- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.03.2017, 11:36)
- Gabriel Pecheanu
Video Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după evaluarea conducerilor DNA şi a Parchetului General: Nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a lui Lazăr şi Kovesi/ Raport: Rezultatele negative pot aduce în discuţie revocarea şefilor parchetelor
Tudorel Toader a declarat, miercuri, după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr şi a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar cele două instituţii vor fi monitorizate.
Urmărește
7193 afișări
"Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie şi a procurorului şef DNA", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la finalul declaraţiei de presă avute după încheierea evaluării activităţii parchetelor.
Ministrul Justiţiei a precizat însă că va monitoriza de acum înainte activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
"Ceea ce ceea ce considerăm oportun în spiritul existenţei statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în ceea ce priveşte independenţa procurorilor de a da soluţii, pentru a identifica modul în care procurorii pe viitor înţeleg limitele de competenţă. (...) Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără ştirbirea independenţei procurorilor, ci ca un mecanism care să dea consistenţă prevederilor Constituţiei de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor", a mai spus Tudorel Toader.Ministrul Justiţiei a adăugat că este evident că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13, a criticat derapajele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, dar a precizat că magistraţii Curţii Constituţionale au restabilit echilibrul între puterile statului, prin decizia dată.
"Informările punctuale relevă derapaje instituţionale în sensul unei acţiuni cel puţin exagerate din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, derapaje care au produs reacţii negative în media şi la nivelul opiniei publice", a declarat Tudorel Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Grindeanu: Pentru ca lupta anticorupţie să fie eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui nume
Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că a luat act de decizia ministrului Justiţiei în ceea ce-i priveşte pe şefii de parchete, considerând însă necesar ca autorităţile statului să-şi respecte competenţele constituţionale şi precizând că lupta anticorupţie nu trebuie să stea sub semnul unui nume.
"Ministrul Justiţiei are autoritatea legală, experienţa profesională şi căderea morală pentru a face această evaluare şi pentru a recomanda măsurile necesare. Premierul a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor, pe care a decis să o instituie domnul ministru al Justiţiei. De asemenea, premierul consideră necesar ca autorităţile statului să-şi respecte competenţele constituţionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate. Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă. În încheiere, premierul Grindeanu reiterează angajamentul ferm al Guvernului României faţă de lupta anticorupţie. Prim-ministrul subliniază însă că, pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a corupţiei trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcţioneze, indiferent de conducere. O instituţie nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, remis miercuri seară MEDIAFAX.
Ministerul Public: Augustin Lazăr a luat act de concluziile evaluării ministrului Justiţiei
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a luat act de concluziile evaluării prezentate de către ministrul Justiţiei, instituţia reiterând ideea că va respecta întocmai decizia Curţii Constituţionale, potrivit Ministerului Public.
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a luat act de concluziile evaluării prezentată în cursul zilei de astăzi de către ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader. În acest context, procurorul general reiterează punctul de vedere potrivit căruia Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curţii Constituţionale şi va acţiona pentru îndeplinirea rolului de reprezentare, în activitatea judiciară, a intereselor generale ale societăţii şi de apărare a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", se arată într-o postare a Ministerului Public, pe pagina oficială de Facebook.
Raport ministrul Justiţiei: Rezultatele negative pot aduce în discuţie revocarea şefilor parchetelor
Rezultatele negative după monitorizarea pe care ministrul Justiţiei o va avea asupra Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot aduce în discuţie din nou, pe viitor, oportunitatea revocării şefilor parchetelor, se arată în raportul efectuat după evaluarea celor două instituţii.
"Ceea ce considerăm însă oportun, în spiritul exigenţelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări/obligaţii de raportare a activităţii acestei instituţii, deopotrivă supusă Constituţiei şi legii, pentru identificvarea modului în care, pe viitor, reprezentanţii săi, înţelege să respecte limitele legale de competenţă şi să evite transformarea acţiunilor anticorupţie într-un pericol pentru buna funcţionare a democraţiei şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. (...) Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea", se arată în raportul evaluării parchetelor, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Tudorel Toader a declarat, miercuri, după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr şi a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Fiecare instituţie să îşi respecte competenţele
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că a finalizat evaluarea activităţii Parchetului General şi a DNA, după anchetarea OUG13 şi decizia CCR, susţinând că fiecare instituţie trebuie să îşi respecte competenţele. El a arătat că raportul are 19 pagini, subliniind că acesta a fost realizat în deplină concordanţă cu legea.
Toader a anunţat miercuri că evaluarea a făcut-o singur, fără nicio presiune. El a arătat că reperele în realizarea evaluării au fost informările pe care le-a solicitat celor două instituţii, dar şi întâlnirile pe care le-a avut cu şefii celor două parchete.
"Am întocmit un raport de evaluare care are 19 pagini. Evaluarea a survenit în contextul în care pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor, oportunităţii, legalităţii, constituţionalităţii procedurii în care a fost adoptată respectiva OUG. Am solicitat informări de la cele două autorităţi de la DNA şi Parchet pe care le-am primit. Am avut întâlniri punctuale cu şefii celor două instituţii, am văzut că s-au făcut speculaţii legat de momentul în care au venit cei doi procurori şefi. Vă asigur că cei doi au venit în mai puţin de 10-15 minute din momentul în care i-am invitat la discuţii. Suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidenţă", a declarat Tudorel Toader.
Acesta spune că instituţiile trebuie să îşi respecte competenţele.
"Fiecare autoritate să rămână în matca sa. Fiecare autoritate trebuie să respecte competenţele. Statul de drept are o arhitectură bine conturată. Autorităţile au competenţe complementare", a mai spus Toader.
Ministrul Tudorel Toader a catalogat drept derapaje ancheta pornită de DNA în ceea ce priveşte OUG 13.
"Acţiuni cel puţin exagerate din partea DNA, derapaje care au născut reacţii negative. Cert este că societatea românească a trăit această emoţie colectivă, a avut această preocupare, pe de o parte privind legiferarea, pe de altă parte principiile statului de drept.(...) Pentru că nu este permis ca în numele apărării unei valori să încalce o altă valoare protejată"
Tudorel Toader a ţinut să precizeze că a făcut evaluarea personal, fără incerinţe sau presiuni, fără să verifice în niciun fel soluţii din dosare.
"Am făcut evaluarea personal fără ingerinţe, fără presiuni", a declarat Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţase, în urmă cu două săptămâni, că va avea discuţii separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, şi cu procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, după apariţia motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern şi că în paralel va face şi o evaluare a instituţiilor.
Toader l-a informat pe premierul Sorin Grindeanu cu privire la evaluare
Anterior Toader l-a informat pe premierul Sorin Grindeanu cu privire la evaluarea pe care le-a făcut-o procurorilor şefi Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr.
Întrevederea dintre Sorin Grindeanu şi Tudorel Toader, care a avut loc la Palatul Victoria, a avut loc mai devreme decât îşi propuseseră cei doi, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
În timpul întrrevederii, la Palatul Victoria a ajuns şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care, la începutul lunii martie, îi ceruse demisia procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
"O să mă întâlnesc azi cu domnul ministru, înainte de conferinţă şi de evaluarea pe care o va prezenta public domnul ministru", a declarat, anterior, premierul Sorin Grindeanu.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va anunţa, miercuri la ora 18.00, care sunt concluziile evaluării şefilor de parchete, după ce acesta a avut discuţii cu Augustin Lazăr şi cu Laura Codruţa Kovesi.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat, luni dimineaţă, că miercuri va prezenta rezultatele evaluării şefilor principalelor parchete: DNA şi Parchetul General. "Am făcut evaluările. Cele 14 zile s-au împlinit de aseară. Voi proroga termenul cu doua zile dat fiind ca am fost la Bruxelles. Miercuri, la prânz, voi organiza o conferinţă de presă şi va voi da toate detaliie", a declarat Tudorel Toader.
Întrebat ce va face dacă preşedintele României nu va fi de acord cu eventuale revocări, Toader a spus : "Preşedintele (n.r Klaus Iohannis) şi-a exprimat în repetate rânduri opinia, eu îmi voi exprima opinia în scris."
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns, luni după-masă, la sediul Ministerului Justiţiei, la scurt timp după ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, care a avut şi el o discuţie cu ministrul Justiţiei. Anterior, ministrul a avut discuţii şi cu procurorul general al României.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Justiţiei a anunţat că face o evaluare a activităţii Ministerului Public şi a DNA, sugerând totodată şi că şefii celor două parchete ar putea să-şi dea demisia, după ancheta pe OUG 13 şi motivarea publicată de Curtea Constituţională. Ulterior, Tudorel Toader şi-a nuanţat declaraţiile, precizând că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, să demisioneze, ci doar "a evocat o instituţie din Codul Muncii".
Citeşte şi: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns la Palatul Victoria. Discuţia, în contextul REMANIERII cerute de ALDE şi a raportului ministrului Justiţiei
Citeşte şi: Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: Nu am discutat despre eventuala demisie a Laurei Codruţa Kovesi
Citeşte şi: Procurorul-şef DNA, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: NU mi-a cerut DEMISIA, nu demisionez. Nu am de ce
Citeşte şi: EXCLUSIV Serviciul de Informaţii Externe (SIE) are şase protocoale de colaborare cu Ministerul Justiţiei - oficial
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns la Palatul Victoria. Discuţia, în contextul REMANIERII cerute de ALDE şi a raportului ministrului Justiţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe