- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul dezbate, marţi, moţiunea de cenzură "11 împotriva României"
Senatul şi Camera Deputaţilor dezbat, marţi, moţiunea de cenzură "11 împotriva României", demers iniţiat de PNL şi UDMR, susţinut de PSD şi contestat de PDL la Curtea Constituţională, care însă a respins sesizarea democrat-liberalilor.
Parlamentul dezbate, marţi, moţiunea de cenzură "11 împotriva României" (Imagine: Mediafax Foto)
Şedinţa comună a celor două Camere în care urmează să se dezbată şi să se dea vot asupra moţiunii de cenzură iniţiate de 123 de parlamentari PNL, UDMR şi şapte reprezentanţi ai PSD, este programată să înceapă la ora 10.00.
Textul moţiunii de cenzură a fost citit, joi, în plenul reunit, în absenţa parlamentarilor PDL, care au părăsit şedinţa motivând că demersul este neconstituţional.
De altfel, PDL a sesizat săptămâna trecută Curtea Constituţională privind iniţierea moţiunii de cenzură de către aceiaşi parlamentari care au semnat şi precedenta moţiune de cenzură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Curtea Constituţională a respins însă, luni, sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură, cu o zi înaintea datei programate pentru dezbaterea şi votarea în Parlament a documentului Opoziţiei. Curtea a decis cu unanimitate de voturi ca sesizarea PDL să fie respinsă ca inadmisibilă.
PNL şi PSD au declarat că vor vota moţiunea, surse din cele două partide declarând că parlamentarii din cele două formaţiuni care nu vor vota vor fi sancţionaţi.
Pe de altă parte, lideri ai PDL s-au întâlnit, duminică, cu reprezentanţi ai UDMR, declarând ulterior că se bazează şi pe voturile Uniunii, dar şi pe voturi de la PNL şi PSD pentru ca moţiunea să nu fie adoptată.
Potrivit unor surse democrat-liberale, PDL contează pe aproximativ 60 de parlamentari care să voteze, alături de senatorii şi deputaţii democrat-liberali, împotriva moţiunii de cenzură, ceea ce ar duce la respingerea acesteia în Parlament.
Negocieri între PDL şi UDMR au avut loc pe tot parcursul după-amiezii de duminică, la sediul central al PDL din Aleea Modrogan 22, unde liderii partidului Emil Boc, Adriean Videanu şi Vasile Blaga s-au întâlnit cu Marko Bela, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, după şedinţa BPN, că democrat-liberalii sunt optimişti în privinţa moţiunii de cenzură şi a arătat că, prin voturi de la PNL, UDMR şi PSD, aceasta nu va trece, pentru a nu declanşa o criză.
La rândul său, ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, că din punctul ei de vedere, şansele ca moţiunea de cenzură să fie adoptată sau să fie respinsă sunt "egale", precizând că speră să nu treacă, iar interesul naţional să fie mai presus de cel electoral.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că nu poate anticipa dacă parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea moţiunii de cenzură pe care au iniţiat-o, el precizând că va depinde de voturile parlamentarilor PSD dacă moţiunea va trece sau nu.
Liderul PSD Mircea Geoană declara, recent, că dacă UDMR va vota pentru moţiune, Guvernul va pica.
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
PNL, UDMR şi PSD au 87, 31 şi, respectiv, 161 de parlamentari, ceea ce înseamnă un total de 279 deputaţi şi senatori, care, dacă ar vota în favoarea moţiunii, ar determina căderea Guvernului. Numărul parlamentarilor PSD şi PNL este de 248.
Pe de altă parte, PDL are 174 de parlamentari, cu cei afiliaţi grupului, iar grupul minorităţilor, care tradiţional votează în favoarea Guvernului, 18 deputaţi, ceea ce împreună înseamnă 192 de parlamentari.
Moţiunea de cenzură intitulată "11 împotriva României" conţine atacuri dure la adresa şefului statului şi a Cabinetului Boc II, nu şi la componenta social-democrată a guvernării. Aceasta aduce în discuţie "nereprezentativitatea flagrantă" şi ilegalitatea în care se află Guvernul Boc 2, aflat "la masa puterii" prin încălcarea Constituţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO