Moţiunea de cenzură depusă de PSD. Guvernul a picat | Orban: Sunteţi născuţi din pixul lui Dragnea. Nu mă las judecat de voi / Ciolacu: Colegii vă spun „pompierul atomic”. Aţi preluat extinctorul de la Iohannis

Premierul Ludovic Orban le-a spus, miercuri, în discursul său de la moţiunea de cenzură, parlamentarilor PSD că sunt ”născuţi din pixul lui Dragnea” şi că l-au ”slugărit” trei ani pe acesta. ”Nu mă las judecat de voi”, a mai spus prim-ministrul. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că Ludovic Orban „a preluat extinctorul de la Klaus Iohannis”, fiind o competiţie între premier şi preşedinte.

Urmărește
15574 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură depusă de PSD. Guvernul a picat | Orban: Sunteţi născuţi din pixul lui Dragnea. Nu mă las judecat de voi / Ciolacu: Colegii vă spun „pompierul atomic”. Aţi preluat extinctorul de la Iohannis

LIVE TEXT Dezbaterea moţiunii de cenzură. Orban

UPDATE Marcel Ciolacu: Guvernul Orban a fost demis cu 261 de voturi

UPDATE Ciolacu, către PNL: Aţi chemat FMI în ţară. Există riscul să ne culcăm sănătoşi şi să ne trezim morţi

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, miercuri, că Guvernul PNL a „chemat FMI-ul în ţară” şi există riscul „să ne culcăm sănătoşi şi să ne trezim în groapă cu 40 de miliarde împrumutate în trei luni”. El l-a întrebat pe Florin Cîţu dacă „spionii roşii s-au întâlnit cu Al Capone”.

„O ţară nu poate fi condusă doar prin împrumuturi uriaşe. (...) Nu aveţi un plan coerent pentru români, faceţi doar scandal, şi-n zgomotul creat, tăiaţi, eliminaţi, vă-mprumutaţi. Şi ca să reparaţi acest şir întreg de greşeli, aţi făcut un lucru pe care nu-l credeam posibil în România anului 2020, aţi chemat, din nou, FMI-ul în ţară. Acest lucru nu s-a întâmplat din perioada crizei economice”, a spus preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Ciolacu a zis că există riscul să „să ne culcăm sănătoşi şi să ne trezim morţi”, cu 40 de miliarde împrumutate.

„Ce semnal e pentru această ţară, domnule Orban? Ce semnal e pentru credibilitatea acestei ţări, pentru investitori, pentru ratingul pe care deja l-aţi prăbuşit. Pot, înscă, să înţeleg, de ce Cîţu a adus FMI-ul în ţară. Am aflat cu toţii o ştire, o ţară întreagă. Cu guvernul PNL chiar există riscul să ne culcăm sănătoşi şi să ne trezim, Doamne fereşte, morţi. Cu 40 de miliarde împtumutate în doar trei luni, putem să ne gândim la acest risc, să ne culcăm sănătoşi şi să ne trezim în groapă, în faliment”, a argumentat el.

Acesta l-a întrebat pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, dacă „spionii roşii s-au întâlnit cu Al Capone”.

„Apropo, domnule Cîţu, unde sunt banii? Nu mai fugiţi de Parlament. Veniţi şi spuneţi oamenilor pentru ce-i îndatoraţi pe trei generaţii. Unde sunt banii? Că-n autostrăzi, nu, în spitale, nu, în şcoli, nu. Nici măcar în buzunarele lor, în pensii sau salarii. Domnule Cîţu, ne spuneţi realitatea paralelă în care trăiţi dumneavoastră? Spionii roşii s-au întâlnit cu Al Capone?”, a întrebat el.

Ciolacu l-a întrebat pe Florin Cîţu şi dacă e conştient de „gravitatea” faptelor sale.

„Că sunteţi membru CSAT şi că declaraţiile dumneavoastră iresponsabile au consecinţe deosebit de grave? Că românii vor avea rate, facturi mai mari, din cauza pernelor dumneavoastră?”, a conchis social-democratul.

Ministrul de resort a anunţat la începutul lunii ianuarie că intenţionează să ceară expertiza Fondului Monetar Internaţional cu privire la actualitatea Codului Fiscal.

UPDATE Orban: Nu am ieşit în faţa românilor cu geaca roşie, pentru că mi-ar fi fost ruşine tot restul vieţii

Premierul Ludovic Orba a povestit istoria fotografiilor în care apare îmbrăcat în geacă roşie, alături de Liviu Dragnea, care poartă o geacă galbenă, afirmând că au fost făcute în 2009. ”Eu nu am ieşit în faţa românilor cu geaca roşie, pentru că mi-ar fi fost ruşine tot restul vieţii”; a spus el.

”V-aţi dezis de şeful vostru, dar e vorba de un fake-news. E vorba de pozele pe care le circulaţi de doi ani şi jumătate. Vă spun povestea. Acele poze sunt făcute în 2009, după turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care conducerea PSD a venit să mulţumească - 2009, vă readuc aminte - conducerii PNL, dlui Crin Antonescu, care ulterior v-aţi şi înţeles când aţi pus bazele USL, nu cu mine. Schimbul de geci a fost făcut cu următorul scop - preşedinţii partidelor din acea perioadă, dl. Antonescu şi dl Geoană, dl Antonescu mi-a cerut mie să ies la conferinţa de presă îmbrăcat în geaca roşie şi dl. Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă îmbrăcat în geaca galbenă. După ce am probat gecile, dl Dragnea a ieşit în geaca galbenă, iar eu nu am ieşit în faţa românilor cu geaca roşie, pentru că mi-ar fi fost ruşine tot restul vieţii să port geaca roşie pe care niciodată nu voi accepta să o port”, a povestit Ludovic Orban în plenul Parlamentului.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a declarat de la tribuna Parlamentului că actualul premier Ludovic Orban a fost ales parlamentar în 2012 ”pe liste făcute cu acelaşi pix al preşedintelui Dragnea”, când a candidat pe listele USL.

"Ţin să îi reamintesc domului Orban că şi domnia să a fost parlamentar pe liste făcute cu acelaşi pix al preşedintelui Dragnea, în 2012, când aţi candidat impreună în USL. Nu păreati atunci să fiţi deranjaţi de culoarea pixului sau a gecii. (... )Pe noi nu ne-a pus nimeni pe noi nu ne pune nimeni din pix. Dacă la PNL este aşa, se explică unele lucruri.", a declarat Alfred Simonis.

UPDATE A început votul pe moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban

Parlamentarii au început să voteze, la ora transmiterii acestei ştiri, moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban. Votul este secret, cu bile. Pentru a putea fi demis Guvernul sunt necesare 233 de voturi.

„Urmează să ne exprimăm votul asupra moţiunii de cenzură. Vă reamintesc că, potrivit articolului 113 din Constituţie, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În prezent, minim 233 de voturi pentru. Votul este secret şi se exprimă prin bile.(....) Fiecare deputat şi senator primeşte de la chestor câte două bile, una albă şi una neagră”, a spus Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului.

UPDATE Ciolacu, către Orban: Colegii vă spun „pompierul atomic”. Aţi preluat extinctorul de la Iohannis

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, în Parlament, că Ludovic Orban „a preluat extinctorul de la Klaus Iohannis”, fiind o competiţie între premier şi preşedinte, respectiv „care stinge mai repede focurile pe care miniştrii PNL le aprind zilnic”.

„Sunt revoltat, domnule Orban, pentru că staţi şi visaţi de trei luni cum să vă păstraţi fotoliul de premier în timp ce miniştrii dvs fac numai prostii. În fiecare zi, daţi dovadă că nu mai sunteţi capabil să vă controlaţi propriul Guvern! Treziţi-vă!!! Înţeleg că aveţi colegi care vă spun pompierul atomic. Probabil, aţi preluat extinctorul de la preşedintele Iohannis. Este o competiţie deja, care să stingă mai repede focurile pe care miniştrii dvs le aprind în fiecare zi. Treziţi-vă! Aţi scăpat total lucrurile de sub control!”, a spus Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului.

UPDATE Tăriceanu cere preşedinţilor celor două Camere să sesizeze CCR pe conflict interinstituţional

Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat, miercuri, preşedinţilor Camerelor să sesizeze CCR pe conflict interinstituţional, în urma adoptării celor 25 de OUG."Aşa cum am sesizat CCR când eram preşedintele Senatului,când DNA ancheta pe bandă rulantă, aşa să sesizaţi şi voi Curtea", precizează acesta.

"Vreau să specific ceva care m-a bulversat. Căruţa de Ordonaneţe de Ugenţă pe care Guvernul le-a dat. Acest mod de guvernare nu poate fi lăsate neobservate şi nesancţionate. Pentru respectul pentru statul de drept cer celor doi preşedinţi ai camerelor să sesizeze CCR. Aveţi datoria să apăraţi Parlamentul. Aşa cum eu am sesizat CCR câne eram preşedintele Senatului, când DNA ancheta pe bandă rulantă în 2016, aşa vă rog şi pe dumneavoastră să sesizaţi CCR pe conflict interinstituţional” a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE Şerban Nicolae: PNL să se ducă direct la Parchet să se autodenunţe

Şerban Nicolae a declarat, miercuri, în Parlament, că Ludovic Orban şi miniştrii PNL ar trebui să se autodenunţe la Parchetul General, după ce au adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă. Senatorul PSD îi acuză pe liberali că sunt „pe regim fanariot”.

„Ei nu ar trebui să plece acasă din punctul meu de vedere. Ei ar trebui să meargă direct la Parchet. Dacă ar fi corecţi ar face autodenunţuri şi s-ar aplica procedurile judiciare (...) Ei sunt practic pe regim fanariot, ei si-au cumpărat puterea pentru că nu au fost rezultatul unor alegeri parlamentare. Şi-au cumpărat tronul de la inalta poartă şi acum au de plătit. Au de pus biruri pe români ca să îşi plătească datoriile”, a spus Şerban Nicolae, în Parlament.

Social-democratul cataloghează activitatea Guvenrului Orban drept o „ticăloşie”.

„Situaţia e mult mai gravă. Nici nu mai încape formulă de comparaţie că hoţii. S-au comportant efectiv în calitate de hoţi pentru simplul motiv că nu există niciun fel de justificare raţională pentru această golănie, mizerie făcută. Să spui că ai nevoie să faci şedinţă de guvern noaptea că să reglementezi regimul trotinetelor, cât de jos a ajuns regimul acestui guvern. El trebuie demis pentru că nici măcar nu mai poţi să îi bănuieşte de incompetenţă sau de neştiinţă. Este o ticălosie, nu poţi să îţi baţi joc de ţară în asemenea hal”, a subliniat Şerban Nicolae.

UPDATE Deputat PNL: Pentru prima dată mi-e ruşine de antevorbitorii mei. E o moţiune a fricii şi a laşităţii

Victor Paul Dobre a etichetat moţiunea de cenzură a PSD şi UDMR drept una "a fricii şi a laşităţii", precizând că social-democraţilor le e teamă că nu vor mai avea primar la Bucureşti. "Nu poţi să faci «gaşcă» Guvernul. Înseamnă că nu aţi înţeles nimic. Să vă fie ruşine", a mai spus Dobre.

"Înainte de a vorbi despre ceea ce ne-am propus aş vrea să vă spun că după atâţia ani în Parlament mi-e ruşine de antevorbitorii mei. Nu poţi să faci "gaşcă" Guvernul. Înseamnă că nu aţi înţeles nimic. Să vă fie ruşine. Aş vrea să vă spun că în arhitectura adminnistrativă şi constituţională a României nu există funcţie mai importantă de ales decât cea de primar. Pentru cetăţeanul României, practic 90% din probleme lui sunt în relaţie în primul rînd cu primăria şi cu primarii. De aceea importanţa alegerii primarilor este primordială", a declarat deputatul PNL Victor Paul Dobre, miercuri, în timpul dezbaterilro pentru moţiunea de cenzură.

Deputatul liberal a precizat că PNL a susţinut mereu alegerea primarilor în două tururi subliniind necesitatea ca priamrul ales să aibă legitimitatea majorităţii.

"În urmă cu 30 de ani cei care legiferau aici şi care nu şi permiteau să vorbească cum vorbiţi dumneavoastră au prevăzut nu numai alegerea în două tururi ci şi un prag minim de prezenţă de 50 la suta. Este nevoie ca acela care este ales să aibă suportul majorităţii. Este nevoie ca cel care ia decizii care privesc toţi locuitorii comunităţii să aibă legitimitatea majorităţii locuitorilor. Niciodată PNL, şi vă spune un om care ştie bine, în programele sale, nu a renunţat vreodată la teza alergii în doua tururi. Îl întreb şi eu pe domnul Corlatean care acum 10 ani vota impotriva alegerii primarilor într-un tur.

Liberalul a mai spus că PSD se teme că prin adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi nu vor "mai vedea primar de-al lor la Bucureşti timp de un secol"

"Astăzi dumneavoastră de fapt aţi prezentat o moţiune a inepţiilor. Cum poţi sa vorbeşti de privatizarea democraţiei atunci când guvernul şi noi susţinem dreptul ca cel care este votat să aibă cât mai multa legitimitate. Asta este esenţă democratiei. Este o moţiune a fricii, a laşităţii. Vă e frică de oameni, vă e frică să vă asumaţi angajamente. Vă e frică că n-o să mai vedeţi primar de-al vostru la Bucureşti până în secolul următor Vă asigur şi ţineţi minte veţi pierde cum n-aţi pierdut niciodată în 30 de ani şi această lege democratică o vom adopta", a conchis deputatul PNL.

UPDATE Bodog, despre Guvernul Orban: Să plece unde le e locul, la amicii din corporaţii

Fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog i-a criticat, miercuri, la dezbaterea moţiunii, pe miniştrii Cabinetului Orban, spunând că ministrul Muncii „se ia la trântă cu văduvele” şi ministrul Educaţiei „umileşte dascălii”. El a zis că liberalii trebuie să plece „la amicii din corporaţii”.

„Un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria sa incompetenţă, trebuie să plece. Un Guvern care fuge de dezbatere parlamentară şi democratică, trebuie să plece. Un Guvern care nu poate guverna trebuie să plece. Parlamentul le-a dat o şansă acestor oameni în toamna anului trecut. Aveau şansa de a arăta că pot, ştiu şi pot să guverneze, nu au făcut nimic din toate astea, dimpotrivă, Parlamentul să le dea acum o nouă şansă. Aceea de a pelca. Să plece unde le e locul, la amicii lor din marile corporaţii. Probabil că acolo au jurat, nu pentru România, nu pentru români. Au jurat credinţă corporaţiilor, şi o fac pe bani mulţi, pe banii românilor”, a spus fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog.

Florian Bodog a criticat toţi miniştrii Cabinetului Orban.

„Să-i înrebăm pe români. Vă plăce ce aţi văzut la PNL, vă place când ministrul de Finanţe îndatorează ţara, probabil, pentru a-şi ferici amicii din bănci, la dobânzi umilitoare? Vă place când ministrul Muncii se ia la trântă cu văduvele? Când ministrul Educaţiei dă buzna peste dascăli şi-i umileşte? Când ministrul Transporturilor vă spune că veţi face 120 de km în şapte ore? Desigur, preşedintele Iohannis s-ar grăbi să întrebe cu ce. Vă place când sănătatea e oferită pe tavă firmelor care le plătesc salarii lunare de mii de euro? Şi să vedeţi un minsitru al Sănătăţii dovedit de presă ca fiind mincinos? Cei care ar terbui să apere accesul legal al fiecărui român la serviciile de sănătate, pun în pericol viaţa românilor?”, a întrebat acesta.

„Fiecare act emis e un motiv în sine pentru tot atâtea moţiuni de cenzură, iar ei au dat azi-noapte câteva zeci”, a completat el.

Acesta a întrebat ce se întâmpla dacă PSD făcea tot ceea ce a făcut această gaşcă, doar azi-noapte (marţi -n.r).

UPDATE Senator PSD, despre Orban: Mi-a fost frică. Mi s-a părut că i se face rău

Senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, l-a ironizat miercuri pe Ludovic Orban, afirmând că i s-a părut că premierului i se face rău în timpul discursului de la moţiunea de cenzură.

”Mi-a fost frică că rămâne moţiunea fără obiect, pentru că mi s-a părut că îi vine rău dlui prim-ministru în timp ce vorbea”, a spus de la microfonul Parlamentului senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii.

Remarca acestuia a venit ca urmare că, în timpul discursului său, premierul Ludovic Orban a ridicat tonul în timp ce aducea acuzaţii către social-democraţi.

UPDATE Orban, către PSD: Sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea. Nu mă las judecat de voi

”Sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veţi scăpa de asta în toatas carieră dvs. Nu numai că a fost semnată candidatura dvs de acest stăpân, dar trei ani de zile l-aţi slugărit şi aţi votat toate proiectele împotriva interesului României. Puteţi să faceţi ce vreţi, nu mă las judecat de voi. În trei ani de zile aţi arătat clar de ce sunteţi în stare, de sărăcie, dezinformare, slugărnicie şi nu aţi adus nimic bun României”, a spus Ludovic Orban la începutul discursului său de la moţiunea de cenzură.

El a răspuns şi criticilor cu privire la adoptarea de ordonanţe de urgenţă.

”Voi, având o majoritate parlamentară, ne ataţi pe noi că am emis OUG? Voi aţi emis OUG 13 noaptea că hoţii că să scăpaţi de pedeapsă puscariabilii care vă conduceau. Noi am emis OUG pentru a rezolvă problemele românilor, pentru a oferi masă caldă în şcoli. Noi am adoptat OUG că să salvăm prostiile şi incompetenţa voastră. Am adoptat ieri OUG pentru a împiedica situaţia dramatică în care România să fie obligată să ramburseze la UE două miliarde de euro pentru că voi nu aţi fost în stare să finalizaţi proiectele de apa şi canal”, a mai spus Orban.

„Dacă pică azi Guvernul, vă garantez că va pica în picioare”

Premierul Ludovic Orban le-a spus social-democraţilor, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că „ dacă Guvernul PNL va pica astăzi, vă garantez că va pica în picioare”, motivând că românii vor susţine proiectele prezentate de liberali.

„Închei prin a vă spune că cu cât mai repede vă încetaţi mandatul, cu atât mai bine pentru România. Şi indiferent ce veţi face, şi dacă Guvernul va pica astăzi (miercuri -n.r), vă garantez că pica în picioare, iar românii vor susţine toate proiectele pe care le prezentăm oamenilor”, a spus premierul Ludovic Orban, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

„În 2016 eraţi travestiţi în albine. V-aţi dat arama pe faţă, sunteţi nişte viespi”

Ludovic Orban a afirmat, miercuri, în plenul Parlamentului, că social-democraţii erau „travestiţi în albine şi promiteau miere” în campania electorală din 2016, însă când au ajuns la putere s-au dovedit a fi „doar nişte viespi, care au doar ac şi venin pentru români”.
ate afirmaţiile voastre despre democraţie, în condiţiile în care aţi călcat în trei ani de zile drepturile românilor. În campania din 2016 eraţi travestiţi în albine şi promiteaţi miere. Când aţi ajuns la putere, v-aţi dat arama pe faţă, că nu sunteţi altceva decât nişte viespi care nu aveţi decât ac şi venin pentru români, nu miere aşa cum aţi promis”, a spus Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.

UPDATE Deputat USR: Să atacăm la CCR viciile de procedură şi să terminăm cu moţiunea asta de doi bani

Deputatul PNL Gabriel Andronache i-a atras atenţia deputatului PSD Florin Manole pentru faptul că nu a citit integral textul moţiunii de cenzură. Deputaul USR Stelian Ion a îndemnat colegii din PNL să nu mai atragă atenţia cu privire la greşelile procedurale şi să conteste moţiunea la CCR.

"Este prima dată cand un parlamentar nu citeşte moţiunea de cenzură în întregime .Textul moţiunii trebuie citit integral şi tare. Există unele situaţii in care se poate anula moţiunea. Domnule Manole vă rog să citiţi integral moţiunea", a semnalat deputatul PNL Gabriel Andronache.

În replică, deputatul Florin Manole a revenit la tribună pentru e termina de citit textul moţiunii de cenzură.

Deputatul USR Stelian Ion a îndemnat colegii din PNL să conteste moţiunea de cenzură la CCR pe motiv de nerespectare a procedurilor parlamentare.

"Vă rugăm să nu mai atragem atenţia colegilor din PSD. Haideţi să contestăm la CCR şi să terminăm odată cu această moţiune de doi bani', a adăugat deputatul USR Stelian Ion.

La ora transmiterii acestei ştiri moţiunea de cenzură depusă de PSD şi UDMR împotriva Guvernului Orban este dezbătură în Parlament.


Întrebat de câte voturi se bazează iniţiatorii moţiunii de cenzură, Marcel Ciolacu a spus că de ”suficiente, adică mai mult de 233”.

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seara, că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR pentru demitrea cabinetului său nu are şanse să treacă, dacă nu intervin repoziţionări a unor "actori politici" care să aibă "consistenţă numerică".

“Din punctul meu de vedere, astăzi pe evaluarea pe care o avem, sigur dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici, care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea aşa cum este atazi nu are şanse să treacă (...) Conform evaluării noastre nu există numărul de voturi necesare pentru", a subliniat premierul.

Întrebat dacă parlamentării vor vota după trecerea moţiunii de cenzură investirea aceluiaşi guvern cu aceeaşi componenţă, premierul Ludovic Orban a declarat că aceştia ar trebui "să se caute".

Iniţiativa de demitere a Guvernului Orban este susţinută de PSD, UDMR şi de grupul parlamentar "Forţa Naţională".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici