Ministrul de Externe Adrian Cioroianu şi-a prezentat demisia

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a anunţat, vineri, că şi-a prezentat demisia de onoare, ca urmare a cazului Crulic.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe Adrian Cioroianu şi-a prezentat demisia

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu şi-a prezentat demisia

Cioroianu a susţinut că nu a primit, de-a lungul timpului, nicio informaţie referitoare la situaţia reală în cazul lui Claudiu Crulic.

"De la începutul cazului, nicio informaţie nu a ajuns pe masa ministrului referitoare la situaţia reală în cazul Crulic. Cred că domnul consul Preda a tratat cazul cu neprofesionalism", a spus ministrul demisionar.

El a spus că-şi dă demisia chiar dacă "vina n-a stat niciodată la masă cu ministrul".

Cioroianu a declarat că îşi doreşte ca problema Crulic să fie lămurită chiar şi în ciuda demisiei sale, făcând în acest sens demersuri oficiale către autorităţile poloneze.

"Vreau să cred că a fost un final numai pentru viaţa lui Crulic, pentru că ceea ce trebuie să urmeze este efortul pentru lămurirea acestui caz. Am încredere în cei care, din dispoziţia mea, au început ancheta aici, la Bucureşti. Totodată, am transmis prin Ambasada noastră la Varşovia un apel foarte serios autorităţilor poloneze să treacă peste orice inhibiţie şi orice falsă constrângere şi să clarifice în modul cel mai categoric şi cât mai rapid acest caz, care mie mi se pare complet nedemn de lumea civilizată", a spus ministrul demisionar.

Cioroianu a apreciat că demisia sa de onoare vine ca o consecinţă a faptului că cel mai important lucru este viaţa unui om.

"Nu contează dacă Crulic era un hoţ recidivist sau un om nevinovat. Este vorba de o viaţă de om (...) Nimic nu este mai important decât viaţa unui om", a declarat Cioroianu.

Acesta a precizat că a avut, în cursul zilei de vineri, şi o discuţie cu premierul, pe care l-a anunţat de intenţia sa de a demisiona. Totodată, ministrul demisionar a anunţat că a dat dispoziţii "care, dacă vor fi urmate, vor fi spre binele instituţiei".

La finalul mandatului său, Cioroianu a ţinut să le mulţumească colaboratorilor săi, "oamenii de care românii pot să fie mândri".

"Trimit salutul şi solidaritatea mea tuturor celor care le merită. Ca istoric, ştiu că timpul le cerne pe toate", a mai spus Cioroianu.

În finalul discursului său, acesta a repetat convingerea sa potrivit căreia nimic nu este mai important decât o viaţă de om, după care le-a mulţumit jurnaliştilor prezenţi la conferinţă şi, fără a accepta întrebări, s-a retras din centrul de presă al Ministerului de Externe, după ce le-a strâns mâna angajaţilor MAE care au asistat la conferinţa de vineri.

Cioroianu a vorbit şi despre "preţul politic" ce trebuie plătit în urma unor cazuri de acest gen, apreciind că demisionează tocmai pentru a nu se pune problema ca apropiaţii săi liberali să sufere la capitolul imagine.

"Există în acest caz un preţ politic care trebuie plătit. Nu vreau ca prietenii, colegii sau susţinătorii liberali să plătească ceva din acest preţ", a spus Cioroianu.

El a precizat că a luat decizia de a demisiona în ciuda mesajelor de solidaritate primite în ultimele zile.

"În ultimele zile am primit nenumărate mesaje de solidaritate din partea unor colegi din Guvern, din PNL, din minister sau din societatea românească în sens larg. Am primit mesaje de la parlamentari europeni care încă mă consideră colegul lor. Evident că le mulţumesc tuturor. M-am gândit mult în aceste ultime zile şi, chiar dacă ştiu că tehnic nu am nicio vină, totuşi a fost în joc viaţa unui om. Acesta nu este un detaliu, ci este singurul lucru care contează într-adevăr. Cred că o viaţă de om e mult mai importantă decât mandatul unui ministru", a spus Cioroianu.

În ceea ce priveşte "moştenirea" pe care i-o lasă susccesorului său, Cioroianu s-a referit, în primul rând, la îndreptarul de lucru întocmit în perioada mandatului său.

"Celui care va veni după mine nu-i las numai un program foarte încărcat de vizite şi întâlniri deja programate, din Bruxelles până în Canada sau din Brazilia până în Germania. Am vrut să-i las celui care va veni după mine un îndreptar de lucru, adică exact ce nu aveam acum un an când am venit în această instituţie", a mai spus Cioroianu.

Ministrul i-a lăudat încă o dată pe aceia dintre diplomaţi "care merită mai mult şi mai bine", susţinând că a făcut pentru ei tot ce i-a stat în putinţă.

"În ceea ce mă priveşte, mi-am dorit să dau diplomaţiei române tot sprijinul pe care ea îl merită. Am făcut ceea ce am putut eu mai bine pentru cei care, dintre diplomaţi sau consuli, merită mai mult sau mai bine. Avem, în această instituţie, oameni de care românii pot fi mândri. E păcat ca un blam să cadă asupra tuturor. Trimit salutul şi solidaritatea mea tuturor celor care le merită. Să ştie că voi rămâne pe mai departe colegul lor", a spus Cioroianu.

Referindu-se la viitorul său, acesta a spus că, după un an de mandat, se va întoarce la familie, "la catedră şi în Senat", precum şi "în redacţiile din care a lipsit în ultimul an".

Românul Claudiu Crulic a murit într-un spital polonez, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia.

Crulic a fost arestat în Polonia la 10 octombrie 2007 şi a decedat la 18 ianuarie 2008, după ce autorităţile poloneze l-au eliberat din închisoare, în scopul internării într-un spital, condiţia sa fizică fiind precară din cauza grevei foamei.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a luat act de demisia lui Adrian Cioroianu din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi a acceptat retragerea acestuia, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici