Mircea Geoană se retrage din CSAT

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, a anunţat că se retrage din CSAT, el invocând faptul că nu admite folosirea imaginii pozitive a Armatei în scop electoral şi partizan de către preşedintele Băsescu, făcând referire la "acţiunile electorale" ale şefului statului din ultimele zile.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Mircea Geoană se retrage din CSAT

Mircea Geoană se retrage din CSAT (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Acţiunile electorale ale preşedintelui Traian Băsescu din ultimele zile, prin care foloseşte Armata Română în scopul politicianist de promovare a PDL pentru alergerile europarlamentare, sunt inacceptabile. Nu admit folosirea imaginii pozitive şi a încrederii populaţiei în Armata Română în scop electoral, partizan. De aceea, am hotărât ca, începând de astăzi, 7 iunie 2009, să mă retrag din funcţia de vicepreşedinte şi membru al CSAT", a anunţat Geoană.

Liderul PSD a arătat că refuză să legitimeze, prin participarea sa în continuare la şedinţele CSAT, acţiunile interne şi internaţionale prin care preşedintele Traian Băsescu utilizează statul român, Armata română şi diplomaţia română pentru a obţine beneficii politice şi avantaje pentru partidul său.

"În consecinţă, solicit modificarea protocolului Alianţei de guvernare «Parteneriatul pentru România», în sensul anulării prevederii potrivit căreia preşedintele Senatului este şi vicepreşedinte al CSAT, şi adoptarea tuturor măsurilor legale necesare pentru punerea în practică a acestei decizii", a arătat Geoană.

El a precizat că, în calitate de preşedinte al PSD, afirmă că "Parteneriatul pentru România", al cărui rost este să asigure României o guvernare stabilă şi puternică într-o perioadă de criză financiară şi recesiune economică, rămâne în vigoare cu toate prevederile sale, mai puţin cea referitoare la funcţia de vicepreşedinte al CSAT.

Geoană a asigurat instituţiile statului şi pe toţi românii că rămâne devotat în totalitate intereselor fundamentale ale României.

"Rămân devotat în continuare acestor interese şi nu accept să particip în vreun fel la utilizarea cu scopuri electorale a instituţiilor de temelie a statului român, precum Armata şi Biserica", a spus Geoană.

El a mai spus că a asistat, alături de întreaga opinie publică românească, la campania electorală desfăşurată de preşedintele României pe seama militarilor români din Irak şi Afganistan.

"Traian Băsescu este primul politician care foloseşte sacrificiul şi eroismul soldaţilor români pentru scopuri electorale. Obligaţia preşedintelui Traian Băsescu este de a le asigura acestora condiţiile materiale şi dotarea adecvată pentru desfăşurarea activităţii în cele mai bune condiţii. Militarii români au nevoie de sprijin, nu de lacrimi electorale", declară Geoană.

"În nici un stat democratic, preşedintele nu foloseşte simbolul Armatei, devotamentul şi sacrificiul ostaşilor săi, în interes electoral. În nici un stat democratic preşedintele nu vizitează trupele aflate în teatre de operaţiuni cu o zi înainte de un scrutin electoral", a precizat Geoană.

El a arătat că în nici un stat democratic şeful statului nu ia decizii privind interesele strategice ale ţării fără să se consulte cu instituţiile abilitate în această privinţă.

"Traian Băsescu a anunţat retragerea trupelor româneşti din Irak la o dată specifică fără să se consulte cu CSAT şi cu Parlamentul României. Potrivit art. 119 din Constituţia României, CSAT organizează şi coordonează activităţile care privesc participarea la menţinerea securităţii internaţionale. Totodată, potrivit Legii 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT, această instituţie este cea care analizează şi propune măsuri pentru iniţierea, suspendarea sau încetarea acţiunilor militare, la solicitarea preşedintelui. Decizia de a trimite trupe româneşti în Irak şi Afganistan s-a făcut cu acordul CSAT şi al Parlamentului României. Decizia de retragere trebuie să se facă respectând prevederile constituţionale şi nu prin hotărârea unilaterală a lui Traian Băsescu", a mai spus Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, în ultimele zile, vizite militarilor români dislocaţi în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Liberalii susţin în sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea OUG 224 prin care preşedintele Senatului Mircea Geoană a devenit vicepreşedinte al CSAT că această funcţie este incompatibilă cu mandatul de senator sau deputat.

PNL afirmă că extinderea componenţei CSAT - autoritate aparţinând puterii executive - prin includerea preşedintelui Senatului, alături de reprezentanţii instituţiilor şi structurilor din sfera puterii Executive responsabile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

PNL a sesizat, în 12 mai, Curtea Constituţională în cazul Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 224/2008, pentru modificarea articolului 5 alineatul 2 din Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, în 4 mai 2009 şi de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră de reflecţie, în 24 februarie 2009.

Curtea Constituţională a discutat în 3 iunie contestaţia PNL, urmând ca discuţiile să fie reluate în 17 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici