Mitrea comentează propunerile "mai tânărului coleg" Ponta referitoare la reformarea PSD
Senatorul PSD Miron Mitrea comentează pe site-ul personal cele 22 de propuneri susţinute de "mai tânărul coleg" Victor Ponta pentru reformarea PSD, fiind de acord cu o parte dintre acestea şi manifestându-şi dezaprobarea faţă de altele.
Mitrea comentează propunerile "mai tânărului coleg" Ponta referitoare la reformarea PSD (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto/AFP)
"Mai tânărul meu coleg Victor Ponta a lansat recent, pe blogul personal, 22 de idei pentru reconstrucţia PSD. M-am bucurat când am auzit, aşa cum mă bucur ori de câte ori aud că un coleg are propriile idei şi nu face copy-paste după texte mai vechi din broşurile de partid. Am citit propunerile lui Victor nu o dată, ci de mai multe ori. Şi chiar dacă el a declarat în mod repetat că nu mă votează la Congres, sper măcar să citească părerile mele despre părerile lui. Spre binele PSD. I-am dat lui Victor douăzeci şi două de răspunsuri, pentru fiecare din propunerile scrise pe blog", scrie Mitrea.
El menţionează că este firesc pentru PSD să refacă, pe baze realiste şi credibile, listele cu membrii şi susţinătorii PSD, aşa cum propune Ponta.
"Dar nu cred că Mircea Geoană, preşedinte în funcţie şi candidat pentru un nou mandat la şefia PSD, nu are aşa ceva. Ţine de datele fundamentale pe care trebuie să le deţină preşedintele unui partid", adaugă senatorul PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Mitrea aminteşte că Ponta vrea reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale - colegiile - şi nu administrativ teritoriale.
"Eu cred că este o greşeală. Atâta timp cât încă se discută despre modificarea legii electorale, colegiile nu sunt nici ele bătute în cuie. Nu putem reorganiza partidul ori de câte ori se modifică un colegiu. În plus, s-ar produce o fărâmiţare a partidului care ar ridica probleme mari de organizare şi coordonare", apreciază fostul ministru al Transporturilor.
El afirmă că este foarte bună ideea "lui Victor" despre restructurarea formaţiunii pe modelul "clar şi eficient al organizării din plan local şi naţional a prezenţei PSD în comunităţile româneşti din străinătate".
Mitrea afirmă că propunerea de alegere a preşedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului este "o idee interesantă".
"Din păcate, şi Victor ştie asta, foarte greu de pus în practică acum. Eu, deocamdată, sunt de părere că preşedintele trebuie ales de Congres, iar echipa propusă de acesta să fie votată de Consiliul Naţional. Aşa s-a întâmplat când PSD a obţinut maximum de performanţă", adaugă senatorul PSD.
Referitor la propunerea lui Ponta de organizare a unei Convenţii anuale care să dezbată şi să actualizeze obiectivele şi direcţiile fundamentale ale partidului şi care să acorde un vot de încredere conducerii: "Astfel de reuniuni anuale făceau parte cândva din modul de lucru al PSD. Din păcate, sub înţeleapta conducere a lui Mircea Geoană ele au dispărut. Cât priveşte votul de încredere pentru conducerea partidului, eu cred că aceasta ar trebui să-şi depună mandatul după fiecare ciclu major de alegeri", arată Mitrea.
"Liderul partidului ales şi confirmat în anul anterior alegerilor prezidenţiale va fi, în mod automat, candidatul PSD la preşedinţie. Aici nu sunt de acord cu Victor. Nu cred că trebuie să mai mergem pe această idee. Poţi fi un foarte bun lider de partid, dar un candidat nepotrivit pentru preşedinţia ţării. Sau, dacă luăm exemplul din 2009, poţi fi un lider de partid slab şi un candidat la preşedinţie mediocru. Victor propune statuarea ca principiu a sistemului de "Guvern din umbra". Acest sistem a funcţionat cu succes în PSD înainte de alegerile din 2000. Aşa am reuşit să formăm, după 2000, cel mai performant guvern al României de la Revoluţie încoace", scrie senatorul PSD.
Ponta susţine condiţionarea dreptului de a candida pentru o funcţie în conducerea centrală a PSD de confirmarea anterioară a candidatului în cadrul unui scrutin public pentru o structură centrală sau locală, iar Mitrea afirmă că este o idee discutabilă.
"Mie mi se pare că limitează dreptul unor membri, în special tineri, de a candida şi l-aş întreba pe Victor dacă el şi-ar fi dorit o astfel de prevedere când a candidat prima oară", apreciază Mitrea.
Despre sistemul de resurse umane tip "Mapa profesională", propus de Ponta, Mitrea afirmă că în PSD e obligatoriu să existe o selecţie făcută în mod obiectiv după un set de criterii unanim acceptate.
"Din păcate, sub conducerea lui Mircea Geoană, acest sistem a fost înlocuit cu unul de pile şi relaţii. Victor spune că numirile în instituţiile publice care revin PSD pe bază algoritmului politic sau parlamentar să se facă având la bază criterii şi decizii transparente ale conducerii. Absolut de acord. Deciziile trebuie obligatoriu să fie transparente, profesionalismul trebuie să stea la bază numirilor şi nu relaţia privilegiată cu conducerea partidului sau cu un anume grup de interese", scrie Miron Mitrea.
Senatorul social-democrat aminteşte că Ponta propune o comisie de integritate şi arbitraj ai cărei membrii vor fi incompatibili, timp de patru ani după expirarea mandatului în cadrul comisiei, pentru ocuparea altor funcţii politice.
"Eu cred că acestă prevedere ar limita foarte mult dreptul de a candida al persoanelor respective", susţine Mitrea.
Despre crearea şi implementarea de sisteme de comunicaţii interne integrate, baze de date electronice şi sisteme informatice pentru dezvoltarea consultării şi a reacţiei rapide în relaţia centru -teritoriu, Mitrea afirmă că "este ridicol dacă în era comunicării partidul nu are astfel de sisteme".
"Definirea clară şi numai în cadrul Convenţiei Anuale a politicii de alianţe. Aici Victor greşeşte. Alianţele nu se pot bate în cuie o data pe an. Ele trebuie făcute sau desfăcute şi în funcţie de conjuncturile de pe scenă politică. Însă aceste decizii trebuie luate în mod transparent, cu consultarea organizaţiilor din ţara. Victor propune regândirea sistemului de finanţare internă, permanentizarea acestuia şi în perioadele extraelectorale, transparentizarea şi extinderea către zone cu contribuţii mici, dar constante. Sunt absolut de acord cu orice sistem care va scuti partidul de obligaţii faţă de diverşi finanţatori. Trebuie clarificat modul care se fac donaţiile, cine cum încasează banii. De asemenea, eu cred că statul trebuie finanţeze campaniile electorale ale partidelor cu sume minimale, în concordanţă cu situaţia economică în care se găseşte ţara. Trebuie interzisă folosirea în campanii a banilor proveniţi de la partide, de la instituţii sau persoane private", scrie Mitrea .
El afirmă că este obligatorie relansarea activităţii externe a partidului şi sporirea influenţei în organismele internaţionale din care PSD face parte, aşa cum susţine Ponta.
"Este obligatoriu să facem asta şi, mai ales, să-i folosim pe cei mai competenţi oameni pe care-i avem. Pentru ca PSD are europarlamentari de mare valoare, cu influenţă în organismele internaţionale. Victor propune construirea sau sprijinirea, în mod transparent, a unor instituţii media care manifestă clar o viziune de stânga. Am dubii serioase asupra acestei chestiuni, mai ales că noi am mai încercat în trecut astfel de lucruri. Eu nu cred că partidele politice trebuie să fie proprietare de presă", precizează Miron Mitrea.
"Victor vorbeşte despre construirea, prin statut, a unor forme clare de garantare a descentralizării puterii în partid. Eu cred că tema războiului centru - teritoriu este o temă falsă. Nu războiul dintre centru şi teritoriu ne va readuce la putere, ci colaborarea. Coordonarea acţiunilor noastre nu înseamnă că liderii de la centru le bagă pumnul în gură celor din teritoriu. O mai bună organizare nu înseamnă instaurarea dictaturii centrului. Organizaţii locale puternice înseamnă un PSD mai puternic, o conducere centrală puternică înseamnă un PSD mai puternic. Dezvoltarea unui sistem de protecţie şi păstrare activă pentru membrii PSD care au ocupat funcţii publice pe care le-au pierdut în momentul părăsirii guvernării. Propunerea lui Victor este foarte interesantă, dar trebuie precizat şi mecanismul care va face acest sistem de protecţie să funcţioneze", scrie Mitrea.
El precizează că Victor spune că partidul trebuie deschis spre noi tipuri de colaborare, asumată transparent, cu persoane sau structuri din zone profesionale şi civice.
"Eu cred că un partid de centru-stânga trebuie să aibă relaţii privilegiate cu sindicatele. Trebuie ca PSD să revină la sistemul de colaborare cu sindicatele pe care l-a avut în perioadă 2000 - 2004 şi care a funcţionat foarte bine", a adăugat Mitrea.
"Construirea, în cadrul PSD, a unei structuri ecologiste, care să dezvolte mesajul partidului în această direcţie. Ideea lui Victor e foarte bună. Ca partid social-democrat trebuie să fim foarte aproape de ecologism. Ideile ecologiste nu trebuie să lipsească din programele noastre politice. Victor propune încurajarea şi sprijinirea TSD şi a Organizaţiei Ecologiste în promovarea unor idei şi forme de acţiune mai evoluat-radicale faţă de linia oficială a partidului. O idee bună", a comentat Miron Mitrea.
Mitrea comentează şi ultima propunere a lui Ponta, susţinerea unui discurs şi mesaj social-democrat modern, cu asumarea punctelor "gri" din trecutul PSD, îndreptat spre noi tipuri de public este ultima propunere a lui Victor.
"Eu spun deja de mai mult timp că, dacă vrea să revină la putere, PSD va trebui să-şi fixeze ca prioritate atragerea electoratului activ de stânga. Este vorba despre salariaţii din oraşe, dar şi din mediul rural, de studenţi, de micii întreprinzători, de românii cu vederi de stânga din diaspora. Lor trebuie să le creăm condiţiile unei competiţii corecte pe piaţă şi trebuie să-i protejăm în faţă abuzurilor celor mai puternici. Trebuie să renunţăm la politică de tip «vă dăm», axată, în special, pe ajutoare sociale şi să trecem la o politică în care soluţiile economice să le preceadă pe cele sociale. În nici un caz nu spun că trebuie să renunţăm la electoratul nostru pasiv, format în mare parte din pensionari şi din locuitori din mediul rural care trăiesc din ceea ce produc în propria gospodărie. Pe aceştia trebuie să-i protejăm în continuare, dar fără soluţii economice, care să aducă bunăstare, nu-i putem ajută foarte mult", scrie Mitrea.
Ponta a publicat, duminică, pe site-ul propriu, cele 22 de propuneri la care se referă Mitrea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump