Moţiunea de cenzură a PSD, citită parţial în plenul Parlamentului

Moţiunea de cenzură a PSD a fost citită, miercuri, în plenul reunit, doar parţial, senatorii şi deputaţii fiind de acord cu limitarea lecturii, pentru a nu-l lăsa să aştepte pe preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, care urma să vină în plen de la 11.45.

Urmărește
73 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură a PSD, citită parţial în plenul Parlamentului

Moţiunea de cenzură a PSD, citită parţial în plenul Parlamentului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Senatorul Dan Şova, care lectura textul moţiunii de cenzură iniţiate de PSD a fost întrerupt, la 11.30, de vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.

Liberalul a solicitat "îngăduinţa" senatorilor şi deputaţilor de a fi de acord, prin vot, ca ultima parte a textului de 17 pagini al moţiunii să nu fie citit integral, ci rezumat, pentru că la 11.45 era programată o şedinţă comună a celor două Camere, pentru discursul preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Meleşcanu a spus că, procedural, moţiunea trebuie "prezentată", acest lucru putându-se face şi în rezumat, dacă varianta integrală este lăsată pentru stenogramă.

Cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi, doar 14 dintre aceştia fiind împotrivă, ultima parte a moţiunii de cenzură a fost prezentată pe scurt.

Textul moţiunii de cenzură a fost citit în absenţa miniştrilor, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, care a reprezentat Guvernul, motivând că Executivul este convocat în şedinţa săptămânală.

Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată marţi, conform deciziei Birourilor Permanente ale celor două Camere.

PSD a depus moţiunea de cenzură după ce premierul Emil Boc a venit, luni, în faţa Parlamentului, pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru două proiecte de lege, care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

Iniţiatorii moţiunii apreciază că reducerile de salarii şi pensii nu reprezintă "soluţia corectă" şi susţin că, de fapt, "cancerul bugetar" este reprezentat de "clientela portocalie".

Constituţia prevede că Guvernul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatorilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Cameră, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoană, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minorităţi - 18, Independenţi - 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar - 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.

Grupurile PSD şi PNL din Senat şi Camera Deputaţilor pot însuma pentru reuşita moţiunii de cenzură 212 voturi "pentru", Opoziţia mai având nevoie de 24 de voturi favorabile din partea altor parlamentari.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marţi, că moţiunea de cenzură depusă de social-democraţi are 65-70% şanse să fie adoptată.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, luni, la finalul BPC, că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la dezbaterile moţiunii de cenzură împotriva măsurilor de austeritate pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, anunţând că liberalii vor vota cu bilele la vedere.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, crede că nu vor apărea "surprize" din partea parlamentarilor PDL la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, menţionând că este "total" încrezător în susţinerea de către aceştia a Guvernului Boc.

Senatorul PDL Georgică Severin a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu şi-a schimbat opţiunea de a vota moţiunea de cenzură, deoarece nu a găsit printre amendamentele acceptate de Guvern la pachetul de măsuri pe care îşi va angaja răspunderea o modificare care să se refere la zona economică.

Deputaţii PDL Daniel Oajdea şi Clement Negruţ s-au abţinut, luni, la votul din grupul parlamentar legat de susţinerea Guvernului Boc. Oajdea şi Negruţ au solicitat ca pensiile şi salariile sub 1.000 de lei să nu fie reduse prin legile pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea, însă propunerile în acest sens nu au fost acceptate.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurări că parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" împotriva moţiunii de cenzură, conducerea acestei organizaţii optând ca senatorii şi deputaţii UDMR să rămână în plen cu ocazia votului.

UNPR a decis, marţi, în BPPN, ca parlamentarii independenţi să nu susţină moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, preşedintele executiv al Uniunii, Gabriel Oprea, precizând că cine nu respectă decizia se situează în afara partidului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici