Modificări la statutul PSD: Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, 19 vicepreşedinţi
Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, majorarea numărului de vicepreşedinţi la 19 şi alegerea structurii de conducere centrală pe baza unui vot în bloc pentru candidaţii la preşedinţia PSD sunt principalele modificări care vor fi supuse dezbaterii în partid.
Modificări la statutul PSD: Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, 19 vicepreşedinţi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Printre propunerile de modificare a statutului PSD se regăseşte cea privind reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, funcţie care a fost desfiinţată la congresul din decembrie 2006, după ce fusese deţinută de Adrian Năstase.
O propunere alternativă este înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, aceasta fiind susţinută de Mircea Geoană.
În ceea ce priveşte atribuţiile poziţiei secunde în partid, fie că va fi preşedinte executiv, fie prim-vicepreşedinte, există, de asemenea, două propuneri alternative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zelenski anunţă că armata ucraineană a capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk
-
Americanii îşi fac provizii de produse străine înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Mii de protestatari au perturbat congresul partidului de extremă dreaptă din Germania
Una din acestea este ca preşedintele executiv să nu deţină niciun fel de atribuţii speciale, urmând să fie un simplu locţiitor al preşedintelui, care să îndeplinească sarcinile date prin mandat de liderul PSD.
Cealaltă propunere pentru această funcţie menţionează printre atribuţii coordonarea departamentelor de specialitate ale partidului, atribuţie preluată de preşedintele Consiliului Naţional, precum şi a secretariatelor executive.
Ca implicaţii în ceea ce priveşte poziţionarea principalelor filiale ale partidului şi ale actualilor vicepreşedinţi, una din cele mai importante propuneri de modificare a statului este ca funcţiile de conducere la nivel naţional să fie alese în bloc, ca echipă propusă de candidatul ales preşedinte.
În cazul în care o astfel de propunere va fi acceptată de Consiliul Naţional şi, în virtutea semnalului dat de Consiliu, votată la congres, fiecare dintre candidaţii la preşedinţia PSD va trebui să supună votului, pe lângă un program politic, o echipă întreagă de conducere, cu preşedinte executiv (sau prim-vicepreşedinte, după caz), secretar general şi vicepreşedinţi. Varianta votării unei conduceri în bloc nu este, însă, acceptată de toţi liderii importanţi ai partidului, o parte a acestora dorind păstrarea actualelor prevederi statutare, prin care competiţia pentru toate funcţiile de conducere este deschisă, competitorii candidând separat pe fiecare funcţie.
Printre propunerile centralizate de comisia specială înfiinţată de Biroul Permanent Naţional se regăseşte cea referitoare la majorarea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 19, variantă care pare să întrunească acceptul majorităţii liderilor partidului. Propunerea respectivă vizează păstrarea actualului criteriu de alegere (desemnare, în cazul candidaturilor în echipă) a opt vicepreşedinţi pe regiuni, ceilalţi unsprezece urmând a fi coordonatori ai unor domenii care să simuleze, în principiu, structura unui guvern.
Alte propuneri trimise comisiei, care însă nu au mari şanse de a fi acceptate, sunt cele privind diminuarea la doi ani a mandatului conducerii centrale, venită din partea lui Adrian Năstase, şi cea referitoare la rezervarea a 40% din funcţiile de conducere femeilor, solicitare venită din partea organizaţiei de femei a PSD.
Există, de asemenea, propuneri şi în ceea ce priveşte stabilirea unor incompatibilităţi în statut, prevederile actuale interzicând cumularea a mai mult de două funcţii de conducere în partid.
O propunere în acest sens este ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să nu deţină funcţii de conducere la nivel central. O altă propunere este ca eventualii miniştri ai PSD să nu deţină, în acelaşi timp, şi funcţii de conducere la nivel naţional în partid.
Principalele propuneri de modificare a statutului PSD, centralizate de comisia coordonată de Liviu Dragnea, vor fi supuse dezbaterii Consiliului Naţional, care va avea loc în 4 februarie, decizia finală urmând să fie luată la Congresul extraordinar din 20 februarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO