Moţiunea simplă prin care se cerea demisia ministrului Teodorovici a fost respinsă la Senat

Moţiunea simplă "Guvernul Ponta este incapabil să scrie după dictare", iniţiată de PNL şi PDL, prin care se cerea demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a fost respinsă, luni, la Senat.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Moţiunea simplă prin care se cerea demisia ministrului Teodorovici a fost respinsă la Senat

Moţiunea simplă prin care se cerea demisia ministrului Teodorovici a fost respinsă la Senat

Pentru respingerea moţiunii au fost de 80 de voturi, iar pentru adoptarea acesteia s-au pronunţat 48 de senatori, iar 2 s-au abţinut. Votul a fost electronic secret.

Preşedintele de şedinţă, Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului, l-a felicitat pe ministrul Teodorovici, după respingerea moţiunii, pentru faptul că a reuşit să convingă 10 din cei 58 de semnatari ai moţiunii simple să nu voteze documentul.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a declarat, luni, la dezbatere, că Guvernul nu este pregătit, din punct de vedere strategic, să aplice Acordul de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020. El i-a recomandat ministrului Eugen Teodorovici să fie mai realist atunci când susţine că în anul 2015 România va ajunge la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%. Pe de altă parte, Vosganian a calificat ca "hazardate" afirmaţiile premierului Victor Ponta că România ar putea adera la euro în anul 2019.

La rândul ei, senatoarea PSD Gabriela Firea a susţinut că absorbţia fondurilor europene numai este "o durere naţională" sub guvernarea Victor Ponta. "Se spune în textul în moţiunii simple că «ne plângem de ani de zile că absorbţia fondurilor europene este o durere naţională». Este doar un clişeu, preluat din vremea fostelor guverne, când, deşi era anunţată ca prioritate de rang zero, atragerea banilor europeni nu reuşea să scoată România de pe lista contributorilor la bugetul UE. Lucrurile s-au schimbat însă, iar cifrele nu au cum să mintă. Absorbţia fondurilor europene nu mai este o durere. A devenit un motiv de mândrie, o dovadă de performanţă şi de bună guvernare", a spus social-democrata.

Potrivit acesteia, "dacă n-ar fi trist, ar putea fi amuzant" că acei care au fost la guvernare în trecut "au curajul" să vorbească acum despre absorbţia fondurilor europene, deşi "aceştia au reuşit fabuloasa «performanţă» de a atinge valoarea de 7,6% grad de absorbţie, eşec dublat şi de blocarea a trei programe operaţionale sectoriale".

"La 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate României de către Comisia Europeană era de 36%. (...) România a încasat 5,6 miliarde euro din fondurile structurale şi de coeziune, alocate în perioada actuală de programare, dintre care mai mult de jumătate s-a încasat în anul 2013. Mă întreb: Îşi merită oare salariile miniştri care au contribuit la această situaţie? Mai merită partidul din care făceau parte aceşti miniştri să fie creditaţi cu voturi de către populaţia minţită?", a întrebat retoric Firea.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a arătat România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rambursările de sume către un stat membru UE.

PNL şi PDL solicitau în moţiunea simplă demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi somau Executivul să prezinte Comisiei Europene un proiect "serios" de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici