- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.11.2018, 15:53)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Orban: Decizia privind salariului minim, doar în urma negocierilor dintre patronate şi sindicate
Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, că modificarea salariului minim pe economie ar fi trebui să fie luată după o negociere între patronate şi sindicate, nu de Guvern. Liderul liberal susţine că atât timp cât decizia aparţine Executivului, aceasta va fi una de natură politică.
Urmărește
199 afișări
Orban: Decizia privind salariului minim, doar în urma negocierilor dintre patronate şi sindicate
„Guvernul nu trebuie să aibă nicio treabă cu stabilirea salariului minim brut pe economie. Decizia nu trebuie să fie administrativ politică, luată de Guvern, ci decizia privitoare la salariul minim pe economie trebuie să fie rezultatul negocierii între patronate şi sindicate, între partenerii sociali şi trebuie să aibă la bază indicatori economici obiectivi care să împiedice fluctuaţii prea mari ale salariului minim care să nu aibă la bază elemente de natură economică. Fie se stabileşte creşterea economică, fie se stabileşte creşterea salariului mediu brut, fie se stabileşte indice de productivitate, varianta pe care o preferăm noi, pe ramură”, a afrimat Ludovic Orban, la sediul PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Liderul liberal a susţinut că atât timp cât decizia cu privire la modificarea salariului minim pe economie este la Guvern, aceasta este una subiectivă, de natură politico-electorală.
„Creşterea salariului minim pe economie, din punctul nostru de vedere trebuie să se facă pe ramură, în funcţie de creşterea indicelui de productivitate, prin negociere între patronate şi sindicate. Atât timp cât va rămâne la Guvern, decizia va fi subiectivă şi nu va avea în spate considerente de natură economică, ci numai considerente de natură politico-electorale”, a adăugat Orban.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă care prevede modificarea Codului Muncii şi introduce definiţia de salariu minim diferenţiat. După publicarea OUG în Monitorul Oficial, Executivul urmează să aprobe o hotărâre în care care să fie menţionate sumele.
”Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, şi Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferenţiat pentru anumite categorii de salariaţi: pentru salariaţii care sunt încadraţi pe studii superioare, precum şi pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.
Ministerul Muncii a trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, spre avizare interministerială, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede introducerea unui salariu minim diferenţiat în funcţie de vechime şi de studii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.
Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună la 2.080 de lei pe lună, iar pentru persoanele cu studii superioare şi pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creşte la 2.350 de lei pe lună.
Pe 24 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că este posibil ca salariul minim să fie majorat de la 1 decembrie.
„Am discutat cu sindicatele. Vom vedea dacă e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a precizat şeful Executivului.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe