Video Ordonanţa 14 a fost adoptată după dezbateri aprinse în Senat: Opoziţia a cerut şi respingerea OUG 13/2017 ”ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii"

Ordonanţa 14 prin care se abrogă OUG 13/2017, privind modificarea Codurilor penale, a fost adoptată, marţi, în Senat, cu unanimitate de voturi. Anterior, majoritatea parlamentară a respins cererile partidelor din Opoziţie, care solicitau şi respingerea OUG 13/2017, simultan cu OUG 14/2017.

Urmărește
1560 afișări

UPDATE: OUG 14, transmisă Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor; termen pentru raport 20 februarie

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, calendarul dezbaterii OUG 14, urmând ca amendamentele să fie depuse până la data de 17 februarie, iar raportul dat de Comisia juridică să fie finalizat până la data de 20 februarie, a declarat deputatul PSD Ioana Brad, la finalul şedinţei.

"S-a stabilit ca termen pentru depunerea amendamentelor la OUG 14 data de 17.02, iar ca termen pentru depunerea raportului data de 20.02. OUG 14 va merge la Comisia juridică şi Comisia pentru drepturile omului", a declarat secretarul PSD al Camerei Deputaţilor, Ioana Bran.

OUG 14 abrogă OUG 13 dată de Guvernul Grindeanu pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală care modifica definiţia abuzului în serviciu şi a neglijenţei în serviciu. Camera Deputaţilor este for decizional.

În favoarea proiectului au votat toţi cei 118 senatori prezenţi.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a cerut, marţi, plenului în care se dezbate OUG 14/2017, să respingă şi OUG 13/2017, "pentru a nu crea o posibilitate de aplicare a unor atacuri în Justiţie şi ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii", solicitare susţinută şi de senatorii PNL.

"Solicit suplimentarea ordinii de zi cu discuţia în plen cu privire la Legea de respingere a OUG 13. (...) Există probleme cu OUG 14, posibile, de constituţionalitate. Din acest motiv, guvernul Grindeanu, promovând OUg 14 a abrogat OUG 13. Să nu creăm o fereastră de timp între discuţia pe OUG 14 şi discuţia pe OUG 13. Cer acest lucru pentru a nu crea o posibilitate de aplicare a unor atacuri în Justiţie şi ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii", a solicitat Vlad Alexandrescu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că pledoaria lui Vlad Alexandrescu este una inutilă, care face abstracţie de procedurile parlamentare.

"Nu suntem sesizati cu ordonanţe de urgenţă, ci cu proiecte de lege", a spus Şerban Nicolae.

Alina Gorghiu a propus să suspendarea şedinţei pentru a da posibilitatea membrilor Comisiei juridice să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă pentru a da raport pentru respingerea OUG 13.

"Să finalizăm un lucru care ar aduce un aer cât mai respirabil", a punctat Gorghiu.

Atilla Cseke a declarat că reprezentantul UDMR în Comisia juridică a susţinut dezbaterea şi a proiectului de lege privind respingerea OUG 13/2017, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Suntem în forul legislativ al României şi avem şi noi regulament de funcţionare. Noi am solicitat dezbaterea simultană, dar totuşi avem un regulament. Nu putem să punem pe ordinea de zi un proiect fără raport. Dacă nu s-a discutat în Comisia juridică, azi nu putem să punem pe OZ un proiect referitor la OUG 13", a apreciat Cseke.

Traian Băsescu a propus sistarea dezbaterilor pe cele două ordonanţe şi crearea unei comisii extinse, care să amendeze codurile penale.

"Personal, o spun din experienţă, am impresia că Parlamentul şi Senatul au intrat într-un joc al populismelor, pe care nu avem dreptul să-l facem. Spre exemplu, vrem să ne dovedim loialitate - nu ştiu faţă de cine, aprobând prin lege OUG 14. Unii colegi, în exces de loialitate, vor şi 13 şi 14. Părerea mea e că oricare dintre acţiunile introduse va genera mai multă confuzie. O poziţie matură a Parlamentului: lăsaţi 13 şi 14 aşa cum sunt. 13 e abrogat prin OUG 14. (...) Cred că altfel intrăm într-un joc în care şi judecătorilor le va fi greu să se descurce, aprobând OUG 14, lăsând în suspensie 13. (...) Concluzie: Propunerea mea e să lăsăm cele două ordonanţe aşa cum sunt", a spus Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis suspendarea şedinţei pentru a se consulta cu liderii grupurilor parlamentare.

Senatorii din Comisia juridică au adoptat luni în unanimitate un raport favorabil asupra OUG 14, actul normativ urmând să ajungă în plenul Senatului marţi.

Senatorii au respins cererile opoziţiei şi dezbat proiectul de aprobare a OUG 14/2017

Majoritatea parlamentară din Senat a respins, marţi, cererile partidelor din Opoziţie, care solicitau şi respingerea OUG 13/2017, simultan cu OUG 14/2017.

Senatorii USR au solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind OUG 13/2017. La rândul lor, liberalii au cerut sistarea lucrărilor plenului, pentru a da posibilitatea membrilor comisiei juridice să dezbată şi să redacteze un raport la OUG 13/2017.

La rândul lui, senatorul PMP Traian Băsescu a cerut sistarea dezbaterilor la cele două ordonanţe şi crearea unei comisii extinse care să amendeze Codurile penale din perspectiva deciziilor Curţii Constituţionale.

Supuse la vot, cererile liderilor grupurilor parlamentare ale Opoziţiei au fost respunse de majoritatea senatorilor prezenţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici