Orban: Votul „împotrivă” din Parlamentul European arată că PSD-ALDE vrea menţinerea MCV

Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că votul PSD-ALDE, în plenul de joi al Parlamentului European, împotriva rezoluţiei care ar putea condiţiona accesarea fondurilor UE de respectarea statului de drept a ţărilor membre, arată că cei din coaliţie vor menţinerea MCV.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Orban: Votul „împotrivă” din Parlamentul European arată că PSD-ALDE vrea menţinerea MCV

Orban: Votul „împotrivă” din Parlamentul European arată că PSD-ALDE vrea menţinerea MCV

Liderul liberal a mai susţinut că votul partidelor coaliţiei în PE denotă faptul că PSD-ALDE vrea compromiterea şanselor aderării României la Spaţiul Schengen sau Zona Euro.

„Votul -împotrivă- dat joi în Parlamentul European de europarlamentarii PSD-ALDE, în cazul mecanismului privind funcţionarea statului de drept, dovedeşte fără vreo urmă de îndoială agenda anti-europeană a acestei coaliţii, care este preocupată obsesiv de protejarea infractorilor şi care neglijează în mod criminal interesele celorlalţi cetăţeni ai României. Poziţia PSD-ALDE arată perspectivele pe care le are această grupare, respectiv continuarea asaltului toxic împotriva independenţei Justiţiei, pentru compromiterea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei. Justificarea votului demonstrează că PSD-ALDE intenţionează să menţină Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care nu poate fi ridicat decât prin îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, să compromită şansa de aderare la Spaţiul Schengen sau la Zona Euro şi să izoleze complet România de celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a transmis Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Liderul PNL a adăugat că, prin votul dat joi în Parlamentul European, PSD-ALDE se izolează de propria „familie europeană”.

„Cifrele votului arată, negru pe alb, izolarea deplină a PSD-ALDE în propriile familii politice europene şi explică de ce aceşti europarlamentari sunt incapabili să reprezinte România în Parlamentul European. Astfel, 85% din grupul S&D, unde PSD este membru, a votat în favoarea mecanismului referitor la statul de drept, în acelaşi mod votând 96% din grupul ALDE european.Trebuie menţionat că votul de ieri din Parlamentul European a fost unul de mandat, privitor la negocierea acestui mecanism cu Comisia European şi Consiliul UE, insistându-se ca în cazul unei suspendări a fondurilor europene să nu fie afectaţi beneficiarii finali – adică obligativitatea ţării în cauză de a compensa fondurile pentru proiecte din bugetul naţional – iar criteriile pentru aplicarea acestui mecanism să fie clar definite”, a completat Orban.

Liderul PNL avertizează Guvernul să nu facă greşeala ca la stabilirea poziţiei Consiliului UE, prin Consiliul de Afaceri Generale, să blocheze sau să tergiverseze procesul european de legiferare:

„Un astfel de gest va avea consecinţe extrem de grave asupra imaginii României şi nu va fi lipsit de reacţii!”, a explicat el.

Nu în ultimul rând, Ludovic Orban a precizat că, în cazul în care PNL va ajunge la guvernare, va ţine cont de recomandările instituţiilor europene privind justiţia şi statul de drept din România.

„Poziţia Partidului Naţional Liberal de a vota în favoarea mandatului pentru aplicarea mecanismului privind statul de drept se bazează pe obiectivul asumat de a ridica Mecanismul de Cooperare şi Verificare, prin îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, de a respecta şi consolida statul de drept, independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, adică de a realiza angajamentele luate de România la momentul aderării la UE. De altfel, o asumare a guvernării de către Partidul Naţional Liberal va duce la implementarea cu celeritate a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a celor cuprinse în Raportul MCV şi în Rezoluţia Parlamentului European din 13 noiembrie 2018 în privinţa Legilor Justiţiei, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, precum şi la remedierea dezechilibrelor instituţionale generate de PSD-ALDE”, a conchis Orban.

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.

Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat după negocieri de Parlamentul European şi de Consiliul European.

Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici