- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video PDL va cere oficial desfiinţarea Comisiei Udrea
PDL va cere oficial desfiinţarea Comisiei Udrea, a anunţat, luni, prim-vicepreşedintele Adriean Videanu, după şedinţa conducerii democrat-liberale.
El a arătat că democrat-liberalii solicită desfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul ministrului Elena Udrea, pe baza probelor prezentate public de mass-media, arătând că, în urma acestor probe, concluzia este că scopul înfiinţării comisiei a fost total deturnat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Videanu a mai anunţat că PDL solicită sesizarea comisiei de disciplină din Camera Deputaţilor, pentru a analiza modul de lucru al comisiei de anchetă în cazul Udrea.
"Noi credem că activitatea acestei comisii de anchetă în cazul ministrului Elena Udrea este un abuz fără precedent, demascat, din fericire, de presă, o practică a anilor '50, a comisarilor poporului a fost preluată în zilele noastre, în 2009, de aleşi ai poporului, încercând să fabrice dovezi cu care să incrimineze un membru al Guvernului", a spus Videanu, la finalul şedinţei conducerii PDL.
El a menţionat că democrat-liberalii sunt "indignaţi de faptul că această activitate a comisiei de anchetă este total decredibilizată", decredibilizând instituţia Parlamentului, din acest punct de vedere.
Videanu a precizat că, din acest motiv, PDL a hotărât următoarele demersuri publice: să ceară desfiinţarea acestei comisii, pe baza probelor deja prezentate public de mass-media, pentru că scopul pentru care fusese înfiinţată această comisie este total deturnat de membrii comisiei.
Liderul democrat-liberal a menţionat că PDL mai solicită sesizarea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, pentru a analiza modul de lucru al membrilor comisiei, vis-a-vis de obiectivele stabilite la înfiinţarea acestor comisii, prin regulament.
În plus, PDL solicită public celor doi preşedinţi ale celor două partide ai căror membri au făcut parte din această comisie la acea întâlnire informală, să îşi prezinte public punctul de vedere, dacă susţin ceea ce membrii celor două formaţiuni au susţinut în discuţiiile pe care le-au avut în comisie.
El a arătat că aceste discuţii se referă la "a şantaja oameni".
"Aţi văzut opinia unui membru al comisiei, «omul la frică spune totul», sau «omul la frică spune orice», în ideea de a nu fi interesaţi de aspecte privind legalitatea demersului, ci trebuie neapărat să găsim dovezi care să incrimineze penal un ministru, ceea ce a detunat cu totul şi cu totul comisia de la scopul pe care Parlamentul îl stabilise", a explicat Videanu.
El a arătat că, din acest punct de vedere, decizia PDL de a nu participa la comisie a fost confirmată de activitatea acestei comisii.
Întrebat când va cere PDL Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor desfiinţarea Comisiei Udrea, Videanu a spus că aceasta a fost decizia conducerii partidului, în şedinţa BPN şi că urmează ca, pe procedurile parlamentare, să fie analizată această solicitare.
"Demersul politic a fost aprobat astăzi de structura politică a partidului, din punct de vedere al procedurilor parlamentare nu cunosc şi nu vă pot da detalii", a arătat Videanu, întrebat dacă acest demers al PDL va fi depus la Parlament înaintea datei de joi, când ministrul Elena Udrea trebuie să se prezinte la audieri.
El a menţionat că motivaţia desfiinţării acestei comisii este întemeiată atât timp cât membrii comisiei de anchetă se întrunesc neoficial şi caută să fabrice metode.
"Nu vreau să dau nume de persoane, dar unul spunea chiar: «Să ascultăm prin mijloace specifice ce se întâmplă, să ascultăm telefoane, adică să ne creăm surse ca să putem inventa ceva»", a spus Videanu.
Solicitat să prezinte citatul exact unde se spun aceste lucruri, Videanu a spus că presa îl are.
"Ştiţi, aşa se spunea şi în anii '50: «Haideţi să creăm prin mijloace specifice tot felul de argumente». În momentul de faţă, noi trebuie să discutăm pe fapte şi nu pe ceea ce ar dori să facă unul sau altul", a continuat prim-vicepreşedintele PDL.
Întrebat cum va reacţiona PDL dacă PSD va respinge această solicitare privind desfiinţarea comisiei, Adriean Videanu a răspuns: "Fiecare îşi asumă riscul politic al demersului pe care îl face fiecare".
De altfel, Videanu a spus că în şedinţa coaliţiei nu s-a discutat acest subiect.
"Nu am discutat acest subiect, pentru că ştiţi foarte bine că se poate specula. Am discutat numai probleme care ţin de evoluţia economică. (..) dar maniera stalinistă în care unii colegi, membrii în comisie, încearcă să îşi ducă la îndeplinire mandatul primit de la Parlament, ne face să cerem public celor doi preşedinţi să îşi clarifice clar poziţia legat de reprezentanţii celor două formaţiuni politice", a mai spus Videanu.
El a explicat că demersul celor din comisia de anchetă este unul politic.
Întrebat ce citate din înregistrarea audio relevă faptul că cei din comisia de anchetă vor să şantajeze oameni, Videanu a spus că acestea se află la finalul stenogramei.
"Haideţi să chemăm la comisie societăţi care sigur nu vin, îi chemăm şi ei sigur nu vin şi poate se leagă... Şi pe urmă afirmaţia unei colege din comisie că oamenii de frică fac orice", a explicat Videanu, precizând că aceasta este interpretarea sa.
"Nu aţi văzut că singurul demers al acestei comisii este numai doamna Elena Udrea", a mai spus Videanu, adăugând că rolul comisiei era analizarea cheltuielilor cu promovarea la Ministerul Turismului, iar responsabilitatea este mult mai mare a ordonatorului principal de credite, dar sunt situaţii în care ar putea ca vina să fie a altcuiva.
Astfel, potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, membrii comisiei nu sunt interesaţi de modul în care au fost cheltuiţi banii publici, ci îi interesează să găsească motive de incriminare a ministrului Elena Udrea. "E negru pe alb, ce Dumnezeu! Îţi trebuie şcoală multă?", a continuat ministrul Videanu.
Videanu a mai anunţat că PDL cere continuarea investigaţiilor organelor abilitate ale statului, fie că vorbim de Curtea de Conturi, ANRMAP, instituţii care trebuie să continue controlul la Ministerul Turismului, dar nu la maniera unei comisii politice de anchetă.
Duminică seară, pe mai multe bloguri şi în presă a apărut o înregistrare a discuţiilor din Comisia Udrea, dintre Ludovic Orban, Aura Vasile, Adriana Săftoiu şi, potrivit transcrierii care a însoţit înregistrarea primită de redacţii, un al patrulea participant ar fi fost Lakatos Peter, care neagă, însă, prezenţa la această convorbire. Potrivit Gândul, cea de-a patra persoană care a fost la această discuţie este social-democratul Dumitru Chiriţă.
Membrii comisiei reiau acuzaţiile apărute în presă la adresa ministrului Udrea, stabilesc planul audierilor şi persoanele pe care ar urma să le audieze. De asemenea, discută modalităţi de a găsi dovezi în sprijinul acuzaţiilor apărute la adresa ministrului Turismului.
La un moment dat, potrivit transcrierii care însoţeşte înregistrarea, cel care este identificat ca fiind Lakatos Peter spune: "Ştiţi cum trebuie să acţionăm, deci dacă nu reuşim să punem în evidenţă fapte de natură penală care să o incrimineze şi să intre şi DNA-ul sub o formă de autosesizare...".
Apoi, el continuă: "Dacă nu reuşim acest lucru, nu vom face mare brânză aprofundând BRD, Amalia Năstase şi pe alţii...".
Adriana Săftoiu susţine că în acest caz nu poate fi dovedită decât lipsa de moralitate.
"Dar nu-i penal, asta e!", afirmă deputatul PNL Adriana Săftoiu, adăugând: "Până acum am dovedit ceva, am reuşit noi să scoatem ceva de la ei de natură penală?"
În opinia celui de-al patrulea participant la discuţii, un fapt de natură penală este acela că Ministerul Turismului "a făcut publicitate fără să aibă prevăzute sume potrivit legii".
"Ăsta e un fapt de natură penală. Problema pe care o avem acum este dacă o putem încadra şi pe ea în această faptă (!!!). După părerea mea, planul al doilea de achiziţii o incriminează", apreciază acesta.
Comisia parlamentară de anchetă care analizează sumele cheltuile de Ministerul Turismului a fost înfiinţată în luna iulie, printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor, la propunere PNL şi a PSD. Reprezentanţii PDL au anunţat, încă de la înfiinţarea comisiei de anchetă în cazul ministrului Turismului Elena Udrea, că nu participă la lucrările acestei comisii.
După audierea de joi a secretarului de stat în Ministerul Turismului Sorin Munteanu, preşedintele comisiei Ludovic Orban, a invitat presa în afara sălii de şedinţă a comisiei, pentru ca membrii comisiei să aibă o discuţie fără prezenţa reprezentanţilor mass-media, iar după un timp acesta a făcut declaraţii privind concluziile audierii din acea săptămână. Orban a declarat că Ministerul Turismului nu a avut bază legală pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate şi reclame.
"Toate cheltuielile de publicitate efectuate de minister nu au avut baza legală, au fost trecute la capitolul alte bunuri şi servicii, încălcându-se grav legea finanţelor publice", a susţinut Orban, arătând că aceasta este una dintre concluziile comisiei parlamentare de anchetă, însuşită de toţi membrii comsiei, după audierile de joi.
În aceeaşi zi, Ministerul Turismului a anunţat că va face o plângere penală împotriva deputatului PNL Ludovic Orban, preşedintele comisiei de anchetă în cazul Elenei Udrea, pentru calomnie şi abuz în serviciu, în urma declaraţiei acestuia că toate cheltuielile de publicitate încheiate de minister nu au avut bază legală.
"Ministerul Turismului a hotărât să formuleze o plângere penală împotriva deputatului PNL Ludovic Orban, preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României, pentru: săvârşirea infracţiunilor de calomnie, faptă prevăzută de art. 206 Cod Penal, şi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, faptă prevăzută de art. 248 Cod Penal", se arată într-un comunicat transmis, joi seară, de Biroul de presă al ministerului.
Demersul MT a fost calificat de Orban drept o reacţie "jenantă" şi "copilărească".
Sâmbătă, într-o postare pe blog, ministrul Turismului, Elena Udrea, afirma că este pregătită să îi înfrunte, în 20 august, la audierile din comisia de anchetă, pe adversarii săi politici, opinând totodată că este vorba de o comisie politică, ce nu are nimic de-a face cu grija pentru respectarea legii.
"Comisia Vanghelie nu are nimic de-a face cu grija pentru respectarea legii şi nici cu grija pentru cheltuirea banului public. E o comisie politică şi sunt pregătită să îi înfrunt joi, la audieri, pe adversarii mei politici. Asta deoarece cred în controlul parlamentar asupra Executivului şi în libertatea presei. Chiar dacă actualul Parlament şi mass-media riscă să intre în istorie, cu cazul subsemnatei, la capitolul «în democraţie, aşa ceva nu se face»", scrie Udrea, pe blog.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.