- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (16.11.2013, 14:02)
- , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Partidul Mişcarea Populară a lansat Pactul pentru Transilvania şi Banat, un contract de încredere cetăţeni-politicieni
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a lansat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, un document programatic intitulat "Pactul pentru Transilvania şi Banat", drept "un contract de încredere între cetăţeni şi politicieni, dictat de interesul naţional şi de nevoile specifice ale fiecărei provincii istorice".
Urmărește
1423 afișări
Adrian Papahagi (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Vicepreşedintele fondator al PMP, Adrian Papahagi, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, cu ocazia lansării "Pactului pentru Transilvania şi Banat", că dreapta priveşte Transilvania ca bazin electoral, în timp ce stânga o priveşte ca "rezervor de taxe şi impozite".
"PMP lansează "Pactul pentru Transilvania şi Banat", un document programatic care se doreşte a fi un prim pas în schiţarea unui proiect de ţară în spirit subsidiar, pornind de la cetăţean, comunitate, regiune. Avem nevoie de un nou proiect de ţară, de un contract de încredere între cetăţeni şi politicieni, dictat de interesul naţional, dar şi de nevoile specifice ale fiecărei provincii istorice. Dreapta priveşte Transilvania ca bazin electoral, stânga ca rezervor de taxe şi impozite, iar politicienii extremişti speculează situaţia multietnică a provinciei pentru a câştiga voturi. Pactul este un manifest, un program politic care propune opt puncte, de la infrastructură, la descentralizare, locuri de muncă, până la turism şi educaţie", a spus Papahagi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Pactul pentru Transilvania şi Banat", prezentat de Adrian Papahagi, stipulează faptul că, până la 1 decembrie 2018, Guvernul trebuie să inaugureze Autostrada Transilvania şi culoarul IV pan - european, care vor lega Transilvania, Crişana şi Banatul de Bucureşti şi de Occident.
"PMP susţine descentralizarea, nu autonomia sau baroniada, reforma în domeniu însemnând comune sustenabile, servicii apropriate de cetăţeni prin descentralizare, regiuni care să nu creeze un nou nivel de administraţie, ci să preia dosarele de dezvoltare regională pentru a mări absorbţia fondurilor europene", se arată în pact.
În ceea ce priveşte "dezvoltarea inteligentă" a României, PMP propune atragerea investitorilor prin crearea parcurilor industriale legate la infrastructură, o fiscalitate scăzută, predictibilă.
"Roşia Montană este un semnal de alarmă al societăţii, care denunţă corupţia, dispreţul faţă de mediu, procedurile netransparente. Dezvoltare inteligentă înseamnă grijă faţă de mediu, capitalism autentic. Vrem să transformăm Transilvania într-o Silicon Valley, nu în Valea Plângerii", se mai arată în document.
Pactul oferă şi soluţii pentru crearea de locuri de muncă, în condiţiile în care Transilvania şi Banatul presupune existenţa unor întreprinzători şi a unor "fermieri harnici", propunând "zero taxe şi impozite noi" până în 2018, "zero impozite" pentru ferme, IMM-uri, scutirea de contribuţii sociale la angajarea tinerilor sub 28 de ani şi investiţii reale.
De asemenea, PMP susţine promovarea produselor tradiţionale în ţară şi străinătate, finanţarea educaţiei cu 6 la sută din PIB, crearea brandului turistic "Transilvania", revalorizarea patrimoniului săsesc şi promovarea lui în Germania, printr-un acord cu guvernul de la Berlin, creşterea dialogului interetnic prin şcoală, cultură, ecumenism, interzicerea manifestărilor extremist, şovine, revizioniste.
La lansarea "Pactulului pentru Transilvania şi Banat" participă Eugen Tomac, preşedintele PMP, Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, Marian Preda, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară (FMP), Teodor Baconschi, vicepreşedinte PMP, Sebastian Lăzăroiu, membru fondator FMP, Daniel Funeriu, membru fondator FMP, Cristian Hriţuc, membru fondator FMP, Cristian Petrescu, secretar general PMP.
PMP va elabora documente similare şi pentru celelalte regiuni istorice ale ţării.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe