Meleşcanu: Conducerea Camerei mi-a spus că invitaţia Comisiei pentru diaspora nu respectă prevederile

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că a luat în calcul invitaţia Comisiei pentru diaspora pentru a discuta despre votul din străinătate, dar a primit o adresă de la Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor în care se precizează că o astfel de convocare nu respectă Regulamentul.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Conducerea Camerei mi-a spus că invitaţia Comisiei pentru diaspora nu respectă prevederile

Teodor Meleşcanu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Într-o precizare remisă MEDIAFAX, MAE respinge "acuzele nefondate" care i-au fost aduse ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, "referitor la pretinsul refuz de a participa la o întâlnire cu membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării de la Camera Deputaţilor" şi "pentru o informare corectă" face publică scrisoarea adresată de şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu preşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Lubanovici.

Teodor Meleşcanu precizează în scrisoare că dialogul dintre membrii Parlamentului şi reprezentanţii Executivului este de "maximă importanţă", dar "pentru a da şansa unei discuţii utile şi bine fundamentate o astfel de întâlnire ar fi bine să nu fie convocată de pe o zi pe alta", cu atât mai mult cu cât a preluat mandatul la Externe abia în 10 noiembrie, iar actuala perioadă este una "foarte aglomerată".

Ministrul de Externe susţine însă că "un răspuns pozitiv" la invitaţie ar fi putut reprezenta "o opţiune de luat în calcul".

Pe de altă parte, Meleşcanu afirmă că în ziua în care a primit invitaţia, marţi, a primit şi o adresă de la Cabinetului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, semnată de vicepreşedintele Marian Neacşu, "prin care se semnalează că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a fost sesizat şi nu a aprobat o astfel de reuniune a Comisiei românilor de pretutindeni".

"Programul Camerei pentru această perioadă prevede activitate pentru toţi deputaţii în circumscripţiile electorale, iar o astfel de convocare nu respectă prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor", i s-a transmis ministrului de Externe în această adresă.

"În aceste condiţii, în speranţa că la nivelul Camerei Deputaţilor se va rezolva disputa pe marginea problemelor de procedură regulamentară vă asigur, domnule preşedinte, că voi da curs, în viitor, invitaţiei dumneavoastră la o dată ce vă propun să o convenim de comun acord", conchide ministrul.

Mai mulţi deputaţi din opoziţie, membri ai Comisiei pentru românii din străinătate, au ieşit, miercuri, în curtea Parlamentului, pentru a-şi ţine şedinţa, după ce ziariştii nu au avut acces în clădire pe motiv că deputaţii aveau programate în această săptămână activităţi în teritoriu.

Printre deputaţii care au ieşit în curtea Palatului Parlamentului, în faţa presei, pentru a susţine declaraţii, s-au aflat Mircea Dolha (PNL), Bogdan Diaconu (neafiliat), Mihai Deaconu (PPDD), Aurelian Mihai (neafiliat), Ovidiu Raeţchi (PNL), Eugen Tomac (PMP).

Deputatul liberal Mircea Dolha a declarat că membrii comisiei i-au invitat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta despre votul în turul II în dispora, însă Teodor Meleşcanu a anunţat că nu poate să participe.

Potrivit lui Dolha, Meleşcanu şi-a arătat disponibilitatea de a veni la comisie la o dată care să fie stabilită de comun acord, arătând şi că a primit din partea conducerii Camerei o informare potrivit căreia lucrările comisiei nu respectă Regulamentul, deputaţii având în aceată săptămână activităţi în circumscripţii.

Mircea Dolha, vicepreşedinte al comisiei, a susţinut că, potrivit Regulamentului, lucrările comisiilor se desfăşoară independent de Biroul Permament şi că ar fi trebuit aprobare din partea Biroului doar dacă cei doi miniştri ar fi fost invitaţi în plen.

Dolha a mai arătat că jurnaliştii au fost invitaţi să participe la lucrările comisiei, însă nu li s-a permis accesul în clădirea Parlamentului, de la secretariatul general comunicându-li-se că presa ar putea intra fără reportofoane şi camere de luat vederi.

Deputaţii au ieşit în curtea Palatului Parlamentului, unde au făcut declaraţii de presă.

Marţi, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării anunţa, printr-un comunicat, că urma să aibă, miercuri, o întrevedere cu miniştrii Teodor Meleşcanu şi Bogdan Stanoevici pe tema desfăşurării votului în diaspora în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

“Reprezentanţii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării vor avea miercuri, 12 noiembrie, începând cu ora ora 12.00, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleşcanu şi cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, se arăta în comunicatul comisiei, transmis marţi de Direcţia de comunicare a Camerei Deputaţilor.

Într-un comunicat remis ulterior acestui anunţ, conducerea Camerei Deputaţilor aprecia că iniţitiva membrilor Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor de a-i invita pe Teodor Meleşcanu şi Bogdan Stanoevici nu respectă prevederile Regulamentului Camerei.

"Conducerea Camerei Deputaţilor a constatat că membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării i-au invitat pe domnii Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, la o şedinţă, miercuri, 12 noiembrie. Având în vedere că hotărârea Comitetului liderilor grupurilor parlamentare cu privire la programul de lucru pentru această săptămână se referă doar la activităţi ale deputaţilor în circumscripţiile electorale, iar Biroul permanent nu a fost sesizat cu această solicitare, apreciem că iniţiativa membrilor Comisiei nu respectă prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor", se menţiona în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici