Mircea Cosma, despre Ghiţă: A interzice unui deputat să-şi exercite mandatul nu e constituţional

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, cercetat alături de Sebastian Ghiţă în dosarul de corupţie al lui Iulian Herţanu, spune că ”a interzice unui deputat să-şi exercite mandatul nu este constituţional”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Mircea Cosma, despre Ghiţă: A interzice unui deputat să-şi exercite mandatul nu e constituţional

Mircea Cosma (Imagine: Lucian Radulescu/Mediafax Foto)

Prezent, joi, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova pentru a-şi îndeplini obligaţiile impuse de controlul judiciar, Mircea Cosma a afirmat, referindu-se la cazul lui Sebastian Ghiță, că, din punctul său de vedere, este neconstituţională interdicţia impusă unui deputat de a-şi exercita atribuţiile.

”Eu vreau să vă spun că la cele trei biblioteci pe care cred că le-am citit lucrurile astea se întâmplă periodic, este o frecvenţă periodică în această ţară cu aceste întâmplări. Am crezut că s-au terminat. (…) Din punctul meu de vedere, a interzice unui deputat să-şi exercite mandatul nu este constituţional”, a spus Mircea Cosma.

El a adăugat că dintr-o convorbire telefonică ”poţi să interpretezi orice”.

”Vă aduceţi aminte că în 2007 noi eram revoltaţi că PD dă pungi cu peşte şi alte chestii când au fost europarlamentarele. Acum, dacă din 2007 şi până acuma se constată că asta este o formă de corupere a alegătorului, e o altă discuţie”, a mai spus Mircea Cosma.

Procurorii DNA Ploieşti au extins, miercuri, urmărirea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pe care îl acuză de noi fapte penale, între care coruperea alegătorilor. Potrivit DNA, Sebastian Ghiţă ar fi conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, pentru votarea lui Victor Ponta.

"Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro", notează DNA într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în dosarul lui Iulian Herţanu, a venit, miercuri, la DNA Ploieşti, şi a declarat la ieşire că împotriva sa a fost luată o nouă măsură, de a nu părăsi Ploieştiul, el susţinând că această decizie a fost luată probabil pentru a fi umilit.

Ghiţă a mai spus că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează "dărâmarea acestui guvern".

Sebastian Ghiţă a mai susţinut că a primit şi interdicţia de a-şi exercita mandatul de deputat şi că toate aceste măsuri sunt abuzive şi înalcă drepturile cetăţeanului.

Ulterior, Ghiţă le-a trimis colegilor săi parlamentari o scrisoare prin care solicita declararea unui conflict constituţional între puterile statului.

”Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercusiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze urgent în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile statului care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională”, se arăta în scrisoarea trimisă de Ghiţă Camerei Deputaţilor.

Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici