- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.11.2012, 12:40)
- Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Diaconu NU mai e SENATOR: Curtea Constituţională A ADMIS sesizarea CSM
Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hoătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.
Urmărește
1345 afișări
Mircea Diaconu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Miercuri, 21 noiembrie 2012, Plenul Curţii Constituţionale a examinat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, cerere formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimiate de voturi, constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia", se arată într-un comunicat al CC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va comunica preşedintelui Senatului României şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanţei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.
Consiliul superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
"Prin Decizia nr. 3104/21.06.2012 definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind pe senatorul Mircea Diaconu a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare nr. 5034/G/ll/2011 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care s-a constatat starea incompatibilitate în care s-a aflat. Decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie prin care a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a rămas definitivă şi irevocabilă la data de 19.06.2012", preciza ANI în adresa trimisă CSM.
Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Parlament privind punerea în executare a deciziei instanţei "afectează în mod grav statul de drept şi principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat".
În 27 ianuarie 2011, ANI a susţinut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitate de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, a cerut Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.
Plenul Senatului a respins în 30 octombrie solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Traian Băsescu a adresat în 12 noiembrie o solicitare conducerii Senatului în care cere reluarea dezbaterilor privind revocare din funcţie a senatorului PNL Mircea Diaconu.
"În virtutea atribuţiei constituţionale a preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Având în vedere acest aspect, ignorarea unei hotărâri judecătoreşti, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ în următorul raport de ţară (MCV), cu consecinţa gravă a nerespectării de către România a angajamentelor asumate, atât în plan intern, cât şi faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", se preciza în adresa şefului statului.
Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, în unanimitate, să îşi menţină raportul iniţial în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, considerând că reluarea votului privind constatarea încetării mandatului acestuia poate fi făcută numai pentru motive temeinice, prin acordul liderilor grupurilor politice.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20