Oltean: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de reorganizare administrativă a României

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, a anunţat, vineri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care a precizat că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

Urmărește
1605 afișări
Imaginea articolului Oltean: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de reorganizare administrativă a României

Oltean: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de reorganizare administrativă a României (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Ioan Oltean a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că România este împărţită teritorial în temeiul unui act normativ adoptat în 1968 şi din 1990 încoace nimeni nu a fost interesat să genereze o modificare a acestuia, ţara fiind tributară aceleiaşi forme de organizare teritorială consacrată de regimul comunist.

Potrivit lui Oltean, formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

"Credem că o ţară cu opt judeţe pe cele opt regiuni de dezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu au personalitate juridică, va reuşi ca, în perioada 2012-2013-2014, când România mai are încă zece miliarde de euro de absorbit de la UE, să se ridice gradul de absorţie a fondurilor, să crească calitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şi regională. E un proioect extrem de ambiţios şi care, dacă într-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României", a spus Oltean.

El a mai spus că, până la sfârşitul acestei luni, actuala majoritate vrea ca Guvernul să adopte un act normativ în acest sens prin asumarea răspunderii.

Oltean a adăugat că PDL şi actuala majoritate vor ca viitoarele alegeri din iunie 2012 să aibă loc pe noua formulă administrativ-teritorială cu opt judeţe.

"Dorinţa noastră este ca viitoarele alegeri care vor avea loc în iunie 2012 să se realizeze pe noua formulă administrativ teritorială. Când spun «noi» mă refer la PDL şi la actuala majoritate. Vom încerca să adoptăm legea prin angajarea răspunderii Guvernului pe act normativ", a spus Oltean.

Întrebat dacă este luată deja o decizie în acest sens, Oltean a răspuns că este încă la faza de discuţie.

"Nu e hotărâre unanim luată. E la faza de discuţie, aceea de a încerca să adoptăm până la sfârşitul acestei luni proiectul de lege care vizează modificarea legii de împărţire administrativ-teritorială prin angajarea răspunderii de către Guvern. Eu cred că nu există elemente care să conducă spre blocarea iniţiativei actualei majorităţi, dar atât timp cât nu suntem în faza unei hotărâri finale putem pune şi o asemenea idee în discuţie", a spus el.

Întrebat de ce nu s-a făcut niciun referendum sau măcar un sondaj pentru a afla opinia oamenilor, Oltean a răspuns că acestea sunt "artificii" în măsură să blocheze sau să amâne reforma.

În plus, liderul PDL a afirmat că Europa nu a cerut reorganizarea teritorială a României, dar a criticat-o pentru modul în care se face absorţia fondurilor europene.

"Europa nu ne-a cerut (reorganizarea teritorială a României-n.r), dar ne critică pentru modul în care se produce absorţia fondurilor europene. Europa constată că fondurile UE se absorb extrem de lent şi ineficient şi că printre cauzele care generează acest fenoment este şi că faptul că sunt proiecte locale de mici dimensiuni şi nu proiecte de anvergură de nivel regional. E o solicitare care în mod indirect a fost adresată României şi nu în mod direct spunându-ne că dacă nu avem opt sau zece regiuni, absorţia fondurilor UE încetează", a declarat Oltean.

El a adăugat că reorganizarea regiunilor presupune modificarea altor zeci de acte normative, întrucât vor avea loc modificări de anvergură urmând să se ajungă la opt prefecturi, opt inspectorate de poliţie, etc.

"Toate aceste servicii deconcentrate ale ministerelor se vor diminua de la 41 la opt, ceea ce înseamnă o modificare extrem de importantă a legislaţiei în vigoare. Ceea ce urmărim cu prioritate este ca serviciul public să fie adus cât mai aproape de cetăţean, a da cetăţeanului certitudinea că, prin reorganizarea administrativ teritorială, lui i se uşurează viaţa de zi cu zi", a afirmat liderul PDL.

Acesta a dat asigurări că foarte multe din atribuţiile consiliilor judeţene şi ale serviciilor deconcentrate vor fi transferate la primării, în aşa fel încât oamenii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la noile reşedinţe de judeţe.

Preşedintele Traian Băsescu ceruse Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

El aprecia că un nou sistem administrativ ar reduce birocraţia şi ar accelera procesul de descentralizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici