- Home
- Politic
- NEW YORK, (14.11.2014, 08:36)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York Times: Alegerile prezidenţiale din România, o problemă de încredere
Adevărata bătălie în alegerile de duminică este care dintre candidaţi, care par de acord asupra problemelor importante, îi poate poate convinge pe români că nu va slăbi instituţiile democratice şi centraliza puterea în jurul unui singur partid, ca în Ungaria, comentează New York Times online.
Urmărește
3604 afișări
New York Times: Alegerile prezidenţiale din România, o problemă de încredere (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
La suprafaţă, aceste alegeri sunt un concurs între doi veterani politici care sunt de acord asupra celor mai multe dintre problemele importante, de la lupta împotriva corupţiei endemice şi până la continuarea unor relaţii foarte strânse cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, comentează Rick Lyman şi Kit Gilletnov pentru prestigiosul cotidian american într-un material intitulat "Pentru români, alegerile prezidenţiale ţin de o problemă de încredere".
"Nu-mi place să critic un vecin, dar pot să asigur că sunt un social-democrat", a declarat premierul de stânga Victor Ponta, în vârstă de 42 de ani, care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur, în urmă cu două săptămâni. "Sunt un premier proeuropean şi proamerican, aşa că România va continua această direcţie în viitor", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Oponentul său, primarul de dreapta la Sibiului Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, este la fel de vocal. "Orientarea mea este către Vest", a declarat el, adăugând că "ceea ce se întâmplă în Ungaria acum nu este o democraţie care se îndreaptă în direcţia bună".
Niciun lider român nu este susceptibil, în opinia NYT, să se compare cu Viktor Orban, cel mai puternic om din Ungaria, cu care România are o relaţie "pusă pe harţă", alimentată de tensiuni cu privire la etnicii maghiari. De asemenea, niciun lider politic român nu este susceptibil, ca Orban, să promoveze relaţii mai strânse cu Rusia, care rămâne foarte nepopulară în România, apreciază publicaţia.
Însă mulţi analişti politici - şi Iohannis - se întreabă dacă Ponta, în pofida dezminţirilor, ar putea spori controlul Guvernului asupra unor instituţii independente, ca de exemplu tribunalele, în jurul unui populism naţionalist.
"Nu am încredere în el. Pur şi simplu n-am încredere în el, mai ales atunci când este vorba despre administrarea justiţiei şi de statutul legislaţiei", îl citează NYT pe Iohannis
Ponta apreciază că această neîncredere este deplasată şi-i acuză pe oponenţii politici că încearcă să-i păteze reputaţia în Uniunea Europeană la Bruxelles şi la Washington. "Este doar o minciună", a denunţat el, adăugând "este doar o şmecherie de campanie".
Ponta a obţinut cel mai bun scor (40%) dintre cei 14 candidaţi pe 2 noiembrie, fiind susţinut în zonele rurale din estul şi sudul ţării, dar şi în Bucureşti, iar Iohannis (30%) în Transilvania.
"Una dintre bătăliile politice centrale în România, în ultimul deceniu, vizează independenţa procurorilor, capabili să eradicheze corupţia, "scrie NYT citându-l pe Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum, un grup de cercetare privind politicile publice cu sediul în Bucureşti. Peste 1.000 de oficiali, inclusiv fostul premier Adrian Năstase, unul dintre mentorii lui Ponta, au fost condamnaţi pentru corupţie, notează publicaţia.
Ponta promite să continue campania anticorupţie, preconizând că acest lucru va ajuta ţara să depăşească deficitul bugetar prin lupta împotriva evaziunii fiscale. Însă analiştii se tem că, în pofida promisiunilor, el va influenţa sistemul. Cu toate că se tem că Ponta va conduce ţara pe o cale mai puţin transparentă, analiştii nu-l compară totuşi cu Orban. "Orban este un ideolog", a declarat pentru publicaţie Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, adăugând că "Ponta nu e aşa. E oportunist. El adună cât mai multă putere, dar când întâmpină rezistenţă se opreşte".
"Problema crucială pentru România, în cazul în care Ponta obţine victoria duminică, aşa cum se aşteaptă, va fi dacă Occidentul va continua să exercite presiuni asupra lui pentru a menţine independenţa tribunalelor şi urmărirea oficialilor corupţi", scrie NYT citându-l pe Ghinea.
"Altfel spus, tentaţia de a copia modelul Orban ar putea să fie prea puternică pentru a-i rezista", apreciază ziarul american, adăugând că "problema care îngrijorează Europa şi Statele Unite este dacă alţi autoritarişti incipienţi îl vor imita pe Orban".
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: A DOUA DEZBATERE Ponta - Iohannis. Ponta: Îl am în faţă pe Traian Băsescu, aceeaşi idee că îi prosteşte pe români/Iohannis: I-a prostit pe români când v-a pus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat - DECLARAŢIILE CANDIDAŢILOR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate