Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură a Opoziţiei

Şedinţa plenului reunit consacrată dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură a PNL şi UDMR, "Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost" pe Legea salarizării a început, joi, în prezenţa premierului Emil Boc şi a Cabinetului pe care îl conduce.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură a Opoziţiei

Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură a Opoziţiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, din totalul de 471 de parlamentari, şi-au înregistrat prezenţa 336, un număr de 135 deputaţi şi senatori fiind absenţi. Cvorumul legal de şedinţă a fost îndeplinit.

Anastase a menţionat că nu au fost înregistrate şi nici nu există solicitări de retragere de semnături.

Textul de 24 de pagini al moţiunii de cenzură "Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost", depusă de 121 de parlamentari PNL şi UDMR după angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului legii salarizării unitare a personalului bugetar, va fi recitită în plen de către deputatul Eugen Nicolăescu.

Conform declaraţiilor preşedintelui PNL, Crin Antonescu, parlamentarii PNL vor vota cu bilele la vedere, pentru a nu fi niciun fel de îndoială asupra votului liberalilor.

Pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură are nevoie de cel puţin jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, fiind necesar astfel întrunirea a cel puţin 236 de voturi.

Textul moţiunii de cenzură a fost citit, luni, în plen, de deputatul PNL Eugen Nicolăescu, acesta criticând, de altfel, absenţa de la acea şedinţă a premierului Boc.

Liderii celor două partide iniţiatoare ale moţiunii de cenzură s-au arătat sceptici în privinţa şanselor de reuşită ale acestui demers. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, săptămâna trecută, că nu crede că această moţiune va trece, însă a apreciat că "rostul unei moţiuni de cenzură nu se limitează la şansele ei de a trece sau nu", fiind un gest politic. La rândul său, preşedintele UDMR, Marko Bela, a spus că nu crede că moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR va trece, dar că a semnat-o pentru a-i "sâcâi" pe cei de la guvernare.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, luni, că liderii PSD au analizat, în şedinţa BPN, situaţia produsă în urma depunerii de către PNL şi UDMR a unei moţiuni de cenzură şi au decis ca social-democraţii să nu o voteze. El a argumentat că suprapunerea unei crize guvernamentale cu criza economică ar "adânci şi mai drastic" România în criză. "Indiferent de disputele politice în legătură cu adoptarea prin asumare a unor legi sau nu, discuţiile sunt binevenite, continuarea cu încă şase luni a lor este obiectivul pe care noi ni l-am atins şi nu vom sprijini o asemenea moţiune", a mai spus Duvăz. Şi vicepreşedintele PC Bogdan Ciucă a precizat că niciun parlamentar din grupul PSD+PC nu va vota moţiunea de cenzură.

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că nu este speriat de o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, deoarece continuă să susţină că legile promovate de Executiv sunt necesare pentru reformarea statului.

Parlamentarii PNL şi UDMR cer guvernanţilor, prin moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: «Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost»", să-şi dea demisia şi să plece acasă, transmiţând indirect parlamentarilor puterii că au posibilitatea să taie "nodul gordian al Coaliţei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici