- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.12.2015, 13:40)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu: PNL va ataca la Curtea Constituţională modificarea Regulamentului. Nu există temei juridic pentru contestarea legii pensiilor speciale
Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a declarat, marţi, că PNL va ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de a modifica Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului. Cu privire la legea privind pensiile parlamentarilor, el a precizat că nu există un temei juridic pentru a contesta legea la CCR.
Urmărește
333 afișări
Nicolăescu: PNL va ataca la Curtea Constituţională modificarea Regulamentului. Nu există temei juridic pentru contestarea legii pensiilor speciale (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit lui Nicolăescu, modificarea făcută în Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului este „interpretabilă”.
"Ne-am abţinut (la votarea modificării aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor şi al Senatului -n.r.) pentru că am considerat că modificarea făcută este interpretabilă şi ca să fie clarificată am luat decizia să sesizăm la CCR hotărârea Paralmentului privind Regulamentul, astfel încât, CCR să ne spună dacă se respectă prevederile constituţionale, respectiv articolul nr. 77, alineatul 2, din Constituţie", a declarat liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Eugen Nicolăescu a afirmat că, în opinia sa, judecătorii Curţii Constituţionale vor oferi un răspuns favorabil solicitării PNL, pentru că nu trebuie să existe dubiu în interpretarea Regulamentului faţă de textul Constituţiei.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, o modificare a Regulamentului prin care aleşii se vor putea pronunţa, în cazul cererilor de reexaminare sau a deciziilor de neconstituţionalitate, doar pe articolele cu care au fost sesizaţi, fără a mai putea interveni şi în alte aspecte ale legilor.
Noile reglementări obligă Parlamentul să opereze modificări - în cazul deciziilor de neconstituţionalitate şi a cererilor de reexaminare - doar pe articolele care au legătură cu obiectul sesizării.
Plenul a modificat şi articolul care stabileşte modalitatea de votare, astfel încât o lege reexaminată va fi votată o singură dată, împreună cu raportul de modificare. Până în acest moment, legile reexaminate erau votate de două ori: o dată pentru modificări, şi odată în ansamblu.
Vechea formă a regulamentului permite, în teorie, ca o lege modificată în urma unei cereri de reexaminare să fie ulterior respinsă de Parlament,deşi acest lucru era interzis, potrivit Constituţiei.
Eugen Nicolăescu: Nu există temei juridic pentru contestarea legii pensiilor speciale
Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, marţi, cu privire la legea privind pensiile parlamentarilor, că nu există un temei juridic pentru a contesta legea la CCR, însă, vor exista sancţiuni pentru liberalii care nu au respectat decizia partidului de a nu participa la vot.
"Reiterăm poziţia PNL, de a nu se da gir acestei iniţiative (..) din considerente de natură morală şi procedurală. Este imoral ca ceilalţi cetăţeni să rămână cu pensiile nemodificate şi parlamentarii să îşi mărească pensiile. Considerăm că atunci când vorbim despre o speţă juridică ea trebuie tratată unitar. Atunci când vom avea o lege care să rezolve problema tuturor pensiilor din România, atunci putem lua în considerare şi pensiile parlamentarilor", a declarat liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
El a afirmat că PNL a decis ca senatorii şi deputaţii liberali să nu participe la votul plenului asupra la legii privind pensiile parlamentarilor.
"Grupurile parlamentare PNL nu au participat la vot pentru că dorim să se vadă clar ce partide politice susţin pensiile speciale ale parlamentarilor. Cred că PNL este singurul partid politic care nu a participat la votul pentru legea pensiilor parlamentare şi cred că am procedat corect", a mai declarat liderul deputaţilor PNL.
Nicolăescu a susţinut că, potrivit informaţiilor care i-au fost oferite de secretarul de şedinţă de la PNL, niciun parlamentar liberal nu a fost prezent la vot.
Liderul deputaţilor PNL a mai spus că dacă se va dovedi că sunt aleşi liberali care nu au respectat decizia partidului, partidul îi va sancţiona pe cei vinovaţi de încălcarea deciziei.
"Există o hotărâre de a sancţiona aspru parlamentarii care nu duc la îndeplinire hotărârile partidului. Dacă vom sesiza astfel de cazuri le vom aduce la cunoştinţa Biroului Politic PNL", a spus Nicolăescu.
Pe de altă parte, deputatul PNL a mai spus că liberalii, în urma consultării pe care au avut-o cu juriştii, nu au identificat aspecte de neconstituţionalitate care le-ar putea permite să atace legea pensiilor parlamentarilor la CCR, însă, vor continua analiza.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că are dubii că în sală erau 287 de parlamentari, la votul privind pensiile speciale ale aleşilor, câţi a numărat Valeriu Zgonea, însă precizează că nu poate dovedi acest lucru, astfel încât PNL nu poate contesta votul.
"La votul final asupra legii ne-am ridicat din sală şi am plecat, 90 de parlamentari PNL. În opinia mea este foarte greu de crezut că, după ce la votul anterior au fost 304 voturi pentru, 2 împotrivă şi vreo 7 abţineri, puteau rămâne în sală 287 de parlamentari după retragerea din sală a 80-90 de parlamentari ai PNL", a susţinut Orban. "Se pare că Valeriu Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase", a comentat el.
Senatorii şi deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar. Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de 10 zile, să promulge proiectul.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
-
astăzi, 21:18
Predoiu a avut discuţii cu directorul Frontex despre aderarea României la Schengen terestru