Nicolăescu: Raportul pe justiţie, subiectiv, excesiv politizat. Vinovaţi sunt Băsescu, Macovei, Preda

Preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, a susţinut, marţi, referitor la proiectul de raport CE, că este subiectiv şi excesiv politizat, apreciind că vinovaţi de criticile cuprinse în acest document sunt Traian Băsescu, Monica Macovei şi Cristian Preda, care au "defăimat" România.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Raportul pe justiţie, subiectiv, excesiv politizat. Vinovaţi sunt Băsescu, Macovei, Preda

Eugen Nicolăescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Vi se pare normal ca un raport anual să preia în faţă comentariile politice din ultimele două săptămâni? Traian Băsescu e vinovat, cu Monica Macovei şi Cristian Preda de defăimarea României", a spus Nicolăescu.

El a susţinut că acest raport va avea mai mult un caracter politic, pentru că, la nivelul Comisiei Europene, marea majoritatea a comisarilor, inclusiv preşedintele Comisiei, fac parte din PPE, care este "prietenul politic al lui Traian Băsescu".

"Ni se dovedeşte cu fapte că ce scrie în raport este subiectiv şi excesiv politizat. Dacă activitatea pe un an se poate rezuma numai la o săptămână, cineva are o mare problemă de profesionalism şi de obiectivitate", a spus Nicoleăscu.

Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV obţinut de MEDIAFAX.

"Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.

Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.

În plus, Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat.

"Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenţie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar şi printr-un dialog strâns cu autorităţile din România şi din statele membre", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.

Comisia Europeană va definitiva miercuri dimineaţă textul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie referitor la România, după ce va fi analizat punct cu punct răspunsul Guvernului de la Bucureşti referitor la cele 11 probleme, a precizat marţi un oficial al Comisiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici