- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.12.2018, 13:33)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Apărării: E posibil ca la următorul CSAT să fie nevoie de o informare privind incidentul din Marea Azov/ Ce spune despre achiziţia corvetelor
Ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, a declarat, marţi, că ”este foarte posibil” ca la următoarea şedinţă CSAT, care va avea loc pe 11 decembrie, să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov.
Urmărește
2944 afișări
Ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş: E posibil ca la următorul CSAT să fie nevoie de o informare privind incidentul din Marea Azov
„Am prezentat situaţia din Ucraina. Acesta a fost subiectul pentru care am fost invitat aici. Am fost însoţit de generalul care se ocupă de analiza pe astfel de subiecte. Nu vreau să escaladăm un astfel de subiect care este totuşi sensibil. Cred cu tărie că diplomaţia şi dialogul politic încă nu şi-au spus ultimul cuvând şi asta este cel mai important. Pe de altă parte România şi MAPN monitorizează foarte atent această situaţie.(...) Ştiu că este un CSAT pe data de 11 (decembrie - n.r.), dar nu ştiu să fie pe ordinea de zi această temă. Este un CSAT obişnuit. Este foarte posibil ca în cadrul acestui CSAT să fie nevoie de o informare pe această temă”, a declarat Gabriel Leş, după şedinţa Comisiei pentru apărare a Senatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Ministrul a afirmat că situaţia Mării Negre este o prioritate pentru România.
„Profilul strategic al Mării Negre este ca şi prioritate în Ministerul Apărării şi în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum România şi-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianţelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo ştim şi analizăm împreună cu structurile NATO”, a adăugat Leş.
Acesta a precizat că memrbii Comisiei pentru apărare „se pot considera informaţi” cu privire la indicentul dintre Rusia şi Ucraina.
„Au pus tot felul de întrebări. Cred că în acest moment se pot considera informaţi, în cel mai sincer mod. A fost o prezentare destul de clară”, a completat ministrul.
Întrebat dacă Ministerul Apărării informează premierul Viorica Dăncilă cu privire la această situaţie, Gabriel Leş a răspuns: „Bineînţeles, în fiecare zi. Noi monitorizăm această situaţie în fiecare zi. Comunicarea pe acest subiect se face în raport interinstituţional”.
Comisia pentru apărare a Senatului l-a audiat, marţi, pe ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, cu privire la incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov.
„Avem astăzi (marţi-n.r) în comisia pentru apărare invitat ministrul Apărării, Excelenţa Sa, ministru Gabriel Leş pentru a ne oferi câteva aspecte în ceea ce priveşte conflictul din Marea Azovului, între Rusia şi Ucraina”, a declarat la începutul şedinţei preşedintele Comisiei pentru apărare şi ordine publică din Senat, Liviu Brăiloiu.
Audierea a început la ora 12:00 şi a durat aproximativ o oră.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 26 noiembrie, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părţilor implicate să trateze cu calm conflictul.
La finalul lunii noiembrie, forţele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov.
Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale FSB au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.
Ministrul Apărării, despre achiziţia corvetelor: Intenţia mea e clară, să cumpărăm ce avem nevoie
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a declarat, marţi, cu privire la procedura de achiziţie a corvetelor, că intenţia acestuia şi a ministerului este să cumpere ceea ce România are nevoie, iar corvetele să răspundă cerinţelor operaţionale.
„Este încă în termen (procedura de achiziţie a corvetelor-n.r). Este la audit. Este o achiziţie de 1,6 miliarde de euro. Intenţia mea şi a Ministerului Apărării este extrem de clară: să cumpărăm ceea ce e nevoie la aşa sumă mare, să răspundă cerinţelor operaţionale şi să integrăm cât mai mult în industria noastră de apărare”, a declarat Gabriel Leş.
Ministrul a afirmat că a fost invitat în Comisia pentru apărare a Senatului pentru a discuta despre programele Ministerului Apărării din perioada următoare.
„Memrbii comisiei mi-au cerut pentru viitor o întâlnire în care să discutăm programele pe care le avem în vedere în perioada următoare. Nu s-a stabilit încă o dată”, a adăugat Leş.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a anunţat, luni seară, referitor la procedura achiziţiei celor patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, că termenul limită pentru o decizie privind licitaţia este 12 ianuarie.
”Suntem în termen. Până în 12 ianuarie putem lua decizia. Se poate ambele variante, o anulăm sau o încredinţăm (achiziţia de corvete – n.r.). Haideţi să luăm hotărârea de Guvern. Are dreptul de a anula procedura specifică în următoarele cauze şi este inclusă cea în care nu se identifică fondurile necesare pentru achiziţionare. Există cei 2%. În fiecare an ministerul primeşte bugetul de la Ministerul Finanţelor. Acum mai avem foarte puţin. S-au cheltuit banii pentru Patriot. Anul acesta sunt foarte puţini bani. Nu e adevărat (că anulăm licitaţia – n.r.). Nu înseamnă că dacă mâine semnez această procedură, eu trebuie să plătesc aceşti bani mâine şi categoric nu trebuie să plătesc 1,3 miliarde-1,6 miliarde de euro. Nu am o problemă să mă îndrept împotriva unui ministru sau să cred ceva despre un ministru. Aş vrea să vă spun că în această situaţie, oricât de transparent ai fi, când discuţi de 1,6 miliarde de euro, întotdeauna vor fi suspiciuni", a declarat Gabriel Leş, la B1Tv.
La finalul lunii octombrie, ministerul Apărării Naţionale anunţa că termenul estimat pentru încheierea procedurii privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a fost prelungit până pe 15 noiembrie 2018. Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand. Potrivit publicaţiei Jane's, MApN a primit oferte finale din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe