Orban, prima reacţie după ce BNR a limitat creditarea: Decizia, luată prea târziu. Consumul a fost alimentat artificial

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, referitor la decizia BNR de a limita gradul de îndatorare pentru creditele de consum şi ipotecare, că această hotărâre a fost luată prea târziu deoarece restrângerea consumului se manifestă pe piaţă de aproximativ trei luni.

Urmărește
752 afișări
Imaginea articolului Orban, prima reacţie după ce BNR a limitat creditarea: Decizia, luată prea târziu. Consumul a fost alimentat artificial

"Decizia BNR de a restricţiona creditarea la un procent din venit pe care îl încasează fie în euro, fie în lei, nu este o decizie care a fost luată devreme şi care va provoca o restrângere a consumului, aşa cum încearcă să crediteze cei de la PSD. Restrângerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piaţă înaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, după opinia mea, prea târziu, pentru că o bună perioadă de timp consumul a fost alimentat artificial prin creşteri de venituri în sectorul public şi prin relaxarea condiţiilor de creditare, adică ne-am întors iar în perioada 2007, când se lua credit cu buletinul", a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PNL Dolj.

Acesta a adăugat că a existat un optimism al oamenilor care au avut venituri mai mari şi astfel "şi-au asumat riscuri foarte mari pentru că s-au îndatorat într-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au".

Totodată, liderul liberal a spus că o cauză a restrângerii consumului a fost faptul că "oamenii s-au întins mai mult decât le permitea plapuma".

"Restrângerea consumului tocmai acestui fapt se datorează: că oamenii s-au întins mai mult decât le permitea plapuma, iar în momentul de faţă nu mai au din ce să cumpere şi asta e restrângerea cererii pe piaţă, care va duce la dispariţia singurului motor de creştere pe care l-au folosit guvernanţii PSD-ALDE, şi anume, creşterea consumului. În momentul în care le dispare şi acest motor de creştere, o spun sincer, aşteptările noastre sunt ca în 2019, nu că va fi creştere de 3-3,5%, e posibil să avem o creştere economică de un procent sau maximum două procente, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru proiecţiile bugetare în baza legii salarizării publice şi legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au făcut în diferite domenii", a completat Orban.

Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat, miercuri, Regulamentul pentru modificarea şi completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările şi completările ulterioare.

"Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor", precizează reprezentanţii BNR, într-un comunicat de presă.

Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi celor nebancare (IFN). Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Noul regulament este valabil pentru creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinţe privind gradul de îndatorare.

Astfel, modificările la Regulamentul BNR nr. 17/2012 intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici