- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.05.2014, 23:25)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul, convocat joi pentru citirea moţiunii de cenzură depuse de opoziţie împotriva Guvernului
Cele două Camere ale Parlamentului sunt convocate, joi, în şedinţă comună, pentru citirea moţiunii de cenzură intitulate "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", aceasta urmând să fie dezbătută la începutul săptămânii viitoare, după alegerile din 25 mai.
Urmărește
809 afișări
Parlamentul, convocat joi pentru citirea moţiunii de cenzură depuse de opoziţie împotriva Guvernului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea moţiunii de cenzură, prima împotriva Guvernului Ponta, este programată să înceapă la ora 12.00.
După şedinţa de luni a Birourilor Permanente, la care s-a decis calendarul moţiunii, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a transmis parlamentarilor din opoziţie să suspende campania electorală şi să fie prezenţi la Parlament, pentru a asigura cvorumul necesar în plenul reunit pentru citirea moţiunii de cenzură, el invocând un astfel de precedent în cazul Guvernului Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Eu îi rog pe colegii din opoziţie să-şi suspende campania electorală şi să vină joi, la ora 12.00, pentru a avea cvorum la plenul reunit. Le reamintesc, şi la ultima moţiune a domnului Boc a fost invocată această chestiune şi s-a amânat câteva săptămâni", a precizat Zgonea.
"Parlamentarii opoziţiei să fie prezenţi pentru a putea citi moţiunea opoziţiei, că doar nu este a guvernării", a adăugat Zgonea.
El a arătat că parlamentarii puterii vor fi prezenţi la şedinţa de plen reunit de joi pentru a nu putea fi acuzaţi de absenteism.
"Noi vom veni, în aşa fel încât să nu fim acuzaţi că, dacă ei sunt toţi, noi nu suntem prezenţi. Am fost prezenţi întotdeauna", a mai spus Zgonea.
Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis, luni, ca moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea să aibă loc în 26 mai.
Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de PNL, iar demersului liberalilor s-au alăturat şi celelalte partide din opoziţie.
Moţiunea, semnată de 231 deputaţi şi senatori, a fost depusă la Parlament în 13 mai.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
După unele ezitări, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor au convocat Birourile permanente reunite în ziua depunerii moţiunii, însă şedinţa nu a avut cvorum, iar stabilirea calendarului prezentării şi dezbaterii acesteia a fost amânată pentru următoarea şedinţă.
Birourile permanente s-au reunit din nou luni.
Conform Regulamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
În baza acestei prevederi, iniţiatorii moţiunii solicitau ca plenul reunit să fie convocat tot luni pentru citirea moţiunii, iar dezbaterea şi votul asupra acesteia să fie dat joi.
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL este intitulată "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii".
Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.
Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Antonescu: Decizia Birourilor permanente privind moţiunea de cenzură încalcă Regulamentul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe