- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentarii jurişti au făcut o lege de înfiinţare a unei academii în care ei sunt membri de drept
Un grup de parlamentari jurişti a depus la Senat, în urmă cu două zile, un proiect de lege pentru înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România, în care ei ar urma să devină membri titulari de drept şi să primească o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei.
Parlamentarii jurişti au făcut o lege de înfiinţare a unei academii în care ei sunt membri de drept (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Proiectul este iniţiat de senatorii Ioan Chelaru (PSD), Toni Greblă (PSD), Alexandru Mazăre (PSD), Dan Şova (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD) şi de deputaţii Gabriel Andronache (PDL), Daniel Buda (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Bogdan Ciucă (PC), Cristina Elena Dobre (PDL), Gheorghe Gabor (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Mircea Grosaru (minorităţi), Florin Iordache (PSD), Mircea Lup (PSD), Mate Andras Levente (UDMR), Nicolae Ciprian Nica (PSD), Tudor Panţîru (PSD) şi Sorin Stragea (PSD).
Dintre semnatari, doar Alexandru Mazăre şi Cristina Elena Dobre nu sunt membri ai comisiilor juridice ale Parlamentului, şi nici nu au studii juridice, astfel că nu s-ar încadra în prevederile legii pentru a deveni membri titulari de drept ai noii instituţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Conform proiectului, Academia de Ştiinţe Juridice din România (ASJR) este "for naţional, de consacrare ştiinţifică, ce reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţelor juridice". De asemenea, ASJR este "instituţie de interes public şi de utilitate publică, cu personalitate juridică de drept public, autonomă".
ASJR ar urma să aibă sediul central în Bucureşti. Potrivit proiectului, instituţia recunoaşte Academia Română drept cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală şi colaborează cu Parlamentul, Ministerul Educaţiei, Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, Parchetul de pe lângă ICCJ, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională.
Proiectul mai prevede că "ASJR reuneşte personalităţi ştiinţifice reprezentative, cu o înaltă ţinută morală, care s-au distins prin rezultatele muncii depuse, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea şi promovarea prestigiului instituţiilor academice, precum şi instituţii care, prin activitatea acestora, au contribuit la dezvoltarea ştiinţelor juridice".
Instituţia va avea membri de onoare, membri titulari, membri corespondenţi şi membri asociaţi.
Conform proiectului, "membrii fondatori ai ASJR sunt membri titulari de drept ai Academiei", iar parlamentarii din comisiile juridice al Senatului şi Camerei Deputaţilor, care au pregătire juridică, sunt membri fondatori ai ASJR, având un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a-şi exprima această opţiune.
Se încadrează în aceste condiţii - membru al comisiei juridice din Senat sau Cameră şi care să aibă pregătire juridică - 17 din cei 19 iniţiatori ai proiectului, respectiv: Ioan Chelaru (PSD), Toni Greblă (PSD), Dan Şova (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD), Gabriel Andronache (PDL), Daniel Buda (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Bogdan Ciucă (PC), Gheorghe Gabor (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Mircea Grosaru (minorităţi), Florin Iordache (PSD), Mircea Lup (PSD), Mate Andras Levente (UDMR), Nicolae Ciprian Nica (PSD), Tudor Panţîru (PSD) şi Sorin Stragea (PSD).
Proiectul mai prevede şi că membrii titulari şi membrii corespondenţi ai ASJR primesc o indemnizaţie lunară, pentru care se aplică dispoziţiile din Legea 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Această lege prevede o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei pentru membrii titulari, dacă aceştia nu sunt beneficiarii unei alte indemnizaţii academice şi care se indexează anual cu rata inflaţiei şi intră în calculul pensiei de stat.
Proiectul prevede însă că finanţarea activităţii ASJR se asigură din venituri proprii.
- Tudor Chiuariu: Înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice nu implică un efort bugetar
Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România (ASJR) este o "idee foarte bună", care poate contribui la dinamizarea vieţii ştiinţifice din domeniul dreptului şi nu implică niciun efort bugetar.
"Nu implică fonduri de la bugetul de stat", a spus Chiuariu, susţinând că este o chestiune "privată", iar o astfel de iniţiativă nu face rău şi trebuie încurajată.
"Un lucru bun este că se poate face o concurenţă loială cu celelalte structuri care au o activitate asemănătoare", a spus deputatul PNL, precizând că este nevoie de ridicarea standardelor.
"Voi fi membru fondator al Academiei, dacă legea este adoptată", a mai spus Tudor Chiuariu.
- Mate Andras: O să mă gândesc dacă mă înscriu în Academia de Ştiinţe Juridice
"Fiecare jurist care poate aduce ceva nou în ştiinţele juridice este binevenit în această Academie, e ca o asociaţie. O să mă gândesc dacă mă înscriu sau nu, vreau să văd cum va funcţiona şi cum va fi adoptată legea", a spus Mate Andras, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege pentru înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România (ASJR).
Deputatul UDMR a precizat că finanţarea este proprie, fiind vorba despre o asociaţie în domeniul juridic, strict profesională.
"Nu există o asociaţie, în afară de Uniunea Barourilor pentru avocaţi", a mai spus deputatul Mate Andras.
- Ioan Chelaru: Academia de Ştiinţe Juridice poate funcţiona cu cheltuieli minime
Chelaru a arătat că nu este vorba despre o academie în sensul clasic al cuvântului, ci în sensul în care se reuşeşte să se adune într-un singur loc pentru comunicări, impresii, specialişti din aceeaşi categorie, aşa cum au fost înfiinţate şi Academia de Ştiinţe Agricole sau Academia de Ştiinţe Medicale.
"Nu are niciun fel de altă conotaţie, am considerat că este o iniţiativă bună, am zis că trebuie să mai stimulăm şi ştiinţele, destul stimulăm lucruri mai puţin plăcute şi folositoare", a spus senatorul PSD.
Chelaru a precizat că va accepta să fie membru fondator al ASJR.
"Da, am spus-o de la început, voi accepta să fiu membru fondator, în calitatea de iniţiator, pentru că lucrez de mult în acest domeniu juridic, doar în ultima perioadă m-am stricat cu politica", a spus el.
Întrebat despre indemnizaţia prevăzută în proiectul de lege pentru membrii titulari, care pot fi şi iniţiatorii legii, Ioan Chelaru a declarat că nu se pune problema de niciun fel de indemnizaţie.
"Fără bani, nici nu discutăm de bani, totul este onorific, bani nu avem pentru lucruri, pentru ce să trăiască oamenii, pentru locuri de muncă, lucrurile se vor face pe criterii onorifice", a arătat senatorul membru al Comisiei juridice din Senat.
Despre finanţarea instituţiei, Chelaru a precizat: "Academia nu are activitate care să presupună cheltuieli imense, este vorba de simpozioane, sediile pot fi închiriate, pot fi făcute cu bani puţini. Am învăţat să solicităm statului bani pentru tot felul de fundaţii, unele sunt bune şi necesare, dar aici activitatea trebuie să fie cu caracter ştiinţific, deloc politic şi să fie desfăşurată cu cheltuieli minime".
El a vorbit şi despre necesitatea unei asemenea instituţii în domeniul juridic, arătând că nu există în sistemul românesc o asociaţie pe domeniul juridic. "Nu e niciun for care să gireze un articol, este un loc unde poţi cerne pe o piaţă plină de plagiate, e nevoie de un for mai riguros care să cearnă activitatea", a adăugat Chelaru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace