Niţu, întrebat dacă vreun candidat este urmărit penal: Îmi cereţi prea mult deja

Procurorul general Tiberiu Niţu le-a spus jurnaliştilor, marţi, după ce a fost întrebat dacă vreun candidat la prezidenţiale este urmărit penal, că "îmi cereţi prea mult deja", adăugând, despre dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis, că se va interesa şi va spune dacă s-a soluţionat.

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Niţu, întrebat dacă vreun candidat este urmărit penal: Îmi cereţi prea mult deja

Tiberiu Nitu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

După şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marţi, Niţu a fost întrebat dacă este vreun candidat la prezidenţiale urmărit penal. "Îmi cereţi prea mult deja", a răspuns procurorul general.

Tiberiu Niţu a fost întrebat de jurnalişti şi despre stadiul dosarului de la Parchetul general al lui Klaus Iohannis, în care este începută urmărirea penală in rem pentru conflict de interese. Procurorul general a răspuns că nu ştie, dar că mai sunt solicitări în acest sesns şi se va intera. "O să mă interesez şi vă vom comunica dacă s-a luat o hotărâre sau s-a soluţionat dosarul privindu-l pe domnul Klaus Iohannis", a spus Niţu.

Surse judiciare declarau în 19 martie, pentru MEDIAFAX, că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu este urmărit penal, în prezent, în dosarul privind conflictul de interese aflat la Parchetul general.

"Este începută urmărirea penală faţă de faptă, nu faţă de persoană. În urma probatoriului, se va decide dacă urmărirea penală va fi extinsă şi faţă de persoană", au spus sursele citate.

O zi mai târziu, Iohannis spunea că nu îl îngrijorează dosarul de cercetare deschis de Parchetul instanţei supreme pentru un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat, afirmând că în urma raportului ANI procurorii "aveau obligaţia să verifice dacă este o faptă penală".

În august 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era.

"Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»", preciza ANI.

Inspectorii de integritate susţineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora "aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte".

Primarul municipiului Sibiu a încălcat, conform ANI, şi dispoziţiile art. 2.531 din Codul Penal, potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Astfel, ANI a sesizat Parchetul cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.

În replică, Klaus Iohannis declara că "nu e niciun conflict de interese după legea din această republică", dar că nu este surprins de anunţul făcut de ANI.

El spunea că se află în "perfectă legalitate" şi a contestat ulterior raportul ANI.

În 19 martie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia a decis suspendarea procesului în care primarul Sibiului contestă raportul al ANI privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, declara atunci corespondentului MEDIAFAX că ANI a cerut suspendarea judecării dosarului pe motiv că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală pentru aceleaşi fapte care fac obiectul acestui dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici