PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind Statutul parlamentarilor

PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat miercuri de plenul comun al celor două Camere, a declarat, joi, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu.

Urmărește
433 afișări
Imaginea articolului PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind Statutul parlamentarilor

PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind Statutul parlamentarilor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Rădulescu a precizat că sesizarea depusă joi la CC este semnată de 25 de parlamentari, din care 24 ai PDL şi unul al PPDD.

"Am depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse ieri (miercuri - n.r.), în şedinţa Parlamentului, Statutului parlamentarilor. În principal, este vorba despre un termen care este în afara normelor constituţionale, un termen de 45 de zile pe care modificarea la Statut îl introduce, termen în care un parlamentar poate să conteste un raport venit de la ANI şi care ar determina în mod obişnuit demisia parlamentarului respectiv", a precizat Cristian Rădulescu.

El a arătat că în tot Dreptul românesc şi în tot Dreptul internaţional nu există un termen de 45 de zile, ci unul de 15 zile, aşa cum se prevedea anterior introducerii acestei modificări.

Rădulescu a spus că temeiul în baza căruia s-a atacat Statutul parlamentarilor se referă la articolul 16 din Consittuţie, care prevede că în România nu există privilegii şi că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este deasupra legii.

Potrivit lui Rădulescu, PDL şi PPDD au atacat la Curte Statutul parlamentarilor arătând că modificările aduse intorduc un termen de 45 de zile care nu este unul rezonabil.

"Pe de altă parte, la articolul 21 referitor la principiile Dreptului în România, se specifică că părţile în România au dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil. Ori, iată că se introduce un termen mult mai lung decât în speţele obişnuite şi pentru cetăţenii obişnuiţi, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil", a spus Rădulescu.

Senatorul PDL a mai spus că, în al treilea rând, prin introducerea acestui termen de 45 de zile, se creează o diferenţiere chiar faţă de celelalte categorii de persoane cu funcţii publice care sunt supuse controlului ANI şi care sunt în continuare sub incidenţa unui termen de 15 zile, în timp ce Statutul parlamentarilor creează un termen de 45 de zile pentru parlamentari.

Rădulescu a mai arătat că sesizarea este semnată de un număr de 25 de parlamentari, dintre care 24 sunt ai PDL, unul fiind liderul de grup al PPDD din Senat.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 36 de abţineri, Raportul la cererea de reeaxaminarea şefului statului, Traian Băsescu, la Statutul parlamentarilor, în ultima formă a acestuia, stabilită de Comisia de Statut.

Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor a operat, miercuri, modificările propuse la raportul iniţial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici