsabilitatea legală, iniţiată de Parlament şi decisă de o curte de judecată", se arată în Opinia Comisiei de la Veneţia.
La Art.95 din actuala Constituţie se arată că suspendarea din funcţie a preşedintelui României poate fi decisă, "în cazul săvărşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei", de către Cameră şi Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii parlamentarilor, după consultarea Curţii Constituţionale, iar apoi se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui în cel mult 30 de zile.
În baza acestor prevederi constituţionale, preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de două ori, în 2007 şi 2012.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Thomas Markert: Coborârea cvorumului pentru referendumul de modificare a Constituţiei ar fi înţeleaptă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe