Peste 4.500 de români sunt în Siria, niciunul n-a cerut repatrierea, în ciuda recomandărilor MAE

Circa 4.500 de români sunt înregistraţi cu reşedinţa sau domiciliul în Siria, ţară în care violenţele au escaladat în ultima perioadă, însă, în pofida acestui fapt şi a recomandărilor MAE român, niciunul dintre aceştia nu a cerut până în prezent autorităţilor române sprijin pentru a părăsi ţara.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Peste 4.500 de români sunt în Siria, niciunul n-a cerut repatrierea, în ciuda recomandărilor MAE

Peste 4.500 de români sunt în Siria, niciunul n-a cerut repatrierea, în ciuda recomandărilor MAE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

MAE a comunicat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, că întrucât legislaţia română având ca obiect libera circulaţie a cetăţenilor nu instituie nicio obligativitate de înregistrare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare a celor care călătoresc sau se stabilesc în străinătate, nu există nicio situaţie centralizată exactă cu privire la numărul cetăţenilor români aflaţi în Siria.

Totuşi, a precizat MAE, în ultimele evidenţe ale Direcţiei de Paşapoarte a Ministerului de Interne sirian figurau un 4.452 de cetăţeni români care au solicitat stabilirea reşedinţei sau domiciliului în această ţară.

"Până în acest moment, Ambasada României la Damasc nu a primit solicitări de evacuare expresă / repatriere a cetăţenilor români din Siria", precizează MAE, adăugând că misiunea diplomatică de la Damasc menţine o legătură constantă cu membrii comunităţii române, care şi-au anunţat prezenţa pe teritoriul sirian.

Totodată, MAE reaminteşte că le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Siria, iar celor care se află deja pe teritoriul acestei ţari să părăsească zona folosind cursele aeriene comerciale, încă disponibile.

Regimul sirian încearcă de mai multe săptămâni să reia controlul asupra oraşului rebel Hama, situat la 210 kilometri nord de Damasc, unde au avut loc mai multe manifestaţii de amploare împotriva puterii, la care au participat până la 500.000 de persoane.

Hama a devenit un simbol al luptei împotriva regimului de la Damasc încă din 1982, când o revoltă a Fraţilor Musulmani împotriva regimului condus atunci de preşedintele Hafez al-Assad a fost reprimată violent, iar mai mult de 20.000 de persoane au fost ucise în confruntări.

Potrivit unui bilanţ realizat de Observatorul sirian pentru drepturile omului, de la declanşarea mişcării de contestare, la 15 martie, violenţele s-au soldat cu peste 1.900 de morţi, dintre care mai mult de 1.500 sunt civili.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, autorităţile siriene pentru atacarea civililor şi încălcarea drepturilor omului, în repetate rânduri. Reacţia Consiliului de Securitate vine după mai bine de trei luni de revolte şi violenţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici