- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.09.2015, 13:00)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video MOŢIUNEA de cenzură, RESPINSĂ în Parlament. Reacţia premierului şi principalele declaraţii din timpul dezbaterii - FOTO, VIDEO
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, pentru a dezbate a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Moţiunea a fost respinsă, fiind exprimate 207 opţiuni "pentru" şi opt "împotrivă". În paralel, liberalii au organizat un miting în Parcul Izvor, în condiţii de ploaie, majoritatea participanţilor purtând umbrele.
Urmărește
13969 afișări
UPDATE 14:35 - Ponta, după respingerea moţiunii: A fost un eşec din toate punctele de vedere
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PNL a fost respinsă, că aceasta a fost "un eşec din toate punctele de vedere", precizând că a decis să nu mai participe la "bătălii politice inutile" şi să se concentreze pe "actul de guvernare".
"Nu aveau cum să fie probleme, a fost un eşec din toate punctele de vedere pentru PNL-PDL, ziceau că aduc 15 mii de oameni, au adus o mie, erau mai mulţi jandarmi şi elevi, ziceau că au voturi pentru guvernare, evident că nu au, dar nu asta e marea problemă, marea problemă e că astăzi nu s-a discutat despre ce trebuie să facă Guvernul zi de zi pentru viaţa oamenilor, şi anume cred că azi trebuia să discutăm cum facem cu salariile, cum facem cu încălzirea pentru iarnă, cum facem cu proiectele europene, care-s efectele reducerii TVA, astea erau subiectele normale pentru moţiune", a declarat premierul Victor Ponta, după ce moţiunea de cenzură a fost respinsă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
UPDATE 13:00 - Moţiunea de cenzură a PNL a fost RESPINSĂ
Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind exprimate 207 opţiuni "pentru" şi opt "împotrivă", potrivit unor surse din comisia de numărare a voturilor.
Respingerea moţiunii a fost anunţată şi oficial, în plenul Parlamentului. Parlamentarii partidelor din coaliţia de guvernare nu au votat.
Moţiunea de cenzură a PNL - "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" - a fost semnată de 183 de parlamentari ai opoziţiei.
Pentru adoptare şi, implicit, pentru demiterea Guvernului ar fi fost nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi.
UPDATE 12:58 - Blaga, către Ponta: Ce am fost am demostrat în noiembrie, când v-am scos din politica înaltă. REPLICA lui Ponta
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marţi, în plenul Paramentului, că nu se bucură de răul lui Victor Ponta şi că omeneşte îl înţelege, el replicând acuzaţiilor aduse de premier şi spunându-i că el l-a scos din politica înaltă în noiembrie anul trecut.
"Nu mă bucur de răul nimănui, fie el cel mai aprig adversar politic. Nu-mi face nicio plăcere situaţia dificilă a domnului Ponta, nu-l consider nici vinovat, nici nevinovat. Doar justiţia va hotărî asta şi nu-l judec eu în locul justiţiei, deşi l-aţi văzut cu ce aroganţă a dat verdicte în cazul unor colegi privind situaţia în care se află", a spus Blaga, la dezbaterea moţiunii de cenzură depuse de PNL.
El a replicat acuzaţiilor aduse de Victor Ponta, sunându-i că el l-a scos din politica înaltă în noiembrie anul trecut, iar anul viitor PNL va câştiga alegerile.
"Să vă uitaţi mai atent câţi oameni sunt în stradă. Şi, domnule Ponta, ce am fost am demostrat cu vârf îndesat în noiembrie anul trecut, când v-am scos din politica înaltă. Ce o să fiu eu şi PNL o să vedeţi anul viitor, când o să câştigăm toate alegerile", a adăugat Blaga.
În replică, Premierul Victor Ponta a declarat că are şi el "un Labrador acasă care mereu se crede tigru" şi că cei care l-au scos pe el din politică crede că îl vor scoate şi pe acesta.
"Să terminăm mai repede această moţiune ca să-i scăpăm de penibil pe colegii de la PNL-PDL, deoarece critica Guvernului o face UDMR şi cu Partidul Naţional Democrat, de votat trebuie să votaţi dumneavoastră cei de la PSD şi de adus oameni în piaţă, bănuiesc că tot noi. Astăzi PNL a devenit PDL, nu face nimic decât ia de la alţii, ia din munca altora", a declarat Victor Ponta.
UPDATE 12:35 - Dragnea: N-am înţeles dacă UDMR critică toată guvernarea sau cu excepţia membrilor săi din Guvern
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că UDMR încă este reprezentat în structuri guvernamentale importante, astfel încât nu înţelege dacă liderul Uniunii, Kelemen Hunor, atunci când critică Guvernul, se referă la toată activitatea Cabinetul sau membrii UDMR fac excepţie.
"Am constatat, fără patimă, în discursul domnului preşedinte de la UDMR, că ar fi fost mult mai bine ca textul moţiunii să cuprindă critici la adresa guvernării, care este foarte proastă. În acelaşi timp, au zis ca nu cumva să apară răzbunări. Ce răzbunări să apară? Asta n-am înţeles, am fost foarte atent, n-am înţeles exact dacă atunci când critica guvernarea acum câteva minute aici se referea la toţi cei care sunt în guvernare sau cu excepţia membrilor UDMR care încă ocupă posturi importante în structurile guvernamentale", a spus Dragnea, în replică la discursul liderului UDMR Kelemen Hunor.
Liderul PSD a menţionat că este o simplă întrebare, la care poate sau nu să primească răspuns, însă nu are legătură "cu eventuala răzbunare".
"Sunt oameni care îşi fac treaba foarte bine. Se pare că sunt singurii", a spus, ironic, Dragnea.
UPDATE 12:30 - Kelemen: UDMR votează împotriva Guvernului. Nu e un vot pentru susţinerea textului moţiunii
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că formaţiunea politică pe care o conduce va vota moţiunea de cenzură, adăugând că vrea să creadă "că nu se pune problema răzbunării politice din cauza unui vot exprimat în Parlament".
"Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR, de data aceasta, vor vota împotriva Guvernului. În acelaşi timp, votul nostru nu este şi nu trebuie considerat ; de cenzură, ştiu că trăim vremuri când nuanţele nu îşi găsesc sau îşi găsesc foarte greu locul, lucrurile se văd în alb şi negru, mesajele politice sunt extrem de simplificate, fără nunanţe, fără detalii, dar realitatea niciodată nu este aşa, moţiunea de cenzură ca instrument constituţional şi democratic trebuie să se îndrepte împtriva Guvernului şi nu împotriva unui singur membru, fie şi el primul dintre miniştri", a declarat Kelemen Hunor.
UPDATE - Gorghiu: Am pe masă demisia lui Dan Motreanu
Alina Gorghiu a precizat, în plenul Parlamentului, răspunzând acuzaţiilor lui Victor Ponta la adresa liberalilor, că are pe masă demisia liberalului Dan Motreanu.
"Pentru mine şi pentru PNL, Victor Ponta este nevinovat până când justiţia va hotărî într-un fel sau altul, noi, politicienii, nu avem dreptul nici să judecăm, nici să condamnăm. Însă, vă dau un exemplu, pe biroul meu se află de ieri demisia lui Dan Motreanu. Vedeţi undeva pe birou demisia lui Victor Ponta?" a spus Gorghiu.
UPDATE 12:00 - Gorghiu: Victor Ponta trăieşte într-o altă realitate. Nu înţelege nimic din ce i se întâmplă
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, în plen, că Victor Ponta trăieşte "într-o altă realitate", "nu înţelege nimic din ce i se întâmplă" şi le-a spus parlamentarilor că au de ales între a sta în genunchi în bănci şi a se ridica la înălţimea aşteptărilor publice, între Ponta şi România
"După intervenţia domnului Victor Ponta, înţeleg un singur lucru, faptul că domnia sa trăieşte într-o cu totul şi cu totul altă realitate, care este numai a domniei sale, a nimănui din România şi mai înţeleg un lucru, că nimic din ce i se întâmplă nu înţelege. Se află într-o situaţie în care nimeni nu vrea să fie, numai că domnia sa nu vrea să recunoască", a spus Gorghiu, replicând acuzaţiilor premierului.
Ea a spus că prim-ministrul este susţinut de vreo 3-4 cetăţeni români care sunt liderii paridelor la guvernare şi că aceştia confundă interesul naţional cu interesul personal.
"Am să vă dau o veste bună şi una proastă. Vestea bună este că primul ministru mai are 3-4 cetăţeni români care îl susţin, vestea proastă este că aceştia sunt liderii partidelor la guvernare. Vestea şi mai proastă, însă, este că aceştia din urmă au un interes, unul dintre aceştia vrea să se aşeze pe locul din care Victor Ponta s-a ridicat în partid, altul îşi doreşte să rămână primul senator al ţării, iar altul confundă puterea cu intersul naţional, iar toţi confundă interesul naţional cu interesul personal", a susţinut Gorghiu.
Liderul PNL a arătat că parlamentarii au de ales "între Victor Ponta şi România".
"Aveţi de ales între a continua sfidarea şi de a face un gest normal, aveţi de ales între a renunţa la ameţeala puterii şi a transmite populaţiei că până şi parlamentarii care susţin un guvern au momentele lor de luciditate. Aveţi de ales între a sta în genunchi în bănci şi a vă ridica la înălţimea aşteptărilor pubile, aveţi de ales între Victor Ponta şi România", a adăugat Gorghiu.
Ea i-a invitat pe parlamentari să se solidarizeze cu cei care participă la mitingul din Parcul Izvor şi nu cu "şefii de partid".
"Îl ţineţi pe Victor Ponta la Palatul Victoria ca pe o haină veche pusă pe în umeraş, pe care parcă nici nu aţi arunca-o şi nici nu aţi mai purta-o. Din dorinţa dumneavoastră de a rămâne la putere faceţi rău imens imaginii României. Conform Costituţiei, Victor Ponta poate fi schimbat prin demitere sau prin demisie. Prin demisie ne-am lămurit cu toţii că nu se poate. Fără o aluzie la problema de sănătate a nimănui, Victor Ponta mai degarbă şi-ar tăia un picior decât să renunţe la funcţie, indiferent cât de multe pagube ar crea României", a adăugat Gorghiu.
Liderul PNL a respins acuzaţiile pe care i le-a adus lui Victor Ponta, spunându-i acestuia să demonstreze acest lucru şi să se uite în oglindă.
"Am să închid într-o singură frază acuzele pe care le aduceţi în faţa colegilor noştri. Aţi căutat tot ce aţi putut să găsiţi şi aţi găsit nimic. Mi-aţi făcut plângeri, l-aţi pus pe domnul Cazanciuc să mă ameninţe cu tot felul de lucruri care nu stau bine unui om politic. Dacă găsiţi cel mai mic argument pentru care să se spună despre mine că există vreo urmă că am încălcat legea, vă rog să demonstaţi acest lucru. De acuze m-am săturat. Dumneavoastră suteţi în instanţă, dar toţi alţii sunt corupţi. Uitaţi-vă în oglindă, domnule Ponta", a spus Gorghiu.
UPDATE - Ponta: Mi se cere demisia pentru că Şova şi Atanasiu, sfătuit de Gorghiu, au semnat nişte contracte
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură a PNL, că el nu a semnat niciun fel de contract cu societăţi de stat, acestea fiind făcute între avocatul Dan Şova şi şeful AVAS de la acea vreme, Teodor Atanasiu, care era consiliat de actualul lider PNL Alina Gorghiu.
"Se vorbeşte acolo despre contracte. N-am semnat niciodată niciun fel de contracte cu vreo societate cu capital de stat. Ştiu că a semnat domnul Şova cu societăţi din portofoliul AVAS, condus atunci de domnul Teodor Atanasiu. Deci dumneavoastră vreţi acum să-mi dau eu demisia pentru că Atanasiu şi Şova au semnat nişte contracte. Care e logica?", a spus Ponta, în timpul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură a PNL.
Premierul a explicat, ironic, că poate fostul şef AVAS, liberalul Teodor Atanasiu, "a fost sfătuit greşit" de consiliera sa de la acea vreme, Alina Gorghiu, care era şi avocat "şi care ştia foarte bine ce înseamnă contracte cu statul".
"Dacă cumva le-a uitat doamna consiler-avocat Gorghiu, am în faţă aşa: contract Gorghiu, Pop şi Asociaţii - AVAS, 25.000 de euro, plus TVA. Gorghiu, Pop şi Asociaţii - AVAS, 10.000 de euro, plus TVA. Gorghiu, Pop şi Asociaţii - AVAS, 6.000 de euro, plus TVA. (...) Gorghiu, Pop şi Asociaţii - AVAS, 15.000 de euro, plus TVA. Gorghiu, Pop şi Asociaţii - AVAS, 10.000 plus TVA. (...) Sunteţi cam scumpă, doamna Gorghiu", a spus Ponta, în aplauzele parlamentarilor puterii.
UPDATE - Ponta, mesaj ironic către PNL: Dragnea e penal, Oprea e trădător, dar sunt buni dacă votează moţiunea
Premierul Victor Ponta i-a ironizat şi pe liberali pentru atitudinea lor faţă de liderii coaliţiei, pe care îi critică, dar încearcă să-i convingă să voteze moţiunea de cenzură, spunând că Liviu Dragnea ar fi considerat "penal", iar Gabriel Oprea "trădează", dar sunt buni dacă susţin moţiunea.
"Domnul preşedinte Dragnea e foarte bun dacă votează, dacă convinge PSD să dea jos Guvernul. Dacă nu, e un penal, un baron, un om condamnat pentru faptul că a organizat referendumul pe care dumneavoastră l-aţi votat şi pentru care dumneavoastră aţi făcut campanie alături de noi", a spus Ponta.
Acelaşi mesaj ironic l-a avut şi faţă de încercările PNL de a convinge UNPR să susţină moţiunea de cenzură.
"Şi domnul Oprea e un om foarte serios dacă trădează Guvernul. Dacă nu, e un om foarte rău care trădează interesul naţional. Şi tot aşa", a continuat Ponta în discursul său.
Premierul i-a acuzat pe liberali că ar fi transformat trădarea şi schimbarea într-o marcă a PNL.
"Trădarea şi schimbarea, din păcate, sunt o marcă înregistrată pentru partidul care a candidat în 2014 ca reprezentant ALDE şi luni dimineaţă s-a trezit la PPE. Din punctul ăsta de vedere, staţi într-o companie foarte bună", a spus prim-ministrul.
UPDATE - Ponta critică liderii UDMR: Textul moţiunii e invers faţă de ce afirmaţi
În discursul susţinut în Parlament, premierul Victor Ponta a criticat UDMR pentru susţinerea moţiunii de cenzură, considerând că e "o fractură logică" în atitudinea liderilor Uniunii, care de fiecare dată au respins ingerinţele politicului în justiţie, însă demersul opoziţiei este "exact invers" faţă de ce a tot afirmat UDMR.
"Chiar dacă UDMR a decis să voteze moţiunea, respect acest drept al lor. Însă cred că există totuşi o fractură logică. UDMR a fost întotdeauna constant în a combate implicarea juridicului în politică şi a politicului în Justiţie. Cred că textul de astăzi este exact invers decât ce aţi afirmat de fiecare dată", a spus premierul, în timpul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură a PNL.
"Respect dreptul dumneavoastră de a vota moţiunea, dar cred că sunteţi obligaţi să spuneţi care este poziţia faţă de ceea ce cer colegii liberali", a adăugat Ponta.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că recomandarea pentru parlamentarii UDMR este de a vota, la moţiunea de cenzură, împotriva Guvernului, precizând însă că nu va fi un vot pentru textul moţiunii, deoarece subiectul acuzaţiilor premierului trebuie discutat în justiţie şi nu în Parlament.
UPDATE - Ponta, despre mitingul PNL: Nici Blaga nu mai e ce-a fost, sunt mai mulţi jandarmi decât protestatari
Premierul Victor Ponta a ironizat mitingul organizat de PNL în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, spunând că în faţa Parlamentului sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari, afirmând că nici Vasile Blaga, cunoscut ca un bun organizator, "nu mai e ce-a fost".
"Este nevoie de lămuriri şi pentru oamenii aduşi cu autobuze în faţă, în ploaie. Probabil că ei credeau că vin să protesteze împotriva celor care le-au tăiat pensiile şi salariile. Ca să fiu sincer, nici domnul Blaga nu mai e ce-a fost odată. Sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari, dar asta e. Timpul ne marchează pe toţi", a susţinut Ponta.
UPDATE 11:20 - Ponta: Moţiunea de cenzură a PNL este o şmecherie politică, nu există alternativă la acest Guvern
Premierul Victor Ponta a declarat, în timpul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură a PNL, că demersul opoziţiei nu critică în niciun fel activitatea Guvernului, care este lăudată inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, astfel încât acţiunea liberalilor nu este decât "o şmecherie politică".
"Dincolo de o serie de jigniri, invective, cu care m-am obişnuit de altfel, nu există azi în faţa dumneavoastră niciun fel de critică adusă actului de guvernare. Nu există astăzi în faţa dumneavoastră niciun fel de opinie a opoziţiei despre cum e desfăşoară actul guvernare şi bineînţeles în faţa dumneavoastră nicio soluţie în cazul, sigur, improbabil, în care moţiunea trece. (...) Demersul de azi al opoziţiei este doar o şmecherie politică prin care să spui asta e, nu mai avem ce face până la anul, îi lăsăm pe ceilalţi să guverneze", a spus Victor Ponta, în debutul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură.
Premierul i-a criticat pe iniţiatori că "stârnesc confuzie" cu privire la demersul lor, deoarece moţiunea de cenzură nu conţine niciun fel de critică la adresa Guvernului şi a activităţii Cabinetului. Mai mult, Ponta le-a transmis parlamentarilor un citat din preşedintele Klaus Iohannis din cadrul discursului său în faţa investitorilor americani, în care lăuda situaţia economică a României.
"Vreau să vă dau un citat de ieri, cu care sunt cu totul de acord şi sunt convins că şi colegii de la PNL-PDL nu pot să-l contrazică. «Economia României beneficiază de avantaje importante, creştere economică susţinută, stabilitate financiară şi monetară, datorie publică redusă, forţă de muncă bine pregătită, numeroase resurse. Reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune», a spus ieri preşedintele Iohannis investitorilor americani. Aşa este. Şi din acest motiv trebuie să continuăm în această direcţie pe care o prezentăm cu toţii partenerilor internaţionali", a spus Ponta, în aplauzele parlamentarilor puterii.
Victor Ponta le-a mai spus liberalilor că, în aprilie 2012, când USL a prezentat în faţa Parlamentului moţiunea de cenzură care a dărâmat Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a venit cu un program de guvernare şi o listă de miniştri, făcând astfel demersul lor credibil. "Astăzi, evident că nu există aşa ceva, nu există o alternativă la actualul Guvern", a susţinut premierul, care a adus în discuţie şi un sondaj potrivit căruia peste jumătate dintre români ar dori ca actualul Cabinet să guverneze în continuare.
Nu în ultimul rând, Ponta i-a ironizat pe liberali că nu au adus vorba, în textul moţiunii, despre pensii şi salarii, el arătând că printre semnatari sunt şi "foştii pedelişti care au distrus România în perioada 2010-2012". "Ar fi ca şi cum ai vorbi de frânghie în casa spânzuratului", a mai spus prim-ministrul.
În ceea ce priveşte criticile din moţiune potrivit cărora Victor Ponta nu ar trebui să conducă Guvernul din cauza dosarului său, premierul a atras atenţia că există şi în sală senatori şi deputaţi ai PNL care sunt fie trimişti în judecată, fie condamnaţi. "Dacă vorbiţi de principii pentru alţii, ar trebui să le aplicaţi şi dumneavoastră. (...) Dacă susţineţi un lucru, să-l susţineţi până la capăt", a spus Ponta, răspunzând "lecţiilor de moralitate" ale liberalilor.
UPDATE 10:30 - Şedinţa Parlamentului în care se dezbate moţiunea de cenzură a început
Şedinţa Parlamentului în care urmează să se dezbată moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a început, marţi, în prezenţa a 309 parlamentari.
Şedinţa este condusă de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea.
Textul moţiunii este citit, la ora transmiterii acestei ştiri, de liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
UPDATE 10:20 - Dragnea: Suntem prezenţi la moţiune, dar nu votăm
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, după şedinţa grupurilor parlamentare ale coaliţiei, că parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură a PNL, dar nu votează, arătând că cei care au făcut acest demers trebuie să-şi aducă oamenii la vot.
UPDATE 10:14 - Mitingul PNL din Parcul Izvor a început, în ploaie, cu discursuri ale unor lideri liberali
Mitingul organizat de PNL în ziua dezbaterii în Parlament a moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta a început, marţi, în Parcul Izvor, cu discursuri ale unor lideri liberali, între care Cristian Buşoi, Teodor Atanasiu, participanţii purtând pancarte cu mesaje precum "Alege România, nu Ponta".
Manifestaţia se desfăşoară în condiţii de ploaie, majoritatea participanţilor purtând umbrele.
Participanţii la mitingul PNL poartă pancarte pe care se pot citi mesaje precum "Ponta ≠ inters naţional", "Alege România, nu Ponta", "Premier mincinos", "Parlamentari, nu fiţi oile lui Ponta".
De pe scena amenajată la această manifestaţie au luat cuvântul, până la ora transmiterii acestei ştiri, mai mulţi lideri PNL, între care Cristian Buşoi, Teodor Atanasiu, Anca Boagiu.
Aceştia le-au mulţumit oamenilor că au venit la miting pe această vreme ploaiasă şi au arătat că este "o premieră în istoria UE ca un premier trimis în judecată să nu-şi dea demisia".
"Oamenii care îl susţin pe Ponta sunt reprezentanţi ai interesului antinaţional", a susţinut Boagiu.
Moţiunea de cenzură a PNL- "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" este semnată de 180 de parlamentari ai opoziţiei, însă, pentru adoptarea ei şi, implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi. Chiar dacă toţi parlamentarii liberali sunt prezenţi şi votează, ar mai fi nevoie de alte 100 de voturi. Doar UDMR şi PMP au anunţat că susţin demersul PNL, însă voturile lor sunt insuficiente.
Astfel, cei care vor susţine moţiunea de cenzură sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR şi câţiva de la grupul democrat popular şi neafiliaţi, în total fiind puţin peste 200.
Pe de altă parte, actuala coaliţie guvernamentală este solidară cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmând că rămâne alături de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este susţinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adaugă cei 17 deputaţi de la minorităţile naţionale altele decât cea maghiară care, de regulă, votează cu Guverrnul, deci, în total, peste 300 de parlamentari.
Liberalii au admis că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă sunt mici, demersul Opoziţiei, iniţiat imediat după trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta pentru fapte de corupţie, fiind mai curând unul simbolic. De altfel, în 25 de ani, doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: este vorba despre moţiunea iniţiată împotriva Cabinetului Emil Boc, în octombrie 2009 (în pragul alegerilor prezidenţiale, când PNL şi PSD au făcut front comun) şi cea împotriva Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu, adoptată în aprilie 2012, tot prin votul PNL şi PSD, şi urmată de desemnarea lui Victor Ponta premier.
Deşi aritmetica parlamentară nu este în măsură să ofere emoţii Guvernului, totuşi partidele din coaliţia majoritară au decis ca doar câţiva parlamentari ai puterii să fie prezenţi în sală, iar la vot să stea în bănci, preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţând, după şedinţa coaliţiei, că vor asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota, votul fiind secret cu bile.
La rândul lor, liderii liberali şi-au mobilizat parlamentarii să fie prezenţi la moţiunea de cenzură pentru că se aşteaptă ca toţi cei de la putere să stea în bănci la vot şi să nu participe la discursuri.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, luni, la şedinţa grupurilor reunite ale parlamentarilor liberali, că nu crede că parlamentarii puterii vor fi lăsaţi să voteze moţiunea şi vor fi umiliţi de "doi lideri care au probleme cu legea".
Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, i-a avertizat, la rândul său, pe parlamentarii liberali să nu lipsească de la dezbaterea moţiunii, deoarece trebuie să asigure cvorumul de şedinţă.
"Am să vă rog pe toţi colegii parlamentari, la ora 10 fără 5 să semnaţi condica, pentru că vă imaginaţi că se va face apel la cvorum. Din informaţiile pe care le am, cei de la PSD vor veni numai câţiva în sală, aşa că cvorumul va fi la limită şi noi vom fi cei care îl asigurăm. Este posibil ca cei de la coaliţie să nu ia cuvântul deloc şi, în această situaţie, timpul de dezbatere a moţiunii va fi redus şi, ca atare, prezenţa permamentă în sală este obligatorie, pentru că poate fi mult mai repede votul pe moţiune", a adăugat Nicolăescu.
În paralel, liberalii organizează un miting în Parcul Izvor, de lângă Palatul Parlamentului, la care se aşteaptă să participe peste 10.000 de oameni.
Mitingul va începe la 9.30 cu discursurile în Parcul Izvor ale celor doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, iar parlamentarii liberali vor participa până la ora 10.00 când vor trebui să fie prezenţi în plenul Parlamentului la dezbaterea moţiunii.
“Îşi permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetăţeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupţia şi impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulţi concetăţeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie îşi exprimă nemulţumirea faţă de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidenţiale. Partidul Naţional Liberal a decis să depună, de îndată, această moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situaţia actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile", se arată în textul moţiunii de cenzură.
Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului- "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!"- a fost dezbătută în 12 iunie. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate. În total, în actuala legislatură, ca urmare a ruperii USL şi modificării majorităţii parlamentare, au fost depuse trei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta, cea dezbătută marţi fiind a patra.
Citeşte şi: Gorghiu, despre mitingul din Parcul Izvor: Vor fi 10.000 oameni, bucureşteni şi parlamentari liberali
Citeşte şi: Kelemen, despre moţiune: UDMR se va comporta ca o formaţiune politică de opoziţie "aproape sigur"
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Ponta, despre mitingul PNL: Nici Blaga nu mai e ce-a fost, sunt mai mulţi jandarmi decât protestatari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe