- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.10.2012, 11:12)
- Departamentul Politic , Adelina Dragomir ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: SIE nu este o agenţie de PR, obiectivul nostru e culegerea de informaţii. Momentul care a declanşat evoluţia negativă a imaginii României e cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, consideră că momentul care a declanşat în vară evoluţia negativă a imaginii României este cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia privind OUG care tăia din atribuţiile Curţii Constituţionale, arătând că partenerii înţeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate.
Urmărește
1555 afișări
Teodor Meleşcanu, la "Dupa 20 de ani"
Meleşcanu a făcut aceste aprecieri în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, răspunzând unei întrebări.
"O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanşat toată această evoluţie negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituţională a transmis Comisiei de la Veneţia o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanşat totul, pentru că partenerii noştri - nu-i interesează, şi ei au lupte politice interne, ei înţeleg foarte bine că e competiţie politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcţionare a unei societăţi democratice, care trebuie respectate - principiul separaţiei puterilor, a echilibrului între puteri", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA afirmă că l-au ucis pe liderul Statului Islamic Abu Yusif într-un raid aerian în Siria
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
-
Clotilde Armand renunţă la poziţia de senator la doar o zi după ce a spus că va prelua mandatul. „Vă transmit prin prezenta cerere că renunţ la dreptul de preluare a mandatului de senator”
-
Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei
De asemenea, răspunzând la o întrebare privind unele declaraţii făcute în august de către fostul preşedinte interimar, Meleşcanu a arătat că SIE este un serviciu al cărui obiectiv este culegerea de informaţii.
"Prevederile legale, în special Legea 1/1998 care reglementează funcţiile Serviciului ne definesc pe noi ca singurul serviciu naţional care acţionează în străinătate pentru apărarea valorilor fundamentale ale statului român şi sprijinirea priorităţilor României în materie politică, economică. Din punctul meu de vedere, trebuie înţeles că noi nu suntem o agenţie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informaţii, de spionaj şi obiectivul nostru e culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici", a spus Meleşcanu.
El a amintit că, în urma unor declaraţii sau speculaţii care s-au făcut în vară, SIE a cerut Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE deschiderea unei anchete, exprimând "disponibilitatea totală de a răspunde la orice întrebări".
"Deocamdată nu s-a ajuns, probabil săptămâna viitoare vom avea o şedinţă a Comisiei de control al SIE", a precizat el.
"Problema cu SIE e extrem de simplă: noi furnizăm informaţii, sigur că nu toate sunt plăcute sau pozitive, obligaţia noastră ca serviciu este să furnizăm informaţii pe care le-am verificat", a mai spus el.
Întrebat dacă SIE i-a transmis în acea perioadă preşedintelui interimar informaţii neplăcute, Meleşcanu a răspuns că "au fost foarte multe informaţii neplăcute, inclusiv cele legate de imagine".
"Noi nu ne ocupăm de construirea imaginii României în străinătate, cu atât mai puţin de deteriorarea acestei imagini. Nu suntem firmă de relaţii publice, noi facem spionaj, obţinem informaţii, îi informăm pe decidenţi. Din momentul în care decidenţii politici au decis, noi nu avem ce comenta, punem în aplicare ceea ce s-a spus. Dacă ni s-ar fi solicitat oficial să ne implicăm într-o asemenea operaţie, puteam să o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat", a continuat el.
Solicitat să precizeze în ce ar fi putut consta implicarea Serviciului, Meleşcanu a răspuns: "O analiză care să ne permită nouă să vedem care sunt principalele cauze".
"Ori principala cauză pentru care eu cred că nu ni s-a solicitat niciodată e relativ simplă: imaginea se construieşte profesional de către firmele care se ocupă de PR, dar imaginea porneşte de la o realitate. Problema noastră principală a fost că în acea perioadă erau bătălii politice foarte ascuţite în România, care ajung instantaneu - asta nu se înţelege, noi nu mai trăim într-o lume în care România este izolată, trăim într-o lume în care declaraţiile care se fac la Bucureşti dimineaţa ajung în aceeaşi dimineaţă pe mesele tuturor decidenţilor din alte zone, trebuie să ţinem seama de faptul că există câteva mii de funcţionari români la nivelul UE, în alte structuri internaţionale, care informează şefii lor zilnic, există Facebook, Internet, lumea are acces direct la informaţii, nu la informaţii pe care le transmitem noi sau alţii", a susţinut el.
Meleşcanu a mai spus că SIE lucrează "cu instituţii, nu cu oameni". "Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a însemnat informarare pentru preşedinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic", a mai spus el.
Directorul SIE a precizat că a avut o singură discuţie cu fostul preşedinte interimar după instalarea la Cotroceni, "foarte generală", în care el a explicat competenţele Serviciului.
Meleşcanu a adăugat că în perioada suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu nu a avut loc niciun fel de informare a acestuia. În plus, el a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu Traian Băsescu în perioada suspendării din funcţie, nici măcar la telefon.
Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, la începutul lunii august, că trebuie să înţelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată.
"Pe mine mă interesează ca aceste instituţii să lucreze la Cotroceni nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlneşte domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relaţiile şi imaginea afectate ale acestei ţări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă - că mă întrebaţi de un anumit serviciu - trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara", a spus atunci Antonescu, la Antena3.
Tot la începutul lunii august, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a solicitat Comisiei parlamentare de control al serviciului verificarea activităţii instituţiei ca urmare a unor afirmaţii publice "care pot afecta imaginea şi credibilitatea" SIE.
SIE menţiona într-un comunicat de presă că, "la 6 august 2012, directorul Serviciului de Informaţii Externe s-a adresat Comisiei Speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe".
"În scrisoarea transmisă, directorul SIE solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea şi clarificarea concordanţei activităţii Serviciului cu Constituţia României, legile ţării şi hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precum şi cu regulamentele militare, ca urmare a unor afirmaţii făcute recent în spaţiul public care pot afecta imaginea şi credibilitatea acestei instituţii fundamentale a statului român", se arăta în comunicatul SIE, care nu face referire explicit la autorii declaraţiilor privitoare la activitatea SIE.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe