Plenul Senatului se reuneşte, marţi, în sesiune extraordinară, Legea ANI este pe ordinea de zi
Plenul Senatului se reuneşte, marţi, în sesiune extraordinară, cel mai important punct de pe ordinea de zi, care include proiecte privitoare la descentralizare şi la taxe şi impozite, fiind cel legat de votarea Legii ANI.
Plenul Senatului se reuneşte, marţi, în sesiune extraordinară, Legea ANI este pe ordinea de zi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Senatul a adoptat, la finalul sesiunii parlamentare din primăvară, eliminarea din Legea ANI a unor prerogative ale Agenţiei, legate de controlul averilor demnitarilor. Preşedintele Traian Băsescu a atacat actul normativ la Curtea Constituţională, instituţie care a admis sesizarea şefului statului.
Preşedintele a solicitat convocarea sesiunii parlamentare extraordinare pentru dezbaterea mai multor legi, printre care şi cele de organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate şi de accelerare a soluţionării proceselor. Demersul preşedintelui a venit la scurt timp după ce Comisia Europeană a criticat, în cel mai recent raport despre justiţia din România, faptul că Parlamentul a redus atribuţiile Agenţiei în ceea ce priveşte controlul averilor demnitarilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a fost condamnat necondiționat în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Donald Trump şi-a aflat sentinţa în dosarul Stormy Daniels: Va fi achitat necondiţionat
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
Legea ANI a fost adoptată, la mijlocul lunii august, de Camera Deputaţilor, în absenţa deputaţilor PSD, care părăsiseră sala la momentul votului. Forma de la Cameră a legii restabilea atribuţiile Agenţiei.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat, săptămâna trecută, raport favorabil la Legea ANI în forma votată de Camera Deputaţilor, eliminând însă liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, a afirmat că modificările aduse de Cameră Legii ANI sunt neconstituţionale, iar România va fi condamnată la compensaţii pentru abuzuri şi modificarea legislaţiei şi precizează că nu va participa la şedinţele Senatului.
Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Lugoj, că speră ca Senatul să nu amâne sub nicio formă adoptarea Legii ANI, pentru că actul este foarte important din punctul de vedere al credibilităţii externe a României.
Boc: Se pare că Legea ANI ar putea fi boicotată de PSD şi de opoziţie la Senat
Boc a declarat, luni, că se pare că Legea ANI ar putea fi boicotată, la Senat, de PSD şi de alte partide de opoziţie şi a făcut un apel la responsabilitatea tuturor politicienilor "să nu se ascundă în spatele uşilor capitonate".
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că senatorii partidului vor asigura cvorumul necesar pentru şedinţa Senatului de marţi, însă se vor abţine de la votul asupra Legii Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Ne vom abţine de la vot, dacă coaliţia de guvernare are majoritatea necesară, să îşi treacă legea, noi vom asigura cvorumul, dar nu vom vota, atât timp cât Guvernul României, poate fiind în vacanţă sau din lipsă de competenţă, nu a fost capabil să vină cu un proiect de act normativ care să respecte şi cerinţele Comisiei Europene şi deciziile Curţii Constituţionale", a afirmat el.
Legea accelerării proceselor în Justiţie va fi supusă dezbaterii şi votului plenului Senatului, în sesiunea extraordinară, fără modificări faţă de varianta propusă de Ministerul Justiţiei, votul din Comisia juridică fiind paritar, însă raportul fiind considerat negativ.
Comisia de buget-finanţe din Senat a respins majorarea TVA la 24%
Comisia de buget-finanţe din Senat a modificat luni OUG 58/2010, respingând creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 19% la 24%, iar ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a participat la dezbateri, a refuzat, la final, să comenteze.
Comisia a dat raport favorabil cu amendamente textului OUG 58, majoritatea formată din PNL şi PSD impunând revenirea TVA la 19%, cu excepţia alimentelor de bază şi a construcţiilor, unde TVA ar trebui să fie 5%.
Senatorii PSD şi PNL din comisia de buget, majoritari faţă de cei ai arcului guvernamental, şi-au impus, cu 6 la 4 la vot, toate amendamentele la Ordonanţa de Urgenţă 58.
Astfel, senatorii opoziţiei au adoptat un amendament privind revenirea TVA la 19%, respingând astfel majorarea la 24% decisă de Guvern. Alt amendament al opoziţiei, adoptat, prevede introducerea unei cote de TVA de doar 5% pentru alimentele de bază, dar şi pentru construcţii.
Vicepreşedintele comisiei, social-democratul Sorin Bota, a precizat că în categoria alimentelor de bază intră pâinea, laptele, carnea, ouăle, zahăr, făină, uleiul vegetal. La propunerea PNL, cota de TVA de 5% a fost instituită pentru toate construcţiile, nu doar pentru cele sociale.
Potrivit liberalului Dan Radu Ruşanu, Comisia a votat şi un amendament care prevede revenirea, cu data de 1 ianuarie 2011, la un impozit de 3% din cifra de afaceri pentru microintreprinderi şi anularea, începând cu data de 1 octombrie 2010, a impozitului minim garantat.
Un alt amendament al PNL, însuşit prin vot de Comisie, prevede impozitarea acţiunilor pe care persoanele fizice le deţin la societăţi comerciale, cu 16% pentru acţiunile deţinute mai mult de cinci ani şi cu 1% pentru cele deţinute până în cinci ani.
Comisia a adoptat, de asemenea, raport favorabil cu amendamente şi la OUG 63, privind modificarea Legii finanţelor publice locale, PSD şi PNL impunându-şi propriile amendamente
Victor Ponta a precizat, luni, că senatorii PSD vor susţine, la dezbaterea OUG privind modificarea Codului Fiscal, respingerea majorării TVA de la 19% la 24% şi introducerea unei cote de 5% pentru alimentele de bază. De asemenea, senatorii PSD vor susţine şi un amendament al PNL, referitor la diminuarea TVA la 5% pentru construcţii.
Preşedintele PSD a menţionat că senatorii partidului vor vota şi împotriva OUG privind descentralizarea în sistemul medical, dacă amendamentele propuse de ei nu vor fi acceptate de majoritatea guvernamentală.
Comisia juridică a Senatului a dat, săptămâna trecută, aviz pozitiv Ordonanţei de Urgenţă referitoare la descentralizarea spitalelor către autorităţile locale şi aviz negativ în cazul celei referitoare la finanţele publice locale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO