- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.10.2014, 17:32)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: O deconspirare a unui agent duce la o reanalizare a serviciilor partenere şi nepartenere
Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că scandalul agentului acoperit afectează imaginea României şi a SIE deoarece orice deconspirare a unui ofiţer presupune o reanalizare de către serviciile partenere şi nepartenere a cazurilor în care acesta a fost prezent pe teritoriul unei ţări.
Urmărește
918 afișări
Meleşcanu: O deconspirare a unui agent duce la o reanalizare a serviciilor partenere şi nepartenere (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)
Întrebat dacă scandalul agentului acoperit afectează imaginea României în plan extern, Teodor Meleşcanu a răspuns afirmativ.
După ce au mai fost puse două întrebări, Meleşcanu a revenit asupra subiectului, dorind să ofere un răspuns mai detaliat.
"M-aţi întrebat şi am răspuns prea scurt. M-aţi întrebat dacă are vreun efect asupra imaginii României şi am spus da. Vreau să adaug însă o clarificare, să înţelegeţi de ce. Nu vă cer să mă credeţi pe cuvânt. Vă spun şi de ce. Orice deconspirare a unui ofiţer acoperit care a participat la diverse activităţi determină, în cazul în care este deconspirat, o renalizare de către serviciile partenere şi serviciile nepartenere din alte ţări a tuturor cazurilor în care a fost prezent pe teritoriul unei ţări, pornindu-se de la ideea că o asemenea prezenţă era ostilă. Ceea ce ne creează foarte mari dificultăţi şi serviciului, nu numai imaginii", a explicat Meleşcanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Întrebat dacă există vreun fost ofiţer acoperit în Guvern, fostul director al SIE a spus: "Nu pot să vă confirm decât dacă aveţi plăcerea peste 30 de ani să ne întâlnim din nou la un ceai şi vă spun toate lucrurile. Nicio problemă, da' 30 de ani nu pot. Mai mult, vreau să vă spun foarte clar că la plecarea din serviciu orice ofiţer care a activat în SIE semnează un angajament prin care se obligă să nu deconspire nici calitatea, nici sediile, nici foştii colegi, nici operaţiunile la care a participat, timp de 30 de ani".
În cursul conferinţei de presă, Teodor Meleşcanu a mai spus că Traian Băsescu este "primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi".
Rugat să răspundă acuzaţiilor că l-a acoperit pe premierul Victor Ponta prin HG 223 din 2013, Meleşcanu a spus că nu acoperă pe nimeni.
"Eu nu acopăr şi nu descopăr pe nimeni (...) Dacă eu, în calitate de şef al serviciului, spun despre cineva că nu e ofiţer acoperit, ar trebui să spun despre toată lumea că nu sunt ofiţeri acoperiţi, pentru că alţii s-ar simţi poate puşi într-o situaţie foarte dificilă. Ştiţi că circulă foarte multe vorbe despre persoane extrem de importante din punct de vedere politic, de la Mircea Geoană până la mulţi alţii, inclusiv şi de mine, referitoare la apartenenţa la unele servicii de informaţii", a spus fostul director al SIE.
Rugat să confirme faptul că Traian Băsescu a venit la sediul SIE pentru o discuţie cu directorii, Meleşcanu a afirmat că preşedintele a venit la sediul serviciului pentru a discuta "cu toţi membrii biroului executiv", precizând că şi el a fost la întâlnire, împreună cu toţi directorii adjuncţi.
"Şi-a exprimat şi şi-a argumentat poziţia că trebuie să aibă acces la toate informaţiile. Răspunsul nostru a fost că absolut la toate informaţiile are acces, potrivit principiului «need to know» - nevoia de a cunoaşte. La toate informaţiile care-i servesc preşedintelui pentru îndeplinirea cu succes a atribuţiilor sale are acces deplin", a precizat Meleşcanu, adăugând că în privinţa surselor şi a modalităţilor de obţinere a informaţiilor e vorba de "bucătăria noastră".
Întrebat când a avut loc discuţia, Teodor Meleşcanu a spus că nu îşi aminteşte, dar că informaţia poate fi declasificată peste 30 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Meleşcanu: Băsescu, primul preşedinte de după '89 care a cerut liste cu ofiţerii acoperiţi. Prin declaraţiile de luni seară şeful statului a încălcat legea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe