MIPE: Peste 400 apeluri de proiecte, în valoare de 12,8 miliarde euro, vor fi deschise în acest an

  • Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a publicat joi calendarul apelurilor de proiecte care vor fi lansate în acest an în cadrul programelor prin care este implementată Politica de Coeziune 2021-2027.
  • Este vorba de 432 apeluri în valoare totală de 12,8 miliarde de euro.
Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului MIPE: Peste 400 apeluri de proiecte, în valoare de 12,8 miliarde euro, vor fi deschise în acest an

MIPE: Peste 400 apeluri de proiecte, în valoare de 12,8 miliarde euro, vor fi deschise în acest an

Potrivit reprezentanţilor ministerului, vor fi finanţate proiecte în domeniile educaţie, sănătate, dezvoltarea mediului de afaceri, a antreprenoriatului şi a tehnologiilor strategice pentru Europa.

„Pentru anul acesta ne-am setat un obiectiv ambiţios, dar bine fundamentat: să lansăm apeluri în valoare de 12,8 miliarde de euro. Cu un orizont clar pentru lansarea ghidurilor şi apelurilor, beneficiarii – autorităţi publice, companii private, ONG-uri şi alţi actori economici – pot planifica şi pregăti din timp documentaţia pentru proiecte de succes. Pentru economia României va fi un impuls vital pentru modernizare şi sustenabilitate. Fie că vorbim despre investiţii în şcoli, spitale, transport public, inovare sau incluziune socială, ne angajăm să asigurăm nu doar un cadru de implementare bine definit, ci şi sprijin concret în toate etapele proiectelor”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Fondurile aferente Politicii de Coeziune sunt atrase prin 16 programe, din care 8 naţionale şi 8 regionale, care au un buget total de 44,43 miliarde euro. Prin programele naţionale gestionate, MIPE va lansa 241 de apeluri în valoare de peste 9 miliarde euro. În cadrul celor 8 programe regionale, gestionate de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, vor fi lansate 191 apeluri cu un buget total de 3,77 miliarde euro.

În acest an, în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare vor fi lansate 38 apeluri de proiecte însumând 2,34 miliarde euro. Vor fi asigurate finanţări pentru proiecte ce vor viza asigurarea unei educaţii incluzive pentru copiii din învăţământul primar, diversificarea oportunităţilor de formare şi dezvoltare a competenţelor elevilor, programe remediale pentru elevii din primul an de liceu, alături de programele de formare profesională, dar şi măsuri pentru prevenirea abandonului şcolar.

De asemenea, vor fi acordate finanţări pentru a sprijini potenţialul antreprenorial al tinerilor, respectiv pentru dezvoltarea economiei sociale. Concomitent, vor fi continuate măsuri finanţate anterior, precum Programul naţional „A doua şansă”.

Pentru finanţarea intervenţiilor prin care este sprijinită incluziunea socială vor fi deschise aproape 28 apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro. Finanţările asigură dezvoltarea serviciilor sociale în comunităţile rurale, servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, măsuri pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

Alte proiecte finanţate vor asigura sprijin pentru victimele violenţei domestice şi ale traficului de persoane, pentru persoanele fără adăpost sau pentru cei dependenţi de jocurile de noroc.

Dezvoltarea biotehnologiei şi a tehnologiilor digitale, sprijinirea proiectelor pentru soluţii de cercetare pe aceste segmente, precum şi formarea/actualizarea competenţelor personalului medical/nemedical pentru aplicarea acestor tehnologii vor fi finanţate prin Programul Sănătate, în cadrul a trei apeluri cu buget de aproape 440 milioane de euro.

Alte apeluri, din totalul de 97 în valoare de 1,71 miliarde euro ce vor fi deschise în acest an, vor asigura investiţii în infrastructura publică a unităţilor sanitare, măsuri de screening/diagnosticare precoce şi tratament pentru prevenirea/tratarea de boli transmisibile sau afecţiuni oncologice, programe de vaccinare.

De asemenea, 55 apeluri de proiecte, în valoare de 1,43 miliarde euro, prin Programul Tranziţie Justă, vor asigura finanţări pentru dezvoltarea economică şi creşterea numărului de locuri de muncă în 6 judeţe vizate de aceste intervenţii: Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş.

Totodată, finanţări în valoare de aproape 854 milioane de euro vor fi asigurate prin Programul Dezvoltare Durabilă pentru proiecte ce vor asigura în principal: reabilitarea clădirilor, producerea de energie regenerabilă, modernizarea reţelelor de energie electrică, îmbunătăţirea sistemului de răspuns la riscuri naturale cauzate de schimbările climatice, creşterea eficienţei energetice şi modernizarea reţelelor de termoficare.

Prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare vor fi asigurate finanţări în valoare de peste 623 milioane euro care vor sprijini creşterea gradului de maturitate tehnologică şi inovare prin asigurarea transferului de cunoştinţe şi tehnologie pentru facilitarea utilizării rezultatelor din cercetare, dezvoltare şi inovare în piaţă. Va fi sprijinită şi creşterea performanţei IMM-urilor, prin facilitarea transferului de cunoştinţe şi tehnologie de la întreprinderile mari.

Apelurile de proiecte care vor fi deschise în acest an prin programele regionale, în valoare totală de 3,77 miliarde euro, vor finanţa proiecte pentru digitalizare, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea IMM-urilor şi a antreprenoriatului. Vor fi finanţate, de asemenea, investiţii în turism, energie şi eficientă energetică, mobilitate şi regenerare urbană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici