- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentarii au depus mii de amendamente la buget pentru activităţi legate de biserici
Construcţia de clopotniţe, împrejmuirea cu garduri a unor cimitire, repararea acoperişurilor de biserici şi construcţia de săli de mese multifuncţionale pentru lăcaşuri de cult au constituit subiectul a circa 2.400 de amendamente din cele 13.500 depuse de parlamentari la buget, notează "Gândul".
Parlamentarii au depus mii de amendamente la buget pentru activităţi legate de biserici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Parlamentarii motivează că susţinerea tuturor instituţiilor religioase, indiferent de cult, "ar trebui să fie o prioritate a statului, respectiv a bugetului de stat, mai ales într-o perioadă de criză".
Sumele solicitate cu acest scop depăşesc 2 milioane euro, potrivit unor calcule făcute de "Gândul".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Ca surse de finanţare pentru aceste investiţii, parlamentarii au luat în calcul de la Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului şi până la cel al Secretariatului General al Guvernului (SGG), al Ministerului Apărării Naţionale şi bugetul Administraţiei Prezidenţiale. O altă sursă de finanţare pe care o au în vedere senatorii şi deputaţii pentru investiţiile în lăcaşurile de cult este, potrivit publicaţiei, "diminuarea corespunzătoare a programului de dezvoltarea infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural".
"De departe, campion în propunerea de amendamente la acest capitol este grupul parlamentar PSD+PC din Camera Deputaţilor, care a propus, printre altele, suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 7.190.000 lei, circa 1,7 milioane euro, pentru continuarea lucrărilor de întreţinere sau curente la 320 de biserici, din aproape toate cultele. Motivaţia este că «sumele repartizate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor nu au acoperit niciodată necesarul pentru aceste servicii», arată autorii amendamentului. O altă propunere a aceluiaşi grup vizează reparaţii şi consolidări la nu mai puţin de 26 de biserici ortodoxe din toată ţara, sursa de finanţare indicată fiind bugetul Ministerului Apărării, care ar urma să suplimenteze cu circa 300 mii lei bugetul SGG, la capitolul «Cultură, recreere şi religie»", se arată în material.
"Gândul" precizează că nici bisericile din străinătate nu au fost uitate: deputatul PDL Călian Petru a cerut, printr-un amendament la Legea bugetului de stat, suma de 2 milioane lei pentru Episcopia Ortodoxă a Spaniei şi Portugaliei - Catedrala ortodoxă română Madrid din diaspora.
Pentru "îmbunătăţirea infrastructurii rurale şi creşterea gradului de civilizaţie", un grup de opt parlamentari PNL, în frunte cu Eugen Nicolăescu, au formulat un amendament prin care cereau alocarea sumei de 225 mii lei pentru execuţia unei săli de mese multifuncţionale la Biserica Ortodoxă Floreşti, judeţul Prahova.
La rândul lor, deputaţii PSD Gheorghe Ana, Ion Stan, Ion Dumitru şi Adrian Ţuţuianu sunt autorii unui amendament prin care au cerut ca din bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2011 să se aloce circa 1,5 milioane lei pentru restaurările mai multor biserici din ţară, printre care Biserica din lemn "Duminica tuturor sfinţilor" şi Parohia Pucioasa II.
La solicitarea locuitorilor comunei Dor Mărunt din judeţul Călăraşi, senatorul Nedelcu Vasile, de la Grupul Parlamentar Mixt, a propus, potrivit "Gândul", suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 200 mii lei. "Destinaţia banilor ar fi " împrejmuirea celor 6 (şase) cimitire cu gard, din satul Dor Mărunt - 3 buc., satul Dilga - 1 buc., satul Înfrăţirea - 1 buc. şi satul Ogoru - 1 buc.", se arată în articol.
Toate amendamentele referitoare la lăcaşurile de cult figurează cu propunerea din partea Comisiilor de specialitate de a fi respinse, însă ele vor intra în dezbatarea legii bugetului, după cum au explicat pentru "Gândul" reprezentanţi ai secretariatului Camerei Deputaţilor.
Grupurile parlamentare reunite PNL, în frunte cu Eugen Nicolăescu şi Daniel Chiţoiu, au semnat un amendament la proiectul legii bugetului prin care au cerut diminuarea bugetului Administraţiei Prezidenţiale de la 29.272 mii lei, cât era propus pentru 2011, la 28.261 mii lei, execuţia preliminată în 2010.
"Nu se justifică creşterea bugetului Administraţiei Prezidenţiale, mai ales că această creştere se regăseşte în nivelul crescut al bunurilor şi serviciilor în 2011. În contextul crizei economice şi al unui buget de austeritate impus ordonatorilor principali de credite, considerăm că şi Administraţia Prezidenţială îşi poate finanţa acţiunile şi investiţiile în limitele bugetului anului 2010 - execuţie preliminată. Surplusul ar putea fi utilizat, spre exemplu, pentru creşterea bugetului Ministerului Muncii, pentru a păstra nivelul indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cuantumul existent, pentru o perioadă de 2 ani", arată autorii amendamentului.
La nivelul comisiilor de specialitate, această propunere a fost respinsă, "întrucât sumele stabilite pe destinaţiile din bugetul Administraţiei Prezidenţiale au fost dimensionate în concordanţă cu atribuţiile şi politica sa în domeniu".
Între cele 35 de amendamente admise de comisiile de specialitate figurează unele care vizează "asigurarea unui regim de impozitare mai relaxat pentru microîntreprinderi", suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu suma de 10.000 mii lei, majorarea bugetului Curţii de Conturi. O altă propunere admisă în comisii se referă la Ministerul Finanţelor care se va putea "încadra în numărul maxim de posturi prevăzut pentru anul 2011 în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii bugetului".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO