Mircea Diaconu, în PE: În România s-au dat într-un an de 16 ori mai multe mandate decât la FBI

Europarlamentarul ALDE Mircea Diaconu a susţinut, în plenul Parlamentului European, că statul de drept are probleme în România, menţionând că în ţara noastră au fost date într-un an de 16 ori mai multe mandate pe siguranţa naţională decât de către FBI.

Urmărește
8985 afișări
Imaginea articolului Mircea Diaconu, în PE: În România s-au dat într-un an de 16 ori mai multe mandate decât la FBI

Mircea Diaconu, în PE: În România s-au dat într-un an de 16 ori mai multe mandate decât la FBI

"Şi eu sunt îngrijorat de statul de drept din România, cred că are probleme. România a devenit statul cu cele mai multe condamnări CEDO pentru abuzuri contra cetăţenilor ei şi nimeni nu răspunde. Statul de drept are probleme, da. În România au fost date într-un an de 16 ori mai multe mandate pe siguranţa naţională decât a dat FBI. S-au emis mandate, au fost ascultaţi mii de cetăţeni pe motive de siguranţă naţională, ca să zic mai simplu terorism. Într-o ţară în care nu există niciun terorist şi niciun act de terorism. La alegeri au apărut o mie de "terorişti". Statul de drept are probleme în România. Parlamentul trebuie să repare aceste probleme şi nu trebuie să ceară părerea nimănui. Vreau independenţa justiţiei, dar mai ales a României", a declarat Mircea Diaconu, la dezbaterea din Parlamentul European pe tema sistemului judiciar din România.

La rândul său, Traian Ungureanu a declarat, în cadrul dezbaterii, că oficialii europeni nu pot avea încredere în cei de la PSD.

"PSD susţine că face reformă, dar cine poate aves încredere în PSD? Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul care fură? Prima decizia a Guvernului a fost să modifice legile pentru infracţiunile liderilor. Modificările propuse fac din procurori anchetatori de mana a zecea. Parlamentarii PSD au respins cererile de urmărire care îi priveau pe liderii PSD. Întrebat de ce numeste în Guvern politicieni cu probleme penale, un lider PSD a răspuns: «Pentru că putem'". Parlamentul European trebuie să comunice PSD că poate numi numia ce e legal, iar mesajul trebuie transmis Guvernului României", a declarat Traian Ungureanu, europarlamentar PPE.

Europarlamentarului Monica Macovei i-a fost tăiat microfonul pentru că a depăşit timpul alocat.

"Românii au strigat în stradă «Vrem justiţie, nu corupţie!". La noi prezumţia de nevinovăţie este mult mai protejată decât prevede directiva. Ce vor să facă prin modificările la codurile penale? Este foarte important pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoană să fie investigată numai dupa ce persoana a fost înştiiinţată că este anchetată", a declarat Monica Macovei, .

La începutul dezbaterii, europarlamentarul Dan Nica a cerut ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent în sală, să poată lua cuvântul, însă solicitarea i-a fost refuzată pe motiv că procedura prevede ca la dezbaterea din Parlamentul European să fie prezentă Viorica Dăncilă, premierul României, care a fost invitată, dar nu s-a prezentat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici