Modificările la Legea ANI care protejează de conflicte de interese aleşii între 2007-2013, adoptate de Senat / FOTO| Legea ANI nu ar fi trecut fără voturile UDMR sau fără cel dat de Gheorghe Baciu (PMP); PSD-ALDE, doar 68 de voturi

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă care modifică legea ANI şi care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI, la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, încetează de drept.

Urmărește
4182 afișări
Imaginea articolului Modificările la Legea ANI care protejează de conflicte de interese aleşii între 2007-2013, adoptate de Senat / FOTO| Legea ANI nu ar fi trecut fără voturile UDMR sau fără cel dat de Gheorghe Baciu (PMP); PSD-ALDE, doar 68 de voturi

Modificările la legea ANI care protejează de conflicte de interese aleşii între 2007-2013, adoptate de Senat

UPDATE 23.32

Legea ANI nu ar fi trecut fără voturile UDMR sau fără cel dat de Gheorghe Baciu (PMP); PSD-ALDE, 68 voturi

PSD-ALDE nu ar fi putut trece de Senat modificarea Legii ANI,potrivit căreia interdicţiile aplicate aleşilor pe baza rapoartelor ANI, care au constatat nerespectarea prevederilor privind conflictul de interese (2007-2013), încetează de drept, fără sprijinul UDMR sau al senatorului PMP Gheorghe Baciu.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate – lege organică, trebuia să fie votată în plenul Senatului de 69 de parlamentari pentru a fi adoptată.

PSD şi ALDE nu deţin în Senat o majoritate care să le permită adoptarea legilor organice, întrucât cele două formaţiuni au împreună doar 68 de senatori, iar numărul total al senatorilor este 136.

Astfel, pentru adoptarea modificării aduse Legii ANI, PSD şi ALDE au fost nevoite să apeleze la voturile UDMR.

Listele de vot solicitate de Grupul parlamentar PNL şi date publicităţii arată că proiectul de lege a fost votat de opt senatori UDMR.

Dacă UDMR ar fi refuzat să sprijine demersul PSD-ALDE de a modifica Legea ANI, partidele conduse de Liviu Dragnea şi de Călin Popescu Tăriceanu ar fi găsit un sprijin în senatorul PMP Gheoghe Baciu, al cărui vot ar fi putut fi decisiv.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Baciu a fost singurul deputat al PMP care a votat Legea ANI. Astfel, votul lui Gheorghe Baciu s-ar fi adăugat celor 68 de voturi pe care PSD şi ALDE le-ar fi putut asigura în Senat, ajungându-se la 69 de voturi, numărul necesar pentru adoptarea proiectului de lege.

PMP a declarat, luni, în plenul Senatului că nu va vota proiectul care modifică Legea ANI.

De asemenea, modificarea adusă Legii ANI a fost criticată şi de preşedintele PMP, Traian Băsescu, care a afirmat că astfel majoritatea parlamentară "şterge cu buretele" incompatibilităţile constatate în perioada 2007 - 2013 în cazul primarilor şi parlamentarilor şi "prăbuşeşte ANI".

"Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 - n.r.) şi astăzi a trecut cu votul majorităţii această lege care pur şi simplu prăbuşeşte ANI şi şterge cu buretele incompatibilităţile pentru parlamentari, incompatibilităţi în perioada 2007 - 2013 (...). Şi primarii, despre care se spune aşa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanţă, nu pot ocupa funcţii în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (...) Astăzi şi-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili şi problema primarilor şi consilierilor incompatibili", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele PMP afirma şi că vrea să ştie cum au votat fiecare dintre parlamentarii din Comisia juridică în cazul modificărilor la Legea ANI.

"Eu am însă o întrebare publică, pentru că această lege a trecut prin Comisia juridică: vreau să ştiu cum a votat fiecare parlamentar din Comisia juridică", a spus Traian Băsescu.

Proiectul pentru modificarea Legii ANI a fost adoptat, în Senat, cu 77 de voturi „pentru” şi 39 „împotrivă”, din cele 77 de voturi exprimate în favoarea proiectului de lege 68 au fost asigurate de parlamentarii PSD şi ALDE, 1 vot de senatorul PMP Gheorghe Baciu şi 8 voturi au aparţinut senatorilor UDMR, potrivit sursei citate.

Senatul este for decizional în cazul proiectului de modificare a Legii ANI.

 

 

UPDATE 20.08

Senatorii au adoptat iniţiativa legislativă care modifică legea ANI cu 77 de voturi „pentru” şi 39 „împotrivă”.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că „PNL va vota împotriva acestei legi care nu face altceva decât să jignească românul simplu”.

La rândul său, senatorul PMP Gabi Ionaşcu a precizat că partidul va vota împotriva acestei legi.

„Cu reflexul criminalului care se grăbeşte să-şi şteargă urmele de la locul cirmei, vă grăbiţi să ştergeţi efectele incompatibilităţilor şi conflictelor de interese pentru sute de parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri locali”, a susţinut senatorul USR, Vlad Alexandrescu.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Comisia juridică a Senatului a dat raport favorabil cu amendamente admise la Legea ANI, care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Raportul a fost adoptat, luni, de Comisia juridică a Senatului, cu cinci voturi „pentru” şi două împotrivă.

Senatorul PSD, Marian Pavel, a propus un amendament de clarificare al unui articol adoptat de Camera Deputaţilor, acesta fiind admis.

„Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, potrivit amendamentului propus de Marian Pavel.

Textul adoptat de Camera Deputaţilor, prevede că „Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr.219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”.

Totodată, senatorii jurişti au votat eliminarea alin. 2 al art. 25 din forma adoptată de Camera Deputaţilor.

„Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respective sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”, prevede alin. 2 al art. 25.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative a fost iniţiată de social-democratul Florin Iordache.

În cazul acestui proiect, Senatul este for decizional.

Tăriceanu: Legea ANI să fie aliniată la practica europeană; acum conţine incompatibilităţi excesive

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că Legea ANI, aflată în dezbaterea senatorilor, trebuie să fie aliniată la practica europeană, apreciind că, în prezent, conţine incompatibilităţi excesive, care îngreunează funcţionarea administraţiilor locale.

”Am să discut cu colegii mei în cadrul grupului parlamentar (ALDE - n.r.). Şi eu sunt de părere că trebuie să respectăm un anumit regim de incompatibilităţi, dar în acelaşi timp cred că nu trebuie să mergem la exagerări. Şi am să vă dau un exemplu care îmi vine la îndemână. Mi se pare normal ca un primar să poată face parte din consiliul de administraţie al societăţilor care furnizează utilităţile publice în comunitatea pe care el o conduce în calitate de primar. Sunt anumite incompatibilităţi care, după părerea mea, sunt excesive şi care nu numai că nu ajută, îngreunează funcţionarea administraţiilor locale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că sunt şi incompatibilităţi care trebuie menţinute şi faţă de care nu are niciun fel de rezervă. 

”Şi anume: interdicţia de a desfăşura activităţi economice, în paralel cu activităţile politice. Lucrul acesta cred că este foarte sănătos să fie menţinut în continuare. Dar v-am dat şi exemplul care mie mi se pare cel mai flagrant şi pertinent, unde trebuie să umblăm la aceste incompatibilităţi. Trebuie să facem o lege care să fie aliniată la practica europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Comisia juridică a Senatului a dat raport favorabil cu amendamente admise la Legea ANI, care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici