- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.10.2013, 19:05)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul bulgar de Externe: Neratificarea Acordului Canada-UE în Parlament, o opţiune pentru a rezolva problema vizelor
Ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că România şi Bulgaria ar trebui să aibă o strategie comună în ceea ce priveşte vizele pentru Canada, iar neratificarea Acordului dintre Ottawa şi Bruxelles în parlamentele naţionale ar putea fi o opţiune.
Urmărește
392 afișări
Ministrul bulgar de Externe: Neratificarea Acordului Canada-UE în Parlament, o opţiune pentru a rezolva problema vizelor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Trebuie să avem o strategie comună, iar neratificarea Acordului de liber-schimb (între Canada şi UE) este, desigur, o opţiune care ar da un semnal foarte puternic prietenilor noştri canadieni", a declarat şeful diplomaţiei bulgare, aflat la Bucureşti, unde participă la cea de-a doua ediţie a Forumului Anual al Strategiei Dunării.
De altfel, oficialul bulgar a precizat că va discuta acest subiect în cadrul întrevederii pe care o va avea cu omologul român, Titus Corlăţean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Kristian Vigenin a subliniat că România şi Bulgaria trebuie să poarte discuţii cu partea canadiană pentru a rezolva problema vizelor impuse românilor şi bulgarilor, dar, dacă aceste convorbiri nu duc la niciun rezultat, "un boicot" parlamentar poate fi pus în practică.
"Consider că ar trebui să facem eforturi suplimentare ca să vedem care sunt problemele din punctul de vedere al Guvernului canadian, dacă putem face ceva împreună pentru a rezolva problema. Dacă nimic altceva nu funcţionează, un astfel de blocaj este o practică obişnuită în zilele noastre", a precizat Vigenin.
Ministrul bulgar de Externe speră că Bucureştiul şi Sofia vor fi sprijinite în demersul lor şi de instituţiile europene, care ar trebui să impună vizele canadienilor şi americanilor în cazul în care Washington şi Ottawa continuă să menţină vizele pentru români şi bulgari.
"Comisia Europeană şi Parlamentul European şi-au declarat, recent, sprijinul pentru ţări precum România şi Bulgaria, ai căror cetăţeni încă au nevoie de vize pentru a călători în Canada şi SUA, şi cred că şi acest sprijin puternic va juca un rol. Dacă regimul nu este reciproc şi cele două ţări aplică măsuri diferite în cazul unor state membre UE, iar această problemă nu este rezolvată curând, UE ar trebui să introducă vize pentru cetăţenii canadieni şi americani", a spus Kristian Vigenin, adăugând se poate ajunge aici, chiar dacă în prezent "sună imposibil".
"Dacă şi Consiliul aprobă rezoluţia propusă de CE şi aprobată de PE există şanse să lucrăm împreună în ceea ce priveşte vizele pentru Canada şi SUA", a mai precizat Vigenin.
Parlamentul European a votat, la 12 septembrie, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru toţi cetăţenii din Uniunea Europeană.
Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Parlamentul European a introdus un "mecanism de reciprocitate" care va putea fi activat atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX că a făcut şi efectuează demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada, iar dacă aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi această ţară.
"Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară", a declarat Corlăţean pentru MEDIAFAX, la Washington, unde l-a însoţit pe premierul Victor Ponta.
Ministrul a adăugat că este convins că, în cazul în care România nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul României nu va ratifica acordul dintre UE şi Canada.
"Faptul că în cazul Cehiei s-a luat această măsură în contextul acordului încheiat între UE şi Canada este un precedent important şi pentru România. O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români", a spus Corlăţean.
El a recunoscut faptul că unele probleme care apar între state se rezolvă pe canale diplomatice, dar a precizat că s-a decis să informeze opinia publică despre acest fapt pentru a atenţiona că parlamentarii români sunt sensibili la măsurile discriminatorii aplicate României în problema vizelor.
"Aceste lucruri se transmit în mod firesc pe canalele diplomatice, dar pot să confirm public că va fi extrem de dificil ca acest acord să treacă prin Parlamentul României, pentru că parlamentarii români au la rândul lor o aşteptare legitimă pentru interesul cetăţenilor români şi pentru luarea acestei decizii favorabile şi legitime privind libera circulaţie", a mai spus Corlăţean.
Premierul canadian, Stephen Harper, a anunţat, recent, anularea regimului obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb încheiat cu Uniunea Europeană.
"Am decis să anulăm, în săptămânile următoare, obligativitatea vizelor de călătorie în Canada impuse cetăţenilor cehi", a declarat Harper, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnării Acordului de liber-schimb.
Acest acord trebuie să fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE şi de către Parlamentul European pentru a intra în vigoare. Praga a anunţat că nu îl va ratifica, în cazul în care problema vizelor nu va fi soluţionată.
Guvernul canadian a decis în 2009 să reintroducă regimul obligativităţii vizelor pentru cehi, care fusese abolit în 2007, din cauza numărului considerat "excesiv" de cereri de azil depuse de cetăţeni din această ţară, marea majoritate romi, care denunţau discriminări.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20