Ministerul Justiţiei organizează, luni, cea de-a doua dezbatere privind proiectele codurilor penale

Luni, la Ministerul Justiţiei, are loc cea de-a doua dezbatere publică privind proiectele de modificare a codurilor penale, la care participă reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor profesionale care desăşoară activităţi în domeniul justiţiei, transmite instituţia.

Urmărește
607 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei organizează, luni, cea de-a doua dezbatere privind proiectele codurilor penale

Ministerul Justiţiei organizează, luni, cea de-a doua dezbatere privind proiectele codurilor penale

La data de 19 aprilie, Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de modificare a codurilor penale, prima dezbatere publică având loc la data de 26 aprilie. Atunci, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a arătat neumulţumit de numărul mic de participanţi.

"Mai mare interesul din partea presei decât din partea celor care trebuiau să vină, Au fost şapte participanţi. Eu am venit la 8:25 aici, nu era nimeni, la ora 9 am intrat în dezbateri", afirma ministrul Justiţiei.

La prima dezbatere, jurnaliştii nu au avut acces în sală, însă ministrul Justiţiei susţinea că reprezentanţii mass-media vor fi invitaţi la cea de-a doua dezbatere, unde urmează să participe "reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul înfăptuirii justiţiei, precum şi ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justiţiei, interesate în aplicarea prevederilor cuprinse în proiectului de lege", informează Ministerul Justiţiei.

Tudorel Toader, a declarat, marţi, că săptămâna aceasta va supune aprobării Executivului proiectul de lege privind modificarea celor patru coduri, penal şi de precedură penală, dar şi civil şi de procedură civilă, iar, în scurt timp, şi cele trei proiecte care privesc Justiţia.

”Luni, pe data de 15 e planificată şi anunţată pe site cea de-a doua dezbatere cu specialiştii profesionişti ai dreptului pe Codul Penal, Codul de procedură penală, punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, transpunerea directivei privind confiscarea extinsă, transpunerea directivei referitoare la protecţia victimelor infracţiunii. Aşadar, cea de-a doua dezbatere, după care prezint proiectul de lege în Guvern şi îl trimitem la Parlament spre dezbatere”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai afirmat că, la baza proiectelor de modificare a codurilor penale, stau mai multe decizii ale Curţii Constituţionale (CCR).

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a trimis ministrului Justiţiei mai multe propuneri pentru modificarea proiectului de modificare a Codului Penal, susţinând că acesta poate crea confuzie între confiscarea extinsă şi confiscarea specială. Dacă probele administrate în cauză conduc la existenţa unor "bunuri produse sau dobândite prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală", acestea ar trebui supuse confiscării speciale, arată CSM. Acesta propune ca proiectul să prevadă confiscarea extinsă ca fiind dispusă "dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni susceptibile să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare".

Potrivit Ministerului Justiţiei, "Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici