- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.06.2017, 10:45)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Comitetul Politic al USR, convocat pe 17 iunie, după demisia lui Nicuşor Dan/ Clotilde Armand: Trebuie să continuăm împreună/ Deputat USR: Nicuşor Dan nu s-a ridicat la înălţimea poziţiei care i-a fost încredinţată
Nicuşor Dan şi-a anunţat joi demisia din partidul pe care l-a fondat şi condus, Uniunea Salvaţi România, nefiind de acord cu decizia Biroului Naţional al partidului de a nu susţine revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat şi femeie.
Urmărește
6643 afișări
"Nu e nimic dramatic. E o construcţie cu mulţi oameni în care a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcţie. Eu nu cred că direcţia e bună", a declarat Nicuşor Dan.
Acesta a precizat că nu a fost o decizie de moment.
"În şedinţa de duminică mi-am anunţat colegii de decizia mea, dacă votul va fi aşa cum a fost. Am revenit ieri cu un mail", a mai spus Nicuşor Dan, care recunoaşte că ar fi amânat anunţul dacă decizia sa nu ar fi fost făcută publică de alţi colegi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
Cu toate acestea, Nicuşor Dan nu exclude varianta de a reveni în partidul pe care l-a fondat, dar cu anumite condiţii.
" Partidul a luat o decizie printr-un organ de conducere, mai există două organe superioare pe care poate să le convoace partidul, conform Statutului partidului. Dacă partidul îşi schimbă politica pe această chestiune, care pentru mine este de principiu, sunt gata, dacă mă primesc şi ei înapoi, să mă întorc".
Iar o altă variantă: "O să aştept să apară un partid în care să mă regăsesc", a spus Nicuşor Dan, care nu crede că va pune bazele unei noi formaţiuni.
Clotilde Armand, membru în Biroul Politic al USR, i-a cerut joi lui Nicuşor Dan, cu puţin timp înainte ca acesta să-şi anunţe demisia din partid, să nu renunţe şi să rămână alături de USR.
"Îl cunosc pe Nicuşor Dan de 20 de ani. Când Nicuşor a trecut la un alt nivel şi simţea nevoia de o implicare substanţială pentru transformarea Primăriei Bucureşti şi a României, i-am spus că sunt gata să renunţ la job-ul meu pentru a lua parte la proiectul lui de administrare profesionistă şi cinstită: Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi Uniunea Salvaţi România. Am crezut în proiectul lui pentru că este un om care nu a făcut niciodată vreun compromis, a renunţat la cariera de matematician şi-a dedicat ani de zile toată energia lui pentru a schimba în bine societatea românească. Am crezut în acest proiect pentru că nimeni nu era obligat să adopte o ideologie, nimeni nu era obligat să se pronunţe pe chestiuni intime, să voteze fiecare aşa cum îi dictează conştiinţa şi opţiunea lui ideologică", a scris Clotilde Armand pe Facebook.
Ea i-a cerut lui Nicuşor Dan să nu părăsească USR.
"Calitatea lui Nicuşor Dan este aceea de a fi un om de neclintit. Îl invit, la fel cum el a făcut-o când avea nevoie de ajutorul nostru, să rămână lângă noi, să nu renunţe, să stea neclintit! Nicuşor Dan, trebuie să continuăm împreună", a adăugat Clotilde Armand.
Ea a mai scris că "se vor găsi mulţi care cred că deţin adevărul absolut"pe tema ideologiei.
"Îi poftesc să-şi creeze un partid, să devină consilieri şi parlamentari, după care mai discutăm. Buna guvernare nu mai depinde de o ideologie politică clasică. Să privim la clasa politică din România: lideri politici fără nici o înzestrare care deţin funcţii de decizie importante în stat, condamnaţi penali care conduc partide, un fost şef de stat care atacă neobosit justiţia şi plagiatori care se consideră mari intelectuali, toţi se declară oameni cu ideologii politice. Timp de 27 de ani au guvernat ţara cu aceste false teme şi vă întreb: ce au servit în afară de interesele lor transpartinice?", a conchis Armand.
Vicepreşedinte USR, după demisia lui Nicuşor Dan: USR merge mai departe
"USR trebuie să fie un partid predictibil, cu poziţionări clare şi decizii luate la timp. USR merge mai departe", a scris Cristian Ghinea pe Facebook.
El a precizat că se află la Arad, unde îşi susţine colegii care candidează la alegerile locale parţiale.
"Azi (joi - n.r.) sunt în Arad unde colegii noştri din excelenta filială locală candidează pentru primăriile din Almaş şi Covăsânţ, primele alegeri locale în rural pentru USR. Am aşteptări foarte mari", a ţinut să precizeze vicepreşedintele USR.
Deputat USR: Nicuşor Dan nu s-a ridicat la înălţimea poziţiei care i-a fost încredinţată de Congres
Deputatul USR Cluj, Emanuel Ungureanu, fost candidat la funcţia de preşedinte al partidului la Congresul de la Cluj-Napoca, l-a acuzat pe Nicuşor Dan că, prin demisia din partid, nu a dat dovadă de maturitate şi nu s-a ridicat la înălţimea poziţiei care i-a fost încredinţată de către Congres.
"Sunt absolut dezolat de decizia lui Nicuşor Dan şi de atitudinea acestuia de după Congresul USR de la Cluj-Napoca. Eu îl rugasem în timpul Congresului, când i-am fost competitor, să facă eforturi pentru a uni partidul, pentru a-şi rezolva problemele personale, conflictele cu alţi lideri. Din păcate nu a făcut acest lucru, iar pasul lui de a demisiona aduce şi mai multă nesiguranţă în rândul membrilor USR şi mai multă debusolare. Consider că este o pierdere foarte mare faptul că Nicuşor Dan nu a dat dovadă de maturitate şi nu s-a ridicat la înălţimea poziţiei care i-a fost încredinţată de către Congresul USR. Nu este nicio bucurie pentru mine că Nicuşor Dan şi-a dat demisia", a spus Ungureanu.
Potrivit acestuia, în urma demisiei lui Nicuşor Dan, în conformitate cu statutul USR, Elek Levente ar trebui să preia ca preşedinte interimar conducerea partidului, urmând să se pregătească un Congres extraordinar care să aleagă un alt preşedinte legitim.
Cine va fi interimar al partidului
Vicepreşedintele USR, Elek Levente, cel care ar trebui să preia funcţia de preşedinte interimar al partidului în urma demisiei lui Nicuşor Dan, a declarat că se mai gândeşte dacă să îşi asume funcţia, urmând să se consulte cu membrii din conducere şi cu familia.
Elek Levente, care este şi preşedintele USR Cluj a declarat, joi, corespondentului Mediafax că nu se aştepta la demisia lui Nicuşor Dan şi că a sperat până în ultima clipă că acesta se va răzgândi.
"Asumarea funcţiei de preşedinte interimar al USR este o problemă la care trebuie să mă gândesc foarte serios. Este o decizie grea pentru mine. Eu sunt la Cluj, e greu de condus partidul de aici, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Mă voi consulta cu colegii din conducerea partidului şi cu familia. Este o discuţie deschisă. Nu mă aşteptam la decizia lui Nicuşor Dan de a demisiona. Am sperat până în ultima clipă că se va răzgândi şi nu va face acest pas", a spus Elek.
Acesta consideră că USR va rămâne în continuare un partid unit, care în perioada următoare să îşi adune forţele şi să meargă mai departe.
Conform statutului URS, Elek Levente este cel în măsură să preia conducerea partidului, acesta obţinând cel mai mare număr de voturi, dintre vicepreşedinţi, la alegerile interne.
"Azi, de la ora 14, la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor, voi susţine o conferinţă de presă în care voi detalia şi voi explica demisia mea din USR", a anunţat anterior conferinţei Nicuşor Dan pe Facebook.
Deputatul USR Dan Barna a declarat, miercuri, că Nicuşor Dan nu a fost de acord cu decizia Biroului Naţional de a nu susţine modificarea revizurii Constituţiei şi a anunţat că va demisiona.
"A fost o şedinţa în care spiritele s-au încins destul de mult. În urma ei a fost o decizie a Biroului Naţional de poziţionare împotriva modificării Constituţiei. Nicuşor Dan a precizat că nu este de acord cu acestă poziţionare şi în acest context s-au spus multe lucruri. Nu există o demisie înregistrată", a declarat deputatul Dan Barna, la solicitarea Mediafax.
Solicitat să precizeze dacă Nicuşor Dan a declarat în şedinţă că va demisiona din funcţia de conducere a partidului, Barna a răspuns că "este unul dintre aspectele exprimate în cadrul discuţiilor".
Comitetul Politic al USR, convocat pe 17 iunie
Biroul Politic al USR, întrunit pe Skype, a decis joi seara convocarea Comitetului Politic al partidului pe 17 iunie, pentru a analiza situaţia creată de demisia lui Nicuşor Dan, comitetul putând invalida decizia de poziţionarea a partidului faţă de referendumul pentru revizuirea Constituţiei.
Din Comitetul Politic fac parte membrii Biroului Naţional, liderii organizaţiilor judeţene şi locale, precum şi deputaţii şi senatorii USR.
Comitetul Politic va trebui să decidă strategia partidului după demisia din partid a preşedintelui Nicuşor Dan.
De asemenea, potrivit Statului USR, Comitetul Politic poate valida sau invalida decizia Biroului Naţional legată de poziţionarea USR faţă de referendumul privind familia, care a dus la demisia din partid a lui Nicuşor Dan.
Comitetul Politic al USR va decide convocarea congresului sau invalidarea deciziei Biroului Politic
Comitetul Politic al USR va decide confirmarea sau infirmarea poziţionării formaţiunii împotriva iniţiativei de revizuire a Constituţiei, hotărâtă miercuri de Biroul Naţional, în cazul în care o va confirma urmând să convoace congresul partidului pentru alegerea unui nou preşedinte.
”Biroul Naţional al USR regretă decizia lui Nicuşor Dan de a demisona atât din funcţia de preşedinte, cât şi din partid. Nicuşor Dan a creat o nouă mişcare politică şi a convins cetăţeni oneşti să i se alăture şi să voteze USR atât la alegerile locale din Bucureşti, cât şi la alegerile parlamentare. Biroul Naţional va declanşa procedurile statutare după ce filiala USR sector 6 din Bucureşti va lua act de această demisie”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Potrivit documentului, miercuri, 31 mai, Biroul Naţional al Partidului Uniunii Salvaţi România a adoptat prin vot majoritar o decizie de poziţionare a USR împotriva iniţiativei de modificare a art. 48 din Constituţie.
”Definiţia actuală, perfect funcţională de 25 de ani, nu a avut şi nu are niciun impact asupra valorilor tradiţionale sau moderne ale societăţii noastre de astăzi. Această iniţiativă de modificare a Constituţiei este un demers inutil care nu rezolvă în niciun fel vreo problemă actuală a societăţii, dar generează în fapt contextul unui recensământ pentru dezbinare. Urmare a acestei decizii, preşedintele partidului domnul Nicuşor Dan a decis să îşi prezinte, joi, 1 iunie, public demisia din cadrul USR”, se mai arată în comunicat.
Potrivit statutului USR, preşedintele interimar va fi vicepreşedintele care a obţinut cele mai multe voturi la Congresul USR, Elek Levente, preşedintele fialalei USR Cluj.
Un nou preşedinte al partidului va fi ales de Congres care se convoacă, potrivit statutului, “de îndată”.
Biroul Naţional a decis de asemenea, cu largă majoritate, convocarea Comitetului Politic al partidului în termenul statutar de 15 zile, care va decide şi în privinţa poziţionării partidului în raport cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Dacă decizia Biroului Naţional va fi adoptată şi în Comitetul Politic, atunci va fi convocat congresul partidului pentru alegerea unui nou preşedinte.
”USR a atras oameni care nu au mai făcut politică, oameni recunoscuţi pentru meritele lor profesionale. USR s-a născut altfel decât celelalte partide, ca o mişcare a cetăţenilor care au decis să se implice pentru că lucrurile mergeau prost în România. De aceea în USR există lideri care, asemenea lui Nicuşor Dan, s-au format în societatea reală, necoruptă, care nu sunt datori nimănui cu nimic, persoane decente şi competente care îşi pot asuma responsabilităţi atunci când este cazul. USR rămane ca şi până acum un partid deschis tuturor opţiunilor de conştiinţă ale membrilor săi prezenţi şi viitori. USR este al tuturor membrilor şi este o mişcare profund necesară societăţii, un anticorp social menit să acţioneze împotriva corupţiei transpartinice. USR va continua schimbarea pe care a început să o aducă în politică şi în administraţia Bucureştiului: mai multă transparenţă, fără corupţie. USR merge mai departe”, se arată în încheierea comunicatului.
Citeşte şi: Klaus Iohannis va face o vizită la Casa Albă, unde se va întâlni cu Donald Trump. Iohannis va fi decorat de American Jewish Committee
Citeşte şi: VIDEO Sufrageria lui Oprea a generat scene de teatru absurd în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Mihai Goţiu: Domnule preşedinte (al Comisiei, Mihai Fifor, n.r.), consider că martorul sfidează comisia. Nu-şi aminteşte cum arăta unde a fost
Citeşte şi: Grindeanu: Într-o lună, depunem dosarul de candidatură pentru Agenţia Europeană a Medicamentului
Citeşte şi: Premierul Grindeanu, despre unul dintre elevii care au participat la şedinţa Executivului: Va deveni un mare om de stat/ Ce le-a transmis adolescentul miniştrilor
Citeşte şi: Boc, Videanu, Berceanu, Flutur, Şova, Nica, Ruşanu, săptămâna viitoare, la Comisia pentru anchetarea alegerilor din 2009
Citeşte şi: USR, plângere penală împotriva Gabrielei Firea pentru abuz în serviciu, deoarece "a refuzat sistematic" proiectele Uniunii Salvaţi România
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe