- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.03.2016, 20:04)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicuşor Dan: Moscheea implică realizarea unui plan urbanistic zonal. Bucureştenii să decidă
Construirea celei mai mari moschei din Europa în Capitală se poate face doar după realizarea unui plan urbanistic zonal, care include consultări cu bucureştenii, a declarat, sâmbătă, Nicuşor Dan, afirmând că dacă va fi primar va avea grijă ca locuitorii din Bucureşti să fie cei care decid.
Urmărește
7130 afișări
Nicuşor Dan: Moscheea implică realizarea unui plan urbanistic zonal. Bucureştenii să decidă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
''Promisiunea mea este că pentru orice intenţie de construire în Bucureşti care înseamnă o execpţie de la ce prevede planul urbanistic general, cum este în cazul de faţă (construirea unuie moschei-n.r.), va fi o dezbatere publică reală şi oamenii decid'', a afirmat, pentru MEDIAFAX, Nicușor Dan, întrebat dacă va autoriza construirea unei mari moschei în Bucureşti dacă va fi primarul Capitalei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
El a explicat că locaţia în care ar trebui să se construiască moscheea asupra căreia au convenit Guvernul României şi cel turc constituie o excepţie de la planului urbanistic general, care prevede pentru respectiva locaţie funcţiunea CD 5 – centre de conferinţă şi expoziţii internaţionale, parc expoziţional.
''Trebuie (să existe-n.r.) o motivaţie foarte importantă pentru ca ceva ce în planul urbanistic general al Bucureştiului care a fost prevăzut ca parc expoziţional să devină altceva, să îşi schimbe funcţiunea. Calea legală este să se facă un plan urbanistic zonal prin care să se schimbe atât funcţiunea, cât şi să se dea parametrii de construire ai noii construcţii'', a afirmat Nicuşor Dan.
El a susţinut că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis ''nu este corectă din punct de vedere juridic, în sensul că nu se poate trece la etapa autorizaţiei de construire înainte să se dea un plan urbanistic zonal''.
Nicuşor Dan a mai spus că realizarea unui plan urbanistic zonal are patru etape care implică şi consultări publice, afirmând că va avea grijă ca ''toate etapele legale să fie respectate şi bucureştenii să decidă în urma unei consultări publice obligatorii pentru orice plan urbanistic zonal''.
Candidatul USB a adăugat că, în prezent, planurile urbanistice zonale se fac în câteva luni, dar niciunul dintre acestea nu respectă etapele obligatorii prevăzute de legea urbanismului şi ordinul de consultare a publicului în elaborarea documentaţiilor de urbanism.
''Să faci un plan urbanistic zonal este o chestiune serioasă şi trebuie să privească o zonă extinsă dintr-un oraş, nu tipul de abuzuri pe care le-am văzut noi în care se dau planuri pe parcele ca cineva să îşi mai pună două etaje în plus. Un plan urbanistic urbanistic zonal ar trebui să dureze cu toate studiile de fundamentare şi consultarea populaţiei (...) cam doi ani'', a conchis Nicuşor Dan.
Citeşte şi: Eugen Tomac despre moschee: Doar dacă Ştefan cel Mare îmi dă dezlegare. Să nu fim loc de pelerinaj - FOTO
Preşedintele României a declarat miercuri că proiectul construcţiei unei moschei în Bucureşti a ajuns în faza solicitării autorizaţiei de construcţie. "După cum ştiţi, chestiunea este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii", a precizat Iohannis.
"A fost oferit un teren în Bucureşti Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în Bucureşti. Muftiatul se ocupă de obţinerea autorizaţiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect", a declarat, la rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Întrebat dacă intenţionează să continuie proiectul, având în vedere opoziţia din România, Erdogan a spus: "Bineînţeles, vocile contra se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la Bucureşti, am discutat această chestiune cu domnul preşedinte." Totodată, preşedintele turc a spus că proiectul este definitivat şi că moscheea "va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".
Citeşte şi: Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei: Mi l-aş dori pe Nicuşor Dan ca viceprimar. Vreau o viaţă şi după 5 iunie, vreau să ne privim în ochi şi după această dată
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe