- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.03.2013, 21:19)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul de Externe al Ungariei: Nicio forţă politică majoră din Ungaria nu consideră România un duşman
Ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, a declarat, luni, după întrevederea cu omologul Titus Corlăţean, că nicio forţă politică majoră din Ungaria nu consideră România duşman, că a venit la Bucureşti ca prieten, iar în chestiunea minorităţilor trebuie mai multă "încredere reciprocă".
Urmărește
855 afișări
Janos Martonyi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am venit aici ca prieten. În Ungaria nu există forţă politică majoră care să considere duşman România", a afirmat Martonyi, el arătând că în problema minorităţilor cu România există "discuţii, nu certuri".
El a arătat că "prin dialog sincer" se poate ajunge la obţinerea unor rezultate dorite şi cu privire la minorităţi. "Am obţinut rezultate în anii precedenţi, dar s-ar putea să nu fie complete. Sunt deosebiri de vedere, încordări, momente mai grele. În momentele mai grele, trebuie să fim prudenţi. De aceea am venit aici. Trebuie să avem încredere", a spus Martonyi, arătând că Budapesta a sprijinit şi va sprijini în continuare "interesele legitime" ale minorităţii maghiare din România şi nu are nimic împotrivă ca şi Bucureştiul să facă acelaşi lucru în privinţa minorităţii româneşti din Ungaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
Analiză: cât costă să încarci o maşină electrică în România în comparaţie cu alte ţări
-
Melania Trump respinge tradiţia: Prima doamnă refuză să se întâlnească cu Jill Biden la Casa Albă
-
Tribunalul Bucureşti declină contestaţia Dianei Şoşoacă
De asemenea, ministrul ungar a subliniat faptul că România este a doua piaţă de export pentru Ungaria, după Germania, un lucru mai puţin cunoscut, iar Budapesta doreşte ca şi pe piaţa ungară să vină cât mai mulţi investitori români, cu produse româneşti şi să existe o Cameră de comerţ româno-ungară care să stimuleze această cooperare.
El a amintit de importantele proiecte energetice comune ale celor două ţări, dar şi de infrastructura de transporturi, arătând că trebuie ca interconectarea să se facă şi la nivel de autostrăzi.
La rândul său, ministrul Corlăţean a punctat faptul că sistemul de protecţie a minorităţilor din România este "un model care depăşeşte în numeroase situaţii standardele europene omologate şi care este foarte apreciat ca atare pe plan european şi internaţional".
"Ne dorim, în acelaşi timp, mai mult echilibru în eforturile depuse de autorităţile ungare în favoarea minorităţii române din Ungaria, astfel încât aceasta să se bucure la nivel de standarde europene, de drepturile respective pentru prezervarea identităţii naţionale", a punctat Corlăţean.
Ministrul Corlăţean a amintit şi de importanţa parteneriatului strategic dintre cele două ţări.
"Din păcate, unii dintre politicienii contemporani au tendinţa de a se raporta superficial la acest parteneriat strategic româno-ungar, ignorându-i poate importanţa sa deosebită pentru ţările noastre şi regiunea în care trăim, trecând relativ uşor peste eforturile şi meritele unor generaţii succesive de politicieni români şi ungari, aparţinând mai multor curente politice, care au construit cu migală acest parteneriat strategic", a spus el.
Corlăţean a evidenţiat şi el importanţa schimburilor comerciale dintre cele România şi Ungaria.
"Comerţul nostru bilateral a bătut adevărate recorduri în plină criză economică, 7,3 miliarde de euro în anul 2011, iar cifrele pe care le deţinem cu privire la volumul comerţului bilateral aferent primelor 11 luni ale anului 2012, ne fac să sperăm la o nouă creştere. Privind la aceste cifre, nu pot să nu constat faptul că perioada de criză i-a ajutat pe întreprinzătorii români şi unguri să se descopere reciproc (...) Cele peste 11.500 de companii româneşti cu capital ungar şi cele peste 6.000 de companii cu capital românesc din Ungaria dau o dinamică deosebită legăturilor economice dintre statele noastre", a afirmat el.
Corlăţean a mai arătat că prin dezvoltarea parteneriatului strategic în domenii cum ar fi apărarea, infrastructura, serviciile de asistenţă în cazuri de urgenţă, tinerii, turismul, cultura, "românii şi ungurii vor putea să reprezinte pentru celelalte ţări din regiune un model de urmat, aşa cum parteneriatul franco-german a fost şi este o sursă de inspiraţie pentru noi".
Citește pe alephnews.ro: Ultimele cartușe ale lui Biden: Blinken promite să „consolideze” sprijinul pentru Ucraina înainte de tranziția la Trump
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Ministrul ungar de Externe, la MAE: Dacă cineva vrea să pună aici, în spatele meu, drapelul secuiesc, nu sunt împotrivă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul politician, de fapt
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe