Oprea: Îl atenţionăm pe premier să stopeze orice fel de acţiuni împotriva presei audiovizuale

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui declară că Traian Băsescu s-a aflat deseori şi foarte probabil se va mai afla în dispute publice cu proprietarii trusturilor media şi uneori chiar cu jurnalişti, "dar niciodată nu a dispus şi nu a luat vreo măsură care să ducă la îngrădirea libertăţii presei".

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Oprea: Îl atenţionăm pe premier să stopeze orice fel de acţiuni împotriva presei audiovizuale

Oprea: Îl atenţionăm pe premier să stopeze orice fel de acţiuni împotriva presei audiovizuale

Bogdan Oprea a arătat, într-o declaraţie de presă, că "şi în şedinţa de Guvern de miercuri, prim-ministrul Victor-Viorel Ponta şi-a dat măsura capacităţii de a minţi şi de a dezinforma şi a incapacităţii de a respecta Constituţia României".

"În expozeul politicianist cu care ne-a obişnuit la începutul fiecărei şedinţe de Guvern, domnul prim-ministru a afirmat că «a ajuns preşedintele să moară de grija presei după ce era marele duşman al presei şi al mogulilor».

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu "s-a aflat deseori şi, foarte probabil, se va mai afla în dispute publice cu proprietarii trusturilor media şi, uneori, chiar cu jurnalişti, actualmente, vezi cazurile Ghiţă şi Voiculescu, dar niciodată nu a dispus şi nu a luat vreo măsură care să ducă la îngrădirea libertăţii presei".

"Îi reamintim domnului prim-ministru că, aşa cum reiese şi din sesizarea de astăzi a Avocatului Poporului, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă încalcă prevederile Constituţiei României de la Articolul 1 aliniatul (5) care spune că «respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie», dar şi ale Articolului 15 aliniatul (2), potrivit căruia «legea dispune numai pentru viitor». Aceeaşi ordonanţă de urgenţă a Guvernului contravine, totodată, şi Articolului 16 aliniatul (1) potrivit căruia «cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări»", a comentat Bogdan Oprea.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta "să dea dovadă de corectitudine atunci când face referiri care implică prevederi ale Constituţiei României".

"Îl rugăm pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta să dea dovadă de corectitudine atunci când face referiri care implică prevederi ale Constituţiei României şi, în acelaşi timp, îl atenţionăm să stopeze orice fel de acţiuni, inclusiv legislative, împotriva presei audiovizuale. Continuarea acestui mod de acţiune este de natură să aducă prejudicii majore, nu numai presei autohtone, dar şi credibilităţii statului de drept din România", se mai arată în comunicatul de presă remis de Administraţia Prezidenţială.

Premierul Victor Ponta a declarat că Avocatul Poporului a cerut Curţii Constituţionale, prin contestarea Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa, să se pronunţe dacă este constituţional sau nu ca toţi cetăţenii să plătească taxe, iar decizia CC va reprezenta un mesaj foarte clar în acest sens.

"Eu cred că e foarte bine că ieşim din dezbaterea pur politică. A ajuns preşedintele să moară de grija presei după ce era marele duşman al presei şi al mogulilor. Cred că intrarea într-o dezbatere legală e foarte bună şi Avocatul Poporului a cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă este constituţional sau nu ca, până la urmă, toţi să plătim taxe sau dacă este constituţional ca doar unii să plătească taxe şi unii, nu. Cred că decizia Curţii Constituţionale va da un mesaj foarte clar în ce măsură în România suntem împărţiţi doar între cei care respectă legea şi cei care nu o respectă, nu între cei care plătesc taxe şi sunt luaţi de fraieri şi cei care nu plătesc taxele şi cred că sunt mai deştepţi", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de Guvern.

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie.

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

"Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii", se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu, declara marţi, pentru MEDIAFAX, că posibila ridicare a unei excepţii de neconstituţionalitate privind Codul insolvenţei este analizată de vineri, urmând să fie consultaţi cei implicaţi în elaborare, pentru a stabili "care a fost intenţia legiuitorului".

Anastasiu preciza că, încă de vineri, având în vedere discuţiile privind excepţia de neconstituţionalitate ce au urmat publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2003 privind insolvenţa, instituţia analizează prevederile actului normativ.

Marţi, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolvenţa.

PDL consideră că prin această prevedere se încalcă mai multe articole din Constituţie. Democrat-liberalii menţionează în acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit căruia "statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor", articolul 16 alineat (1), conform căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", şi articolul 31, alineat (1), care prevede că "dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit".

Uniunea Judecătorilor din România a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolvenţei controlului la Curtea Constituţională, susţinând că actul normativ nesocoteşte flagrant dispoziţiile articolului 115 din Constituţie, ce limitează situaţiile în care Guvernul poate emite ordonanţă de urgenţă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Cotroceni, că Ordonanţa de Urgenţă 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru că reglementează strict pentru audiovizual.

Marţi, şeful statului a spus că efectul numirii în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul grupurilor parlamentare se vede în faptul că sunt 96 de Ordonanţe neatacate.

Traian Băsescu a arătat că un punct al Acordului de coabitare cu premierul s-a referit la consolidarea independenţei justiţiei în raport cu influenţa politică, precum şi respectarea prevederilor Constiţutiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale.

"Ştim toţi că s-a spus «Asta e soluţia», iar efectul îl vedem. Sunt 96 de Ordonanţe de Urgenţă emise de Guvernul Ponta, niciuna atacată de Avocatul Poporului", a precizat Traian Băsescu, făcând referire inclusiv la OUG care "încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor", şi anume modificările la Legea insolvenţei.

"Domnul Ghiţă trebuie să purceadă la a achizitiona televiziuni şi radiouri, dacă se poate şi Televiziunea Română, să le pună în slujba domnului Victor Ponta. Şi atunci, dăm o Ordonanţă de Urgenţă cu caracter discriminatoriu pentru ţintele domnului Ghiţă şi ale domnului Ponta. Din păcate, Avocatul Poporului am înţeles că astăzi a anunţat că reflectează, că va discuta. Cum este posibil să nu iei Articolul 16 din Constituţie şi să vezi în ce măsură 80 aliniatul corespunde acestui articol? Dânsul gândeşte", a mai comentat preşedintele Traian Băsescu.

Prevederile articolului 81 din Codul insolvenţei au fost de asemnenea criticate, vineri, de mai multe ONG-uri, ca Reporteri fără Frontiere, ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, care au susţinut că aceste dispoziţii pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaurează un regim discriminatoriu şi creează premisele unor posibile abuzuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici