- Home
- Politic
- (25.10.2023, 02:00)
- Diana Zlătescu , Alexandru Stan
Parlamentul a aprobat cumpărarea a 32 de avioane F-35. Cât va costa cea mai scumpă achiziţie din istoria Armatei Române?
- Comisiile de apărare din Parlament au dat undă verde, cu unanimitate, pentru cea mai costisitoare achiziţie militară din istoria României, cumpărând 32 de avioane F-35 într-un program evaluat la 6,5 miliarde de dolari.
- Avioanele F-35 produse de Lockheed Martin sunt recunoscute pentru capacitatea lor multirol, furnizând capacităţi de război electronic, informaţii, supraveghere şi recunoaştere.
- Acestea sunt proiectate să opereze în diverse condiţii meteorologice şi să acopere o gamă extinsă de misiuni.
Urmărește
1442 afișări
Department of Defense
Comisiile de apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate achiziţionarea a 32 de avioane F-35, marcând cea mai scumpă învestitură în istoria Armatei, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari fără TVA. Într-o mişcare surprinzătoare, cele două comisii de Apărare, din Camera Deputaţilor şi Senat, au semnat în unanimitate pentru aprobarea prealabilă a Ministerului Apărării Naţionale de a iniţia procedura de atribuire a acordurilor în cadrul programului de înzestrare menţionat.
Această decizie vine în urma cererii Ministerului Apărării, transmisă conducerii legislativului la sfârşitul lunii septembrie. Suma imensă de 6,5 miliarde de dolari este destinată programului de achiziţionare a 32 de avioane F-35 din SUA, o hotărâre deja luată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din aprilie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Programul aprobat de CSAT include două etape de achiziţie: iniţial, două escadrile (32 de aeronave), urmate de o a doua fază cu o singură scadrilă (16 avioane). Bugetul generos va acoperi nu doar costul avioanelor, ci şi motoarele, suportul logistic, serviciile de instruire a piloţilor şi personalului, precum şi simulatoarele de zbor. De asemenea, sunt incluse în această sumă şi muniţia specială pentru lupta aeriană şi atacuri terestre.
Forţele Aeriene ale României, care dispun în prezent de avioane militare F-16 achiziţionate din Portugalia, se pregătesc să primească o nouă flotilă de F-16 din Norvegia. Însă, cu decizia de a cumpăra avioane F-35 de la Lockheed Martin, România se orientează către avioane de luptă multirol cu capacităţi de război electronic, informaţii, supraveghere şi recunoaştere. Avioanele F-35 sunt cunoscute pentru versatilitatea lor şi sunt produse de Lockheed Martin, cu principalii parteneri Northrop Grumman şi BAE Systems. Aceste avioane au trei variante principale: F-35A, cu decolare şi aterizare convenţională (CTOL), F-35B, cu decolare scurtă şi aterizare verticală (STOVL) şi F-35C, concepute pentru operaţiuni pe portavioane, transmite ALEPH NEWS.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Nicuşor Dan: Redeschidem două locuri de joacă şi un loc pentru practicarea sportului în Grădina Cişmigiu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump