- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.03.2015, 18:51)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONG-uri cer sesizarea CC şi demisia lui Ponta, după ce premierul a modificat 26 de acte normative
APADOR-CH şi alte 11 organizaţii neguvernamentale cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificări la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate, iar premierului Victor Ponta îi cer să-şi dea demisia din funcţie.
Urmărește
2012 afișări
Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Organizaţiile semnatare arată, luni, într-un comunicat de presă, că deşi aparent este doar a doua ordonanţă de urgenţă din acest an, OUG 2/2015 pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul Oficial, vineri, fără a fi postată în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică.
Potrivit sursei citate, acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze "abundenţa de ordonanţe de urgenţă cu care s-a remarcat şi în anii trecuţi" şi pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât şi de Comisia Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului", arată cele 12 organizaţii neguvernamentale.
Semnatarii spun că aceasta este a şasea sesizare de acest fel făcută către instituţia Avocatului Poporului, arătând că din aprilie 2014, APADOR-CH a mai sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern şi i-a cerut să le atace la Curtea Constituţională, pe motiv că nu reprezintă nici urgenţe şi nici nu respectă Constituţia.
"Conform unui studiu făcut de APADOR-CH, în ultimii zece ani, România s-a aflat într-o situaţie excepţională la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanţe de urgenţă emise între 2004 şi 2014. Guvernele care s-au succedat în această perioadă au emis 1.548 de ordonanţe de urgenţă, în medie 145 de ordonanţe de urgenţă pe an", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.
În opinia APADOR-CH, este "neverosimil" ca un stat democratic şi membru al Uniunii Europene să fi trăit în ultimul deceniu tot într-o situaţie excepţională, acesta fiind motivul pentru care a atras atenţia Avocatului Poporului că e rolul lui să semnaleze Curţii Constituţionale această anomalie.
Organizaţiile semnatare sunt: APADOR-CH, Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Median Research Centre, Asociaţia Miliţia spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Iniţiativa Kosson, Asociaţia MetruCub - resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Maria-Nicoleta Andreescu.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe