Ministrul de Externe, Ramona Mănescu: Vreau să dovedesc că o femeie se poate ridica la înălţimea funcţiei/ Aderarea României la Schengen va fi prioritară

Ministrul de Externe Ramona Mănescu a declarat că vrea să demonstreze că o femeie se poate ridica la înălţimea funcţiei pe care o deţine. Ea a precizat că se înţelege bine cu premierul Viorica Dăncilă şi există încredere între ele două.

Urmărește
553 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe, Ramona Mănescu: Vreau să dovedesc că o femeie se poate ridica la înălţimea funcţiei/ Aderarea României la Schengen va fi prioritară

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu: Vreau să dovedesc că o femeie se poate ridica la înălţimea funcţiei

„Sunt cu atât mai bucuroasă de această numire, dar mai ales mă simt foarte, foarte responsabilă de poziţia pe care o am, pentru că îmi dau seamă pe lângă faptul că sunt primul ministru al Afacerilor Externe în România, vin după nume grele şi vreau să demonstrez că şi o femeie se poate ridica la înălţimea funcţiei pe care o deţine”, a afirmat Ramona Mănescu, joi, la Antena 3.

Întrebată cum de după 12 ani în care a fost europarlamentar acum a ajuns ministru de Externe, Ramona Mănescu a răspuns: „Cred că a fost şi un context care a favorizat numirea mea la acest minister, dar în afară de aceasta, cred că colegii mei din ALDE şi coaliţie mă cunosc foarte bine, cunosc parcursul meu şi profesional şi politic şi parcursul meu s-a axat pe relaţii internaţionale, diplomaţie. Probabil că relaţiile pe care am reuşit să le stabilesc din aceste poziţii, şi experienţa pe care am acumulat-o, i-au convins pe colegii mei că sunt potrivită pe această poziţie. Sper să reuşim să aducem în politica externă românească o poziţie de negociere activă, pentru eu cred în asta şi în politica externă pro-activă, şi în faptul că România fiind un partener loial în cadrul UE şi NATO merită pe deplin să îşi satisfacă dorinţele, cerinţele care i se cuvin”.

Chestionată cum se înţelege cu premierul, noul ministru de Externe a replicat: „Relaţiile interumane contează poate cel mai mult, iar în diplomaţie mai mult decât în orice alt domeniu. Contează să comunică, să ai canal de comunicare cu cineva. Sigur că a contat şi faptul că eu şi doamna premier ne înţelegem, ne cunaştem de foarte mult timp, am lucrat pe anumite dosare şi e nevoie de încredere, iar încrederea există”.

Ramona Mănescu, noul ministru de Externe, Nicolae Moga numit la portofoliul Interne şi Mihai Fifor vicepremier pentru parteneriate strategice au depus jurământul de învestitură, miercuri, la Palatul Cotroceni. Decretele pentru numirea celor doi au fost semnate de şeful statului în aceeaşi zi.

Ramona Mănescu anunţă că aderarea României la Schengen va fi prioritară

Noul ministru de Externe Ramona Mănescu a declarat că în mandatul ei intrarea României în Spaţiul Schengen va fi o prioritate. Ea a precizat că în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre jumătate din componenţa Consiliul e pro, iar jumătate contra.

„Acum, evocând perioada în care am fost europarlamentar, vă pot spune cu certitudine că am trecut prin foarte multe etape şi absolut în fiecare moment şi PE şi Comisia au spus că România e pregătită să intră în Schengen, din punct de vedere tehnic şi logistic. Practic noi funcţionăm de facto ca un stat membru Schengen, dar nu suntem consideraţi ca atare. Practic România nu cere nimic altceva decât să fie respectat Tratatul. Nu vorbim doar flacul estic al NATO, vorbim şi de flancul de Est. Misiunile şi cum au reuşit românii să exceleze în Frontex şi sunt lucruri în care oficiali străini au mulţumit omologilor români. Cred că cetăţenii români au tot dreptul să îşi primească această bine meritată poziţie de stat membru Schegen. Nu e un lucru de care trebuie să ne rugăm de cineva sau să primim favoruri. Este în Tratat care trebuie respectat. Vă asigur că păstrăm pe agenda ca temă prioritară şi în toate discuţiile bilaterale vor conţine componenţa de aderare la Schengen, nu ne vom opri să le spunem colegilor din UE că România are aceleaşi drepturi”, a afirmat Ramona Mănescu, joi, la Antena 3.

Ministrul de Externe a adăugat că unele state au condiţionat intrarea în Schengen de raportul MCV, chiar dacă ţara noastră are dreptul, prin Tratat să adere.

„Poate anumite state la început s-au opus, au încercat să cupleze MCV cu Schengen. Toate rezoluţiile au fost în favoarea României şi Comisia Europeană a fost de acord. Câteva state membre din Consiliu blochează. Ce e supărător e că unele state s-au gândit să schimbe regulile în timpul jocului. Statele care vor să blocheze invocă Rgulamentul Dublin. Am fost raportor pe acest Regulament şi el nu s-a concretizat, încă continuă negocierile. Se referă la fluxul de tranziţie între statele membre ale cetăţenilor comunitari. Practic nu avem graniţe, dar după atentatele teroriste, statele membre au spus că vor impune controale la graniţe”, a explicat Mănescu.

Ea a mai spus că este posibil să existe intenţia unor state de a amâna o decizie legată de aderarea României la Schengen, în contextul în care invocă Regulamentul de la Dublin.

„În momentul acesta avem în Consiliu jumătate pro jumătate contra. Când invoci modificarea Regulamentului Dublin, când ştii că nu ai consens înseamnă că vrei să lungeşti foarte mult decizia sau nu eşti hotărât să o iei. Nu ai nicio explicaţie epntru lucrul acesta. Avem o opţiune şi anume a explica la nesfârşit că avem dreptate şi că România e în măsură să intre în Schengen”, a conchis ministru.

Taguri:
mănescu,
mae,
dăncilă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

/**/