Nicolicea: Eliminarea Preşedintelui din procesul de numire a conducerii ÎCCJ respectă Decizia CCR

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, miercuri, că PNL nu vrea „nici să aprobe, nici să respingă” legile justiţiei declarate neconstituţionale de CCR, afirmând că eliminarea preşedintelui României din procesul de numire a conducerii ÎCCJ respectă Decizia CCR.

Urmărește
1046 afișări
Imaginea articolului Nicolicea: Eliminarea Preşedintelui din procesul de numire a conducerii ÎCCJ respectă Decizia CCR

Nicolicea: Eliminarea Preşedintelui din procesul de numire a conducerii ÎCCJ, respectă Decizia CCR

„(PNL-n.r.) vrea să nu se ajungă la finalitatea unui proces legislativ. Nici să aprobe, nici să nu se respingă. (...) Nu a ştiut să invoce niciun articol care este încălcat, doar să tărăgăneze. Articolul privind aşa-zisa eliminare a preşedintelui din numiri a fost declarat neconstituţional la solicitarea PNL, nu a USR, că ei nu au avut locuri (...) şi acum îl critică nevoie mare. Textul propus de noi, care poate fi evident contracarat de altă propunere de la orice coleg, chiar şi de la PNL, respectă Decizia CCR în totalitate şi respectă şi standardele privind independenţa sistemului judiciar”, a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Eugen Nicolicea a afirmat că „eliminarea totală” a preşedintelui României din procesul de numire a conducerii ÎCCJ respectă Decizia CCR.

„Respectă (Decizia CCR-n.r.) (...) şi standardele Comisiei Europene privind independenţa sistemului judiciar. (...) Nu există o obligaţie a Parlamentului decât în sensul de a ţine cont de Deciziile CCR, care sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru PNL”, a spus Nicolicea, întrebat dacă „eliminarea totală” a preşedintelui României din procesul de numire a conducerii ÎCCJ respectă Decizia CCR.

Amendamentul depus de PSD prevede că „preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”.

Legea, în forma supusă controlului de constituţionalitate al CRR, prevede că „preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici